Jak zužitkovat černý rybíz

Černý rybíz je úžasné ovoce, z kterého se dá vytvořit spousta dobrot. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Konzumujeme v něm velké množství vitamínů C a E, prospívá cévám díky obsahu rutinu, léčí průjem, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech ledvin, a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz (Zdroj: shutterstock.com)

Černý rybíz má poměrně široké možnosti využití v kuchyni a lze ho zpracovat v mnoha podobách: na mošty, kompoty, likéry, džemy, vína a sirupy. Také se často zmrazuje.

Konzervovat jej můžeme i v mnoha druzích ovocných směsí, nejčastěji v kombinaci s červeným a bílým rybízem.

U ovocných konzervovaných směsí zlepšuje vůni i barvu a navíc dodává rosolotvornou schopnost. Čerstvý rybíz zužitkujeme v koláčích a jako ozdobu zákusků nebo ve smoothie.

Rosol z černého rybízu

Na výrobu rosolu z černého rybízu budeme potřebovat 0,8 kg cukru a 1 litr rybízové šťávy.

Rybíz nejprve opereme, bobule otrháme a podlité malým množstvím vody mírně vaříme doměkka, dokud plody neuvolní šťávu. Šťávu pak přecedíme a odměříme. 1 litr šťávy vaříme prudce pro dobu 10 minut. Následně přidáme cukr a dále vaříme, dokud směs zrosolovatí.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz (Zdroj: shutterstock.com)

Zmrazování rybízu v cukru

Pro ty, kteří si stěžují na kyselost rybízu, tu máme jednoduchý způsob, jak rybíz dobře uskladnit – prosypaný cukrem a zmrazený. Očištěné bobule černého rybízu necháme s cukrem společně promíchané v jedné míse, dokud se cukr nerozpustí. Použijeme jemný krystalový cukr. Jakmile se cukr rozpustí, plníme ovocem pevné igelitové sáčky určené ke zmrazování nebo rybíz ukládáme do plastových krabiček.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz (Zdroj: shutterstock.com)

Rybízový crumble s ovesnými vločkami

Na vytvoření ovocné části budeme potřebovat 450 g černého rybízu, 1 sáček vanilkového cukru, 60 g třtinového cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu a půl lžičky kardamomu. Na drobenku: 100 g krájeného másla, 120 g hladké mouky, 70 g třtinového cukru, 40 g ovesných vloček, půl lžičky soli.

Rybíz smícháme s třtinovým i vanilkovým cukrem, se škrobem a kardamomem. Vzniklou směsí naplníme zapékací misku.

Následně promícháme máslo, cukr a mouku, sůl a ovesné vločky a vypracujeme ze směsi hrubou drobenku, kterou posypeme rybíz připravený v zapékací misce. Předehřejeme troubu na 150 °C a pečeme 30–40 minut, to je doba, dokud drobenka nezíská krásnou zlatavou barvu. Podáváme teplé.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz (Zdroj: shutterstock.com)

Likér z černého rybízu

Na přípravu 1 litru likéru budeme potřebovat 0,35 kg zralých omytých bobulí zbavených třapin. Rozmačkáme je a podobu 8 dní necháme nakvasit při teplotě mezi 20 a 22 °C. Po tuto dobu několikrát za den promícháváme vzniklý rmut (rozmačkanou hmotu z rybízu) a po osmi dnech vylisujeme šťávu. K získané šťávě přimícháme 0,1 l 96% alkoholu. V chladničce necháme vzniklou směs 3 dny odkalit. Následně hadičkou stáhneme čistý podíl a důkladně přefiltrujeme. Do vzniklé šťávy přilijeme 0,25 l vína likérového typu, například Šaler, Lokus nebo Malaga. Rozpustíme 0,23 kg cukru a po rozpuštění cukru přidáme ještě 0,2 l 96% alkoholu. Do jednoho litru doplníme vodou.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz (Zdroj: shutterstock.com)

Určitě některý z našich receptů letos vyzkoušejte. Možná si pak černý rybíz zamilují i ti, kterým dosud nechutnal.

 

Publikováno: 14.07.2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Zmlazování drobného ovoce

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Zmlazování drobného ovoce

Dietní ovocný tatarák s limetkovo-skořicovým přelivem

Místo tataráku z masa si připravíme delikátní a dietní ovocný tatarák s limetkovo-skořicovým přelivem.

Zpracování čerstvého ovoce

Dnes si popovídáme, jak si zpracovat čerstvé ovoce. Naším hostem je paní Helena Uhrová.

Malinovka z červené řepy

Malinovka z červené řepy

Jak vyrobit bezinkový sirup

Jak vyrobit bezinkový sirup

Černá jeřabina a její využití

Černá jeřabina a její využití

ČTĚTE DÁLE

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Zdravé recepty

Pěstování bylinek se věnuje čím dál tím více majitelů zahrad. Není se rozhodně čemu divit, vždyť právě vlastní bylinky chutnají vždy nejlépe a jejich pěstování vás bude opravdu bavit. Výhodou většiny léčivých aromatických rostlin jsou jejich minimální nároky na pěstování, což ocení hlavně ti, co nemají času nazbyt.

Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet
Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet

Zdravé recepty

Kuchařka The 1:1 Diet je inspirací jak pro klienty v programu, tak i pro ty, kteří zastávají zdravý životní styl a chutné jídlo. Kuchařku zpracoval výživový specialista a školitel Ing. Lukáš Vrána. Najdete zde recepty přímo pro Kroky 1-3 programu The 1:1 Diet, ale také mnoho tipů, které vám pomůžou nejen s výběrem surovin, ale rovněž i s výběrem vhodného nádobí. Vybere si opravdu každý, i ti, kteří v programu The 1:1 Diet nejsou.

Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady
Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady

Zdravé recepty

Listy ze stromů už opadaly, ty, co tam náhodou ještě zůstaly, hrají všemi barvami. Ani se nenadějeme a místo podzimu venku začne panovat paní Zima a cesty, silnice i zahrady zahalí sněhová pokrývka. Nejvyšší čas využít to, co jsme sklidili, třeba na podporu imunity, která teď dostává zabrat.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz

Zdravé recepty

Černý rybíz je úžasné ovoce, z kterého se dá vytvořit spousta dobrot. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Konzumujeme v něm velké množství vitamínů C a E, prospívá cévám díky obsahu rutinu, léčí průjem, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech ledvin, a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Zdravé recepty

Pučálka. Nevíte, kde jste to slyšeli? Možná od babičky, která si toto staročeské jídlo připravovala v době půstu. Dnes tuto jednoduchou recepturu můžeme použít jako zdravé mlsání k televizi. A rozhodně nepřibereme!

Dýňová semínka. Zdravá pochoutka
Dýňová semínka. Zdravá pochoutka

Zdravé recepty

Dýňová sezóna vypukla naplno, dýně na zahrádkách dozrávají a můžeme si je koupit na každém rohu. Při jejich zpracování nikdy nevyhazujte semínka, dají se použít na mnoho způsobů a jsou velmi zdravá. O jejich prospěšnosti si teď něco povíme.

Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety
Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety

Zdravé recepty

Nadúroda cuket nás mnohdy nutí vyhledávat nejrůznější recepty na přípravu pokrmů, které jsme dosud neochutnali. Dnes tedy vynecháme klasiku v podobě perníku z cuket a nadívaných cuket plněných zeleninou a podíváme se na jiné specialitky, které se možná stanou oblíbenou součástí vašeho jídelníčku. Na své si mohou v tomto případě přijít i vegani a vegetariáni. Z následujících receptů na přípravu cuket si vybere zkrátka každý, třeba i milovníci sladkých pokrmů.

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy

Zdravé recepty

Zatímco některé jedlé květy jsou již záležitostí minulou a budeme si na ně muset počkat do příští sezóny, jiné na nás a naše kuchařské umění teprve čekají. Tak jako jíme nejen ústy, ale i očima, můžeme vnímat i rostliny s jedlými květy. Rozhodně se nemusíte bát je ochutnat, vždyť v kuchyni se používají odpradávna, jen je potřeba připravit k nim některou z osvědčených nebo experimentálních letních lahůdek v podobě dezertů.

Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj
Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj

Zdravé recepty

O léčivých účincích čajů z bylinek rozhodně nelze pochybovat. Bylinné thé si nechával připravovat i slavný detektiv Hercul Poirot, aby tímto speciálním nápojem osvěžil nejen své tělo, ale i šedé buňky mozkové. Nahlédněme tedy dnes pod pokličku přípravy čajů, které podpoří naši svěží mysl, paměť dobrou náladu a možná nám pomohou se i uzdravit.

Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho
Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho

Zdravé recepty

Možná jste to už od někoho slyšeli, jak je cibule prospěšná našemu organismu a zvláště v zimním období, kdy na nás nachlazení číhá takřka na každém kroku. Ale taky jste se možná ještě neodhodlali vyzkoušet ani cibulový ani máslový čaj. V čem všem vám mohou prospět tyto ingredience a ještě mnohé další, vám sdělíme v dnešním článku o léčivých čajích. Zkuste to a uvařte si je podle našeho návodu.

Jedlé dárky nejen pro vaše známé
Jedlé dárky nejen pro vaše známé

Zdravé recepty

Zdravý životní styl se promítá i do našich každodenních životů. Svépomocí dokážeme vyrobit nejen bylinkové kořenící směsi, ale také zdravé jogurty, sýry, bylinné směsi na přípravu nálevů i skvělé BIO sirupy a džemy. Ve vašem okolí je ovšem určitě i mnoho takových, kteří si s výrobou neví rady a koneckonců si na ni třeba ani nedokáží udělat čas. Právě pro ně se hodí jedlé dárky z vaší zahrady, které vyrobíte bez zbytečných barviv, konzervantů a zbytečné chemie. Pokud si zatím nejste v této sféře jistí, začněte od toho nejjednoduššího a postupem času zkuste i složitější postupy.