Jak na nemoci rostlin

V letním období hrozí rostlinám pěstovaným doma i na zahradě či ve skleníku mnohé choroby a škůdci. Povšimneme-li si jejich výskytu včas, nemusí být nic ztraceno, správným ošetřením a vhodným zásahem můžeme zamezit jejich šíření a ve výsledku se navíc ještě dočkáme dobré úrody. Chce to být všímaví a nenechat ošetření napadených rostlin na poslední chvíli.

Jak na nemoci rostlin
Jak na nemoci rostlin (Zdroj: shutterstock.com)

Velmi často se setkáváme s nejrůznějšími chorobami napadajícími lilkovité rostliny. Šíří se nejen mechanicky, ale také výsevem napadeného osiva. Bakterie způsobující toto onemocnění (Clavibacter michiganensis) pronikají do pletiva rostlin v místech jejich poranění, například při vyštipování zálístků anebo při sklizni. Jedná se o poměrně závažnou chorobu u níž nejtypičtějším příznakem je vadnutí listů, a to velmi náhlé a následné usychání listové čepele. Nejčastěji tato choroba napadá spodní listy u rajčat. Začíná to spodními listy a končí pozdějším uvadnutím celé rostliny. Prevencí je pouze to, že budeme dbát na opatrnost při vyštipování zálístků a také při sklizni plodů, ideální je použití rukavic, abychom nemoc nepřenášeli. Chemická ochrana proti tomuto druhu nemoci zatím neexistuje.

Dalším onemocněním, které se taktéž týká lilkovitých rostlin je plíseň bramborová (Phytophora infestans), která se projevuje postupným zasycháním natě od špiček listů, přes řapíky až po stonky rostlin. Spodní strany listů jsou obvykle potažené povlakem houbovitých vláken.  Na hlízách se projevuje vznikem tmavých skvrn, a to na povrchu i v řezu. Škodlivá houba přežívá v hlízách, a tak aniž bychom si toho všimli, vysadíme takovou hlízu v očekávání bohaté úrody a o ona zatím roznáší nemoc. Nejčastěji se s tímto onemocněním setkáváme na stále vlhkých místech s výskytem lilkovitých plevelů například blínu, nemoc podporuje ale mnohdy i počasí, a to vlhké a teplé. Prevencí proti této chorobě je výsadba zdravých hlíz do provzdušněné půdy. Hlízy přitom nesmíme vysazovat příliš hustě. Naštěstí v tomto případě existuje pomoc i v podobě chemických přípravků jako jsou například  Kocide 2000, Ortiva, Ridomil Gold atp.

Chloróza listů se projevuje na nejmladších listech. Jedná se v podstatě o poruchu tvorby listové zeleně. Čepele v takovém případě mezi nervaturou listu žloutnou, bezprostřední okolí nervatury však zůstává zelené, později však listy zežloutnou celé. Nakonec zaschnou a opadají. Tato choroba se u rostlin objevuje v důsledku nejrůznějších vlivů, kterými mohou být jak nedostatek světla, nedostatek vláhy, tak i naopak přemokření anebo nadbytek vápníku v půdě, případně některé v půdě chybějící živiny. V tomto případě je třeba zamezit přemokření půdy a v případě dlouhodobého anebo rozsáhlého výskytu nechat provést půdní rozbor.

V době sklizně jablek narazíme často na kališní (Alternaria alternata) a jádřincovou (Fusarium spp.) hnilobu. Kališní hniloba je ve výskytu častější v deštivých dnech. Bohužel mnohdy již v průběhu vegetace se objevují v okolí kalicha žlutohnědé skvrny, které se během skladování nadále zvětšují. Na jádřincovou hnilobu narazíme nejčastěji při rozkrojení jablka, kdy pletivo v okolí jádřince má hnědou barvu a celý jádřinec má potah z houbových vláken. Hniloba nakonec zničí celý plod. Tato hniloba není bohužel zprvu patrná, neboť se objeví právě až po rozříznutí plodu, o to víc je závažná. Takto napadené plody nikdy nekonzumujte, neboť obsahují mykotoxiny.  Neskladujete je ani nekompostujte.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 23.04.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?

Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují
Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují

Rostliny

Asijská zelenina si své místo získává i v naší tradiční kuchyni. Někteří lidé si nejen saláty, ale i dušená masa neumí bez této listové zeleniny představit.