Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Pěstování bylinek se věnuje čím dál tím více majitelů zahrad. Není se rozhodně čemu divit, vždyť právě vlastní bylinky chutnají vždy nejlépe a jejich pěstování vás bude opravdu bavit. Výhodou většiny léčivých aromatických rostlin jsou jejich minimální nároky na pěstování, což ocení hlavně ti, co nemají času nazbyt.

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)

Na co myslet dopředu…

Z bylinek lze vyrobit všechny možné výrobky, které můžete využít ve své kuchyni, na výrobu domácí kosmetiky či mýdel, ale stejně tak dobře se hodí pro tvorbu dárků pro vaše blízké.

Sortiment je ale nutné si trošku dopředu rozmyslet. Ujasněte si, co všechno z bylin chcete vyrábět, pokud se zaměříte přímo na výrobu koření, sestavte si dopředu receptury nebo si je najděte na internetu nebo v odborných knihách.

Kořenící směsi se mnohdy skládají i z většího množství druhů, které si budete muset sehnat nebo vypěstovat jejich sadbu, což bude chvilku trvat. Po výsadbě se bylinky rychle ujímají, takže pokud na jaře rostliny vysadíte, můžete už v létě sklízet.

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)

Jak sestavit směs koření

Většina začátečníků se nejdříve nechá inspirovat některými běžnými kořenícími směsmi, ve kterých si postupně upravuje poměr jednotlivých bylin. V tomto případě je nutné si uvědomit, k čemu má směs sloužit. Trošku jiné složení bude mít směs určená na okořenění například grilované zeleniny a zcela jiné zastoupení bylin bude mít směs na kuřecí maso nebo divočinu.

Jsou ale i takové směsi, které jsou poměrně univerzální a využijete je na přípravu lehkých tvarohových pomazánek, na grilovaná masa i na zeleninové saláty a dresinky.

Za zmínku určitě stojí italská směs a provensálské koření. Poměry bylinek si upravte dle svých potřeb. Obě směsi se skládají z druhů, které v původní lokalitě rostou po většinou volně v přírodě, ale i ve své domovině během let vzniklo mnoho receptur, které se liší v malých detailech. Proto se můžete setkat s provensálským kořením, které sestává jen z několika málo bylin, my vám ovšem přinášíme trošku komplexnější recept na jeho výrobu.

Pokud se do jeho výroby pustíte, buďte opatrní s poměrem levandule, která je silně aromatická a ve větším poměru se příliš nehodí na okořenění některých druhů mas. Zvláště v případě levandule totiž platí, že méně je mnohdy více, ale záleží na vašich chutích.

V kuchyni byste určitě měli mít připravená i jednodruhová koření. Určitě užijete dobromysl známou pod lidovým označení oregano, tymián, yzop, bazalku nebo majoránku.

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)

Italská směs

–     majoránka
–    dobromysl
–    rozmarýn
–    bazalka
–    mateřídouška
–    šalvěj
–    saturejka

Provensálská směs s vůní levandule

–    majoránka
–    dobromysl
–    rozmarýn
–    mateřídouška
–    saturejka
–    levandule
–    estragon

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)

Zpracování bylinek

Bylinky určené pro výrobu koření musí být vždy pečlivě usušené, ať používáte techniku sušení vzduchem nebo teplem, vždy by se měly snadno nechat rozdrtit i pouhými dlaněmi. Pokud jsou houževnaté a nedrobí se, je nutné je ještě dosušit.

Jednotlivé druhy bylinek si vysypejte na tác nebo do mísy a pečlivě je promíchejte. Pokud je nechcete drtit ručně, práci za vás odvede například hmoždíř. V tomto případě je mnohem vhodnější využít kamenný nebo keramický typ. Zatímco někomu vyhovuje koření rozdrobené až na jemný prach, jiným kulinářům bude spíše vyhovovat poněkud hrubší frakce, vše je nutné si předem vyzkoušet, proto svou první směs nevyrábějte ve velkém množství, ale vyzkoušejte vyrobit zatím jen malý vzorek.

Hotové koření se perfektně uchovává ve skleněných patentových sklenicích, které jsou navíc i poměrně dekorativní. Jen si dávejte pozor na uchování bylinek na přímém slunci, díky kterému koření i během několika měsíců rychle vybledne a ztratí svou dekorativní funkci.

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)

Publikováno: 21.10.2022, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Zdravé recepty

Pěstování bylinek se věnuje čím dál tím více majitelů zahrad. Není se rozhodně čemu divit, vždyť právě vlastní bylinky chutnají vždy nejlépe a jejich pěstování vás bude opravdu bavit. Výhodou většiny léčivých aromatických rostlin jsou jejich minimální nároky na pěstování, což ocení hlavně ti, co nemají času nazbyt.

Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet
Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet

Zdravé recepty

Kuchařka The 1:1 Diet je inspirací jak pro klienty v programu, tak i pro ty, kteří zastávají zdravý životní styl a chutné jídlo. Kuchařku zpracoval výživový specialista a školitel Ing. Lukáš Vrána. Najdete zde recepty přímo pro Kroky 1-3 programu The 1:1 Diet, ale také mnoho tipů, které vám pomůžou nejen s výběrem surovin, ale rovněž i s výběrem vhodného nádobí. Vybere si opravdu každý, i ti, kteří v programu The 1:1 Diet nejsou.

Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady
Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady

Zdravé recepty

Listy ze stromů už opadaly, ty, co tam náhodou ještě zůstaly, hrají všemi barvami. Ani se nenadějeme a místo podzimu venku začne panovat paní Zima a cesty, silnice i zahrady zahalí sněhová pokrývka. Nejvyšší čas využít to, co jsme sklidili, třeba na podporu imunity, která teď dostává zabrat.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz

Zdravé recepty

Černý rybíz je úžasné ovoce, z kterého se dá vytvořit spousta dobrot. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Konzumujeme v něm velké množství vitamínů C a E, prospívá cévám díky obsahu rutinu, léčí průjem, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech ledvin, a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Zdravé recepty

Pučálka. Nevíte, kde jste to slyšeli? Možná od babičky, která si toto staročeské jídlo připravovala v době půstu. Dnes tuto jednoduchou recepturu můžeme použít jako zdravé mlsání k televizi. A rozhodně nepřibereme!

Dýňová semínka. Zdravá pochoutka
Dýňová semínka. Zdravá pochoutka

Zdravé recepty

Dýňová sezóna vypukla naplno, dýně na zahrádkách dozrávají a můžeme si je koupit na každém rohu. Při jejich zpracování nikdy nevyhazujte semínka, dají se použít na mnoho způsobů a jsou velmi zdravá. O jejich prospěšnosti si teď něco povíme.

Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety
Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety

Zdravé recepty

Nadúroda cuket nás mnohdy nutí vyhledávat nejrůznější recepty na přípravu pokrmů, které jsme dosud neochutnali. Dnes tedy vynecháme klasiku v podobě perníku z cuket a nadívaných cuket plněných zeleninou a podíváme se na jiné specialitky, které se možná stanou oblíbenou součástí vašeho jídelníčku. Na své si mohou v tomto případě přijít i vegani a vegetariáni. Z následujících receptů na přípravu cuket si vybere zkrátka každý, třeba i milovníci sladkých pokrmů.

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy

Zdravé recepty

Zatímco některé jedlé květy jsou již záležitostí minulou a budeme si na ně muset počkat do příští sezóny, jiné na nás a naše kuchařské umění teprve čekají. Tak jako jíme nejen ústy, ale i očima, můžeme vnímat i rostliny s jedlými květy. Rozhodně se nemusíte bát je ochutnat, vždyť v kuchyni se používají odpradávna, jen je potřeba připravit k nim některou z osvědčených nebo experimentálních letních lahůdek v podobě dezertů.

Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj
Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj

Zdravé recepty

O léčivých účincích čajů z bylinek rozhodně nelze pochybovat. Bylinné thé si nechával připravovat i slavný detektiv Hercul Poirot, aby tímto speciálním nápojem osvěžil nejen své tělo, ale i šedé buňky mozkové. Nahlédněme tedy dnes pod pokličku přípravy čajů, které podpoří naši svěží mysl, paměť dobrou náladu a možná nám pomohou se i uzdravit.

Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho
Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho

Zdravé recepty

Možná jste to už od někoho slyšeli, jak je cibule prospěšná našemu organismu a zvláště v zimním období, kdy na nás nachlazení číhá takřka na každém kroku. Ale taky jste se možná ještě neodhodlali vyzkoušet ani cibulový ani máslový čaj. V čem všem vám mohou prospět tyto ingredience a ještě mnohé další, vám sdělíme v dnešním článku o léčivých čajích. Zkuste to a uvařte si je podle našeho návodu.

Jedlé dárky nejen pro vaše známé
Jedlé dárky nejen pro vaše známé

Zdravé recepty

Zdravý životní styl se promítá i do našich každodenních životů. Svépomocí dokážeme vyrobit nejen bylinkové kořenící směsi, ale také zdravé jogurty, sýry, bylinné směsi na přípravu nálevů i skvělé BIO sirupy a džemy. Ve vašem okolí je ovšem určitě i mnoho takových, kteří si s výrobou neví rady a koneckonců si na ni třeba ani nedokáží udělat čas. Právě pro ně se hodí jedlé dárky z vaší zahrady, které vyrobíte bez zbytečných barviv, konzervantů a zbytečné chemie. Pokud si zatím nejste v této sféře jistí, začněte od toho nejjednoduššího a postupem času zkuste i složitější postupy.