Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Pučálka. Nevíte, kde jste to slyšeli? Možná od babičky, která si toto staročeské jídlo připravovala v době půstu. Dnes tuto jednoduchou recepturu můžeme použít jako zdravé mlsání k televizi. A rozhodně nepřibereme!

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: shutterstock.com)

Co to ta pučálka je?

Hovoříme-li o pučálce, máme na mysli tradiční postní pokrm, který vznikne opražením naklíčených zrn hrachu. Jedná se o celá semena hrachu včetně slupky a zárodečného klíčku. Hrách musí nejdříve vzklíčit, nabobtnat takzvaně „napučet“. Odtud vznikl název pokrmu. Hrách napučí po několikadenním máčení ve vodě.

Pučálka v historii

Většina za nás si pučálku spojuje s obdobím Velikonoc. Jedná se totiž o staročeské jídlo, které se konzumovalo nejčastěji v období velikonočního půstu. Doložené historické zmínky o pučálce jsou z 15. století. Nabobtnalý hrách se dříve pražil na sucho, až později se začal smažit na tuku. Následně se upravoval na slano anebo na sladko.

V dobách dávno minulých praženou pučálku prodávaly na ulicích pučálnice. Tak se říkalo ženám, které ji přímo na ulici pražily a pak hned prodávaly. Podle pučálky byla také pojmenována první postní neděle a zároveň počátek velikonočního půstu.

Pojí se s ní i různé tradice. Například na Mladoboleslavsku se například vodou slitou z naklíčeného hrachu zaléval hrách připravovaný k setí, aby byl odolnější vůči chorobám.

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)

Jak napučet hrách?

1. den hrách přebereme a propláchneme. Zalijeme ho vodou tak, aby jí bylo dost ještě 3 cm nad vrstvou hrachu. Jako nádobu pro naklíčení můžeme vybrat například zavařovací sklenici. Hrách necháme 24 hodin stát v chladnější místnosti.

2. a 3. den slijeme z hrachu vodu, která v něm zůstala. Propláchneme ho čerstvou vodou, znovu zalijeme vodou a opět vrátíme do zavařovací sklenice. Sklenici utěsníme potravinovou fólií a do ní třeba vidličkou propíchneme dírky. Tím umožníme hrachu, aby dýchal a zároveň se nevysušoval. Následně hrách necháme stát jeden den opět na stejném místě.

3. nebo 4. den jsou již na hrachu klíčky, můžeme se tedy pustit do samotné přípravy pučálky.

shutterstock-199985888.jpg

Zdroj: archiv redakce

Jak udělat z hrachu pučálku

Nejprve na pánvi rozehřejeme máslo. Máslo zpěníme a vysypeme do něj naklíčený hrách. Mírně jej osolíme, opepříme a opékáme něco mezi 3 až 5 minutami. Opékáním ztratí měkkost a syrovou chuť. Občas ho opatrně protřepeme, aby se neuvolnily slupky.

Foto: shutterstock.com

Publikováno: 25.03.2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Zdravé recepty

Pěstování bylinek se věnuje čím dál tím více majitelů zahrad. Není se rozhodně čemu divit, vždyť právě vlastní bylinky chutnají vždy nejlépe a jejich pěstování vás bude opravdu bavit. Výhodou většiny léčivých aromatických rostlin jsou jejich minimální nároky na pěstování, což ocení hlavně ti, co nemají času nazbyt.

Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet
Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet

Zdravé recepty

Kuchařka The 1:1 Diet je inspirací jak pro klienty v programu, tak i pro ty, kteří zastávají zdravý životní styl a chutné jídlo. Kuchařku zpracoval výživový specialista a školitel Ing. Lukáš Vrána. Najdete zde recepty přímo pro Kroky 1-3 programu The 1:1 Diet, ale také mnoho tipů, které vám pomůžou nejen s výběrem surovin, ale rovněž i s výběrem vhodného nádobí. Vybere si opravdu každý, i ti, kteří v programu The 1:1 Diet nejsou.

Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady
Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady

Zdravé recepty

Listy ze stromů už opadaly, ty, co tam náhodou ještě zůstaly, hrají všemi barvami. Ani se nenadějeme a místo podzimu venku začne panovat paní Zima a cesty, silnice i zahrady zahalí sněhová pokrývka. Nejvyšší čas využít to, co jsme sklidili, třeba na podporu imunity, která teď dostává zabrat.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz

Zdravé recepty

Černý rybíz je úžasné ovoce, z kterého se dá vytvořit spousta dobrot. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Konzumujeme v něm velké množství vitamínů C a E, prospívá cévám díky obsahu rutinu, léčí průjem, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech ledvin, a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Zdravé recepty

Pučálka. Nevíte, kde jste to slyšeli? Možná od babičky, která si toto staročeské jídlo připravovala v době půstu. Dnes tuto jednoduchou recepturu můžeme použít jako zdravé mlsání k televizi. A rozhodně nepřibereme!

Dýňová semínka. Zdravá pochoutka
Dýňová semínka. Zdravá pochoutka

Zdravé recepty

Dýňová sezóna vypukla naplno, dýně na zahrádkách dozrávají a můžeme si je koupit na každém rohu. Při jejich zpracování nikdy nevyhazujte semínka, dají se použít na mnoho způsobů a jsou velmi zdravá. O jejich prospěšnosti si teď něco povíme.

Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety
Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety

Zdravé recepty

Nadúroda cuket nás mnohdy nutí vyhledávat nejrůznější recepty na přípravu pokrmů, které jsme dosud neochutnali. Dnes tedy vynecháme klasiku v podobě perníku z cuket a nadívaných cuket plněných zeleninou a podíváme se na jiné specialitky, které se možná stanou oblíbenou součástí vašeho jídelníčku. Na své si mohou v tomto případě přijít i vegani a vegetariáni. Z následujících receptů na přípravu cuket si vybere zkrátka každý, třeba i milovníci sladkých pokrmů.

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy

Zdravé recepty

Zatímco některé jedlé květy jsou již záležitostí minulou a budeme si na ně muset počkat do příští sezóny, jiné na nás a naše kuchařské umění teprve čekají. Tak jako jíme nejen ústy, ale i očima, můžeme vnímat i rostliny s jedlými květy. Rozhodně se nemusíte bát je ochutnat, vždyť v kuchyni se používají odpradávna, jen je potřeba připravit k nim některou z osvědčených nebo experimentálních letních lahůdek v podobě dezertů.

Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj
Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj

Zdravé recepty

O léčivých účincích čajů z bylinek rozhodně nelze pochybovat. Bylinné thé si nechával připravovat i slavný detektiv Hercul Poirot, aby tímto speciálním nápojem osvěžil nejen své tělo, ale i šedé buňky mozkové. Nahlédněme tedy dnes pod pokličku přípravy čajů, které podpoří naši svěží mysl, paměť dobrou náladu a možná nám pomohou se i uzdravit.

Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho
Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho

Zdravé recepty

Možná jste to už od někoho slyšeli, jak je cibule prospěšná našemu organismu a zvláště v zimním období, kdy na nás nachlazení číhá takřka na každém kroku. Ale taky jste se možná ještě neodhodlali vyzkoušet ani cibulový ani máslový čaj. V čem všem vám mohou prospět tyto ingredience a ještě mnohé další, vám sdělíme v dnešním článku o léčivých čajích. Zkuste to a uvařte si je podle našeho návodu.

Jedlé dárky nejen pro vaše známé
Jedlé dárky nejen pro vaše známé

Zdravé recepty

Zdravý životní styl se promítá i do našich každodenních životů. Svépomocí dokážeme vyrobit nejen bylinkové kořenící směsi, ale také zdravé jogurty, sýry, bylinné směsi na přípravu nálevů i skvělé BIO sirupy a džemy. Ve vašem okolí je ovšem určitě i mnoho takových, kteří si s výrobou neví rady a koneckonců si na ni třeba ani nedokáží udělat čas. Právě pro ně se hodí jedlé dárky z vaší zahrady, které vyrobíte bez zbytečných barviv, konzervantů a zbytečné chemie. Pokud si zatím nejste v této sféře jistí, začněte od toho nejjednoduššího a postupem času zkuste i složitější postupy.