Čaj z čerstvého zázvoru na prohřátí
Více známý v našem povědomí je pravděpodobně čaj zázvorový, který pomáhá prohřát celý organismus a navíc ničí bakterie v našem těle, čímž nám pomáhá zlepšovat naši kondici a posilovat imunitu. Čaj ze zázvoru si připravíte velmi snadno. Omyjte a nastrouhejte kus čerstvého zázvoru. 10 gramů vařte v 1 litru vody po dobu 5 minut a poté ho přes cedník vymačkejte. Do takto vzniklého čaje přidejte šťávu z jednoho pomeranče nebo citronu, čaj si dle chuti oslaďte a pijte ještě horký.
Černý čaj z másla a medu proti škrábání v krku
Jistě všichni znáte bolest při polykání, pálení a škrábání v krku. Nejlépe tyto nepříjemnosti zaženete jednoduchým receptem. Budete na něj potřebovat 250 ml černého čaje – uvařeného. Do něj přidejte 1 polévkovou lžíci medu a 1 polévkovou lžíci másla. Vše společně dobře promíchejte a ihned vypijte.
Léčivý čaj z cibule a medu
Do 200 ml vroucí vody dejte vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Povařte je 5 minut a pak je 10 minut nechejte luhovat. Vývar sceďte, oslaďte medem a popíjejte po celý den anebo několikrát denně. Jako sladidlo je nejen v případech čajů med naprosto neocenitelný. Dodává našemu tělu dostatek velkého množství důležitých látek, ale ještě navíc na rozdíl od rafinovaného cukru, nezatěžuje náš organismus škodlivinami. Komu by cibulový čaj chutnal spíše lépe s citronem, může do něj vložit plátek citronu.



Lipový čaj je na chřipku nejlepší
Změny teplot, prochladnutí, promočená obuv, to vše může vést k tomu, že nás napadnou bacily chřipky a jak známo, těch se snažíme vždycky zbavit nejdříve samoléčbou. K tomu slouží jako ideální prostředek lipový čaj. Připravte si lžičku lipového květu a ten přelijte šálkem horké vody. Nechejte louhovat 15 minut. Poté sceďte, oslaďte medem a užívejte 3 x až 5 x denně.
Text: Zuzana Bohdalová