Fenykl sladký známý též jako florentský nebo boloňský

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Tvarem připomíná spíše cibuli, ale jeho listy je možné zaměnit spíše s koprem. Velmi prospívá našemu zdraví a vzhledem ke snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Fenykl sladký známý též jako florentský nebo boloňský
Fenykl sladký známý též jako florentský nebo boloňský (Zdroj: shutterstock.com)

Pozornost dnes zaměříme na sladký fenykl, který je na rozdíl od příbuzného fenyklu obecného pěstován pro masité báze listových řapíků.  Fenykl obecný je pěstován pro semeno, ze kterého se připravují čajové směsi. Bílý dužinatý, silně masitý fenykl sladký považujeme za lahůdkovou zeleninu. Specifickou chuť mu dodávají silice. Je bohatý na obsah nejrůznějších vitamínů, například C, B a dalších prvků významných pro správné fungování našeho těla: hořčíku, vlákniny, betakarotenu, železa a vápníku.

Sladký fenykl má v oblibě lehčí hlinité půdy s vyšším obsahem živin a pro svůj zdárný růst potřebuje teplé a slunné oblasti. Jeho dobrý růst zabezpečujeme přihnojováním a pravidelným zaléváním. Abychom rostlině zabránili vybíhat do květu, musíme fenykl pěstovat až jako následnou plodinu. Při časném výsevu nejen že vybíhá do květu, ale ani netvoří konzumní části, pro které ho pěstujeme. Stejné následky může mít nedostatek vody a kolísání teplot. Do květu necháme vyběhnout jen pár rostlin, abychom na svou zahradu přilákali užitečný hmyz, který nám pomůže ničit zahradní škůdce. K fenyklu je vhodné nastýlat, abychom zabránili růstu plevelů v jeho okolí a navíc udrželi půdu vlhkou. Pěstujete-li fenykl ve společné zeleninové zahradě s fazolem, kedlubnami a bramborami, počítejte s tím, že fenykl omezí jejich růst.

Aby se řapíky vybělily a získaly nasládlou chuť, je zapotřebí rostliny asi 3 týdny před sklizní při okopávání přihrnout. Obvykle od výsevu po sklizeň uběhne 130 dní. Tento údaj se však může lišit podle polohy, kde fenykl pěstujeme anebo podle odrůdy. Fenykl vyséváme přímo do volné půdy, a to od poloviny května, až do závěru července. Výsevní řádky by měly být od sebe vzdáleny asi 30 cm. Sklizeň se provádí koncem srpna, pokud jsme vysévali později, tak sklízíme až koncem listopadu. Při sběru sladkého fenyklu odřezáváme kořeny. Řapíky výrazně zkracujeme a celé listy ponecháváme pouze na středních nejmladších částech.

V kuchyni se sladký fenykl využívá k zapékání, připravují se z něho rovněž syrové i vařené saláty a mladší listy se používají k dochucování omáček nebo ke zdobení chlebíčků a studených mís.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 07.04.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?