Na co je dobrý med se skořicí
Med a skořice pomáhá léčit velké kvantum nejrůznějších nemocí. Ačkoli je med sladký, nemají s ním problém ani diabetičtí pacienti, a tak je ideální pro léčbu artritidy, nemocí srdce, vysokého cholesterolu, nachlazení, ale i těžkého žaludku anebo infekcí močového měchýře. Med můžete užívat i pro podporu léčby vašeho nemocného srdce. Smíchejte ho se skořicí a mažte si jej pravidelně na chléb, nejlépe celozrnný. Pravidelným užíváním si díky medu se skořicí snížíte hladinu cholesterolu v krvi a cévách. Pacientům s artritidou prospěje 2 x denně jeden šálek horké vody s medem (2 lžičky) a se skořicí (1 malá lžička). Pravidelným užíváním této směsi se mohou zbavit pacienti dokonce i chronické artritidy. A na závěr ještě poznámka, že denně ráno na lačno šálek čaje s medem a skořicí napomáhá hubnutí!
Jak je zdravé běžně dostupné ovoce – banán
Výzkumem mezi lidmi s depresemi se zjistilo, že banán ovlivňuje natolik jejich náladu, že se po jeho konzumaci cítí většina pacientů výrazně lépe. Může za to serotonin, vytvořený z banánového proteinu s názvem tryptofan. Také vitamín B6, na který jsou banány bohaté, výrazně reguluje hladinu glukózy v krvi, a to velice kladně účinkuje na naši náladu. To ovšem zdaleka nejsou všechny pozitivní účinky konzumace banánů na lidský organismus.



Na deprese a pro mozkovou sílu zabere čaj z banánů
Zcela jistě nyní už nepochybujete o pozitivních účincích banánů na mozkovou činnost, a tak vám přinášíme recept na pečený čaj z lesního ovoce a banánů. Pokud použijete i borůvky, pečený banán, který vytvoří při pečení skoro černou mazlavou hmotu, se v něm ztratí. Na čaj si připravte: 1 litr červeného rybízu, 1,2 kg cukru, 4 hřebíčky, 1 lžičku mleté skořice, 1/8 litru rumu a 1 litr ovocné směsi z malin, jahod, borůvek, jablek a banánů. Veškeré ovoce promíchejte na velkém plechu, a to včetně všech uvedených surovin ovšem kromě rumu. Ovoce promíchané na plechu pečte při teplotě 200°C po dobu asi 30 minut. Nesmíte ho připálit ani nechat zcela bez šťávy, proto můžete ovoce doplnit trochou teplé vody. Při pečení je zapotřebí ovoce občas promíchat. Jakmile máte dopečeno, přidejte rum, nalévejte do malých zavařovacích skleniček. Ty pak důkladně uzavřete, otočte dnem vzhůru, tak se vytlačí ze skleniček případný uvnitř zbylý vzduch. Takto postavené skleničky nechte vychladnout. Pro přípravu jedné porce čaje pak vždy použijte 2 lžičky pečeného ovocného čaje na 1 hrnek a zalijte vařící vodou.
Text: Zuzana Bohdalová