Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek

Právě teď je sezona švestek v plném proudu. Pokud i vy máte na zahradě fialové mámení a nevíte, co s bohatou úrodou, nechte se inspirovat a vyzkoušejte podle našich receptů některé ze švestkových dobrot.

Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek
Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek (Zdroj: shutterstock.com)

Švestky jako zásobárna vitamínů

Možná vás to překvapí, ale švestky mají spoustu skvělých účinků na naše zdraví. Najdete v nich spoustu vitamínů, jako je A, B1, B2, B6 a B12, C, E, K a H, dále pak minerální látky, jako je hořčík, železo, vápník, ale také fosfor nebo mangan a draslík, jsou také cennými antioxidanty, takže na sebe vážou volné radikály. Už po staletí se o švestkách ví, že mají výborné účinky na naše trávení a zažívání. Pravidelnou konzumací tak děláte maximum pro to, abyste se nemuseli prát se záněty žaludku nebo střev a navíc mají výborný vliv na naši mikroflóru. Díky schopnosti zpomalovat stárnutí si švestky jistě zamilují především ženy, ale mají co nabídnout úplně všem. Jsou totiž skvělým regulátorem tlaku, pomocníkem v boji proti civilizačním chorobám či ateroskleróze. A navíc díky obsaženému hořčíku zlepšují náladu a působí proti nejrůznějším splínům.

Pokud se zrovna snažíte shodit nějaké to kilo, pak si vezměte na pomoc právě švestky. Mají velmi nízký glykemický index, navíc zrychlují metabolismus a jsou velmi syté.

Čtěte také:

Kdy je čas na sběr švestek

První švestky začínají dozrávat již od začátku července, naopak ty poslední až v průběhu září. Různé druhy a formy se pochopitelně odlišují i v době zrání ovoce. Ideální je ovoce ponechat na stromech co nejdéle, aby bylo sladké a mělo náležitou chuť.

Prvním signálem zralosti je to, že začnou švestky opadávat. Dobře uzrálé švestky jsou ještě pevné, přitom měkké a sladké. Nastal-li tedy čas sběru, je nejlepší pod strom natáhnout plachtu a začít švestky setřepávat.

Jak na švestkový kompot s vínem

Na tento netradiční recept využijete 3 kg švestek, 1 litr vody, celou skořici, 3–4 hřebíčky, ½ litru vína, kousek vanilky a 750 g cukru krystal.

Omyté švestky naskládejte do předem vymytých zavařovacích sklenic. Víno, vodu, koření a cukr společně povařte cca 5 minut. Poté nechte vychladnout a touto směsí, kterou jste přecedili, zalijte švestky připravené ve sklenicích. Sklenice uzavřete a následně sterilujte při teplotě 80 °C po dobu asi 25 minut. Chcete-li tento recept ještě vylepšit. Dejte do sklenic vypeckované švestky, v nichž jste odstraněnou pecku nahradili oloupanou mandlí.

Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek
Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek (Zdroj: shutterstock.com)

Vařená povidla bez míchání

Abyste nemuseli povidla při vaření míchat, budete potřebovat kastrol se silným dnem. Na povidla spotřebujete 7 kg švestek, 0,4 l octa, pár kapek oleje a 1,4 kg cukru krystal.

Do kastrolu se silným dnem nejprve nakapeme několik kapek oleje a ten rozetřeme po dnu. Pak do kastrolu nasypeme omyté a vypeckované švestky.  Švestky zasypeme cukrem a zalijeme octem. Následně bez míchání vaříme na mírném ohni po dobu 5 hodin. Po této době zesílíme plamen a 50 minut povidla zahušťujeme. Ještě za horka lijeme povidla do připravených čistých sklenic. Ty pak přikryjeme a povidla necháme pomalu vychladnout.

Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek
Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek (Zdroj: shutterstock.com)

Vyzkoušejte výborný kynutý švestkový koláč s drobenkou

Budete na něj potřebovat 1 vejce, 80 g másla, 400 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 100 g mletých mandlí a 0,3 l mléka. To vše na výrobu těsta. Na náplň 1,5 kg švestek. Drobenku vyrobíte z 200 g hrubé mouky, 100 g cukru a 100 g másla.

Nejprve si založte materiál na kvásek z 0,1 l mléka, droždí, špetky soli a trochy cukru. Kvásek nechte vykynout. Do zadělávací mísy si na těsto připravte mleté mandle, cukr a mouku, také 1 vejce a změklé máslo. Přidejte zbylé mléko a vykynutý kvásek. Pomocí vařečky nebo hnětače vypracujte hladké těsto, nechte jej přikryté v misce kynout někde na teplém místě. Vykynuté těsto buďto rozválejte do tvaru plechu, nebo jej dejte rovnou na vymazaný plech a prsty ho roztáhněte až do okrajů plechu. Na těsto naskládejte pravidelně vedle sebe švestky nakrájené na čtvrtky. Na závěr posypejte drobenkou a pečte asi ¾ hodiny v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Koláč je hotový, jakmile má dozlatova vypečené okraje.

Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek
Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek (Zdroj: shutterstock.com)

Přejeme vám dobrou švestkovou chuť! A pokud máte svůj vlastní oblíbený recept, budeme rádi, když se o něj podělíte v diskuzi pod článkem. Těšíme se na příspěvky.

Text: autorský článek Zuzana Bohdalová, Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 08.09.2022

ČTĚTE DÁLE

Co je důležité při stavbě terasy…
Co je důležité při stavbě terasy…

Zahrada

Pokud chcete na své zahradě i odpočívat, pak jistě plánujete založení nebo již máte vybudovanou zahradní terasu. Ta se nejčastěji zakládá přímo u domu a je to pomyslný přechod mezi domem samotným a zahradou. Pojďme se společně podívat na to, jaký materiál se pro ni hodí, kde je vhodné místo pro její stavbu i jak by měla být ve výsledku velká.

Jak se zbavit pařezů na zahradě
Jak se zbavit pařezů na zahradě

Zahrada

Potřebujete-li odstranit ze zahrady pařezy, po přestárlých nebo nemocných stromech, které jste museli porazit, máte několik možností. Můžete je zdolat pomocí těžké techniky, nebo je umně zamaskovat a využít jako neotřelé dekorace. Kterou variantu zvolíte?

Dílna a její vybavení. Bez čeho se neobejdete?
Dílna a její vybavení. Bez čeho se neobejdete?

Zahrada

Zařizujete dílnu a nevíte, co všechno do ní pořídit, aby sloužila jako dobré zázemí pro dům či zahradu? Poradíme vám!

Malý balkón jako mini relaxační zóna
Malý balkón jako mini relaxační zóna

Zahrada

Vlastníte malý balkón, který téměř nevyužíváte? Můžete si z něj vytvořit příjemné místo na relaxaci. Stačí několik málo úprav a vhodná zeleň.

Na zahradu patří i rostliny odpuzující klíšťata a další havěť
Na zahradu patří i rostliny odpuzující klíšťata a další havěť

Zahrada

Klíšťata nežijí pouze v lesích, ale vyskytují se i na našich zahradách. Zde se však můžeme chránit a vysadit na pozemku rostliny odpuzující klíšťata.

Skleník – ideální řešení pro milovníky zahrady
Skleník – ideální řešení pro milovníky zahrady

Zahrada

Kromě zahradního domku na nářadí, který opravdu využije každý, kdo na zahradě rád pracuje a vlastní zahradní techniku či nářadí, využije každý milovník zahradničení také pařník nebo skleník. Právě skleník může mít mnoho podob a na výběr máme z mnoha materiálů, rozhodně není k mání pouze tradiční sklo. Vůbec dokonce není pravda, že se skleník vejde jen na velkou zahradu, i na malých pozemcích totiž můžete zvolit stavbu o půdorysu několika málo metrech čtverečních nebo dokonce variantu přistavěnou ke stěně domu nebo jiné zahradní stavby.

Doupné stromy v zahradách pomáhají ptactvu
Doupné stromy v zahradách pomáhají ptactvu

Zahrada

V lesích zůstávají doupné stromy ponechány přesto, že bývají napadené, odumřelé, skácené atd. Existují nejrůznější projekty na ochranu doupných stromů, které jsou podporovány hlavně společností Lesy České republiky. I my však na našich zahradách můžeme ptactvo podporovat právě tím, že jim zde nějaké stromy k hnízdění a přebývání ponecháme.

Chata po zimě si žádá generálku. Na co nezapomenout?
Chata po zimě si žádá generálku. Na co nezapomenout?

Zahrada

Jaro zaklepe na dveře ani ne za měsíc a s ním ožijí naše chaty, chalupy a zahradní kolonie. Na zimu jste jistě víkendové domy důkladně zazimovali, ale i tak vás na jaře čeká hromada práce, než se budete moci usadit od křesla a užívat si venkovský klid. Vyhrňte si rukávy, jdeme na to!

Indiánský banán: exotické ovoce i do našich zahrad. Vyzkoušejte!
Indiánský banán: exotické ovoce i do našich zahrad. Vyzkoušejte!

Zahrada

Tak jako většina exotických rostlin i Asimina triloba získala mnoho odlišných názvů. U nás se dá tento poměrně málo známý exotický strom pěstovat také. Zajímavé je, že kvalita a chuť plodů je přitom naprosto srovnatelná s plody, které rostou v tropickém prostředí.

Výsadba vodních rostlin, a tentokrát už bez substrátu
Výsadba vodních rostlin, a tentokrát už bez substrátu

Zahrada

Každý majitel okrasného nebo koupacího jezírka sní o čisté a až na dno průzračné vodě, která se bude čistit pomocí technologie a vodních rostlin. Ne vždy děláme vše pro to, aby fungovaly všechny přirozené čistící procesy ve vodě. Ba naopak těmto přírodním procesům doslova házíme klacky pod nohy. Vodu si totiž často zamoříme živinami a organickými látkami již při samotné výsadbě vodních rostlin a tím dáme řasám a sinicím zelenou pro vstup do vodního ekosystému.

Jehličnany mohou být pro zahradu záchrana i zkáza
Jehličnany mohou být pro zahradu záchrana i zkáza

Zahrada

Jen málokterá skupina dřevin je tolik opředená různými mnohdy i nesprávnými domněnkami, jako jsou jehličnany. Jejich použití je ovšem spojeno s celou řadou specifik, a pokud se nechcete dočkat celoročně téměř neproměnné zahrady, určitě byste to s nimi neměli moc přehánět. Přesto tato skupina dřevin může z vaší zahrady udělat překrásnou kompozici okrasných rostlin, ale její použití je závislé na mnoha ohledech.

Krása a tradice vřesovištních rostlin na rodinné zahradě
Krása a tradice vřesovištních rostlin na rodinné zahradě

Zahrada

Vřesovištní rostliny nás zaujmou svou nevšední krásou nejen na podzim, ale i během zimy či na jaře. Pokud vám na zahradě chybí barevný ohňostroj, který na sebe připoutá veškerou pozornost, vřesovištními rostlinami určitě neprohloupíte. Jak samotné vřesoviště, tak i výsadby kyselomilných azalek a pěnišníků vám do zahrady přinesou nezapomenutelnou atmosféru, která stojí opravdu za to.