Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek

Právě teď je sezona švestek v plném proudu. Pokud i vy máte na zahradě fialové mámení a nevíte, co s bohatou úrodou, nechte se inspirovat a vyzkoušejte podle našich receptů některé ze švestkových dobrot.

Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek
Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek (Zdroj: shutterstock.com)

Švestky jako zásobárna vitamínů

Možná vás to překvapí, ale švestky mají spoustu skvělých účinků na naše zdraví. Najdete v nich spoustu vitamínů, jako je A, B1, B2, B6 a B12, C, E, K a H, dále pak minerální látky, jako je hořčík, železo, vápník, ale také fosfor nebo mangan a draslík, jsou také cennými antioxidanty, takže na sebe vážou volné radikály. Už po staletí se o švestkách ví, že mají výborné účinky na naše trávení a zažívání. Pravidelnou konzumací tak děláte maximum pro to, abyste se nemuseli prát se záněty žaludku nebo střev a navíc mají výborný vliv na naši mikroflóru. Díky schopnosti zpomalovat stárnutí si švestky jistě zamilují především ženy, ale mají co nabídnout úplně všem. Jsou totiž skvělým regulátorem tlaku, pomocníkem v boji proti civilizačním chorobám či ateroskleróze. A navíc díky obsaženému hořčíku zlepšují náladu a působí proti nejrůznějším splínům.

Pokud se zrovna snažíte shodit nějaké to kilo, pak si vezměte na pomoc právě švestky. Mají velmi nízký glykemický index, navíc zrychlují metabolismus a jsou velmi syté.

Čtěte také:

Kdy je čas na sběr švestek

První švestky začínají dozrávat již od začátku července, naopak ty poslední až v průběhu září. Různé druhy a formy se pochopitelně odlišují i v době zrání ovoce. Ideální je ovoce ponechat na stromech co nejdéle, aby bylo sladké a mělo náležitou chuť.

Prvním signálem zralosti je to, že začnou švestky opadávat. Dobře uzrálé švestky jsou ještě pevné, přitom měkké a sladké. Nastal-li tedy čas sběru, je nejlepší pod strom natáhnout plachtu a začít švestky setřepávat.

Jak na švestkový kompot s vínem

Na tento netradiční recept využijete 3 kg švestek, 1 litr vody, celou skořici, 3–4 hřebíčky, ½ litru vína, kousek vanilky a 750 g cukru krystal.

Omyté švestky naskládejte do předem vymytých zavařovacích sklenic. Víno, vodu, koření a cukr společně povařte cca 5 minut. Poté nechte vychladnout a touto směsí, kterou jste přecedili, zalijte švestky připravené ve sklenicích. Sklenice uzavřete a následně sterilujte při teplotě 80 °C po dobu asi 25 minut. Chcete-li tento recept ještě vylepšit. Dejte do sklenic vypeckované švestky, v nichž jste odstraněnou pecku nahradili oloupanou mandlí.

Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek
Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek (Zdroj: shutterstock.com)

Vařená povidla bez míchání

Abyste nemuseli povidla při vaření míchat, budete potřebovat kastrol se silným dnem. Na povidla spotřebujete 7 kg švestek, 0,4 l octa, pár kapek oleje a 1,4 kg cukru krystal.

Do kastrolu se silným dnem nejprve nakapeme několik kapek oleje a ten rozetřeme po dnu. Pak do kastrolu nasypeme omyté a vypeckované švestky.  Švestky zasypeme cukrem a zalijeme octem. Následně bez míchání vaříme na mírném ohni po dobu 5 hodin. Po této době zesílíme plamen a 50 minut povidla zahušťujeme. Ještě za horka lijeme povidla do připravených čistých sklenic. Ty pak přikryjeme a povidla necháme pomalu vychladnout.

Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek
Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek (Zdroj: shutterstock.com)

Vyzkoušejte výborný kynutý švestkový koláč s drobenkou

Budete na něj potřebovat 1 vejce, 80 g másla, 400 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 100 g mletých mandlí a 0,3 l mléka. To vše na výrobu těsta. Na náplň 1,5 kg švestek. Drobenku vyrobíte z 200 g hrubé mouky, 100 g cukru a 100 g másla.

Nejprve si založte materiál na kvásek z 0,1 l mléka, droždí, špetky soli a trochy cukru. Kvásek nechte vykynout. Do zadělávací mísy si na těsto připravte mleté mandle, cukr a mouku, také 1 vejce a změklé máslo. Přidejte zbylé mléko a vykynutý kvásek. Pomocí vařečky nebo hnětače vypracujte hladké těsto, nechte jej přikryté v misce kynout někde na teplém místě. Vykynuté těsto buďto rozválejte do tvaru plechu, nebo jej dejte rovnou na vymazaný plech a prsty ho roztáhněte až do okrajů plechu. Na těsto naskládejte pravidelně vedle sebe švestky nakrájené na čtvrtky. Na závěr posypejte drobenkou a pečte asi ¾ hodiny v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Koláč je hotový, jakmile má dozlatova vypečené okraje.

Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek
Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek (Zdroj: shutterstock.com)

Přejeme vám dobrou švestkovou chuť! A pokud máte svůj vlastní oblíbený recept, budeme rádi, když se o něj podělíte v diskuzi pod článkem. Těšíme se na příspěvky.

Text: autorský článek Zuzana Bohdalová, Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 08.09.2022, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Švestkový krém

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jednoduchá příprava švestkového krému potěší každou maminku a skvělá chuť zase povzbudí malé strávníky.

Perníkové muffiny

Klasické muffiny s čokoládou zná asi každý. Dnes si vyzkoušíme perníkovou variantu.

Vylouhujte si vlastní švestkovou vodu proti mnoha nemocem a nepříjemnostem!

K čemu je dobrá švestková voda? Švestky obsahují vitamin E, a dále vápník, hořčík, fosfor, draslík. Jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny.

Okénkový guláš

V rámci naší soutěže si připravíme recept paní Zemanové. Pojďme si uvařit okénkový guláš.

Co si připravit ze švestek

Reportáž o tom, jak využít švestky, které nám zbyli ze zahrady. Jak z nich udělat například kompót nebo sušené dobroty, které můžeme využít jako zdravé vánoční cukroví.

Bramborové placky - Patenty

Pravé domácí bramborové placky jako od babičky si teď můžete udělat i doma i bez babičky.

ČTĚTE DÁLE

I balkon můžete zalévat pohodlně
I balkon můžete zalévat pohodlně

Zahrada

I závlaha na balkoně může být snadná. Můžete si sem pořídit šikovné pomocníky, kteří vám pomůžou s tím, abyste s konví nemuseli běhat moc často.

Zjednodušte si péči o rostliny se samozavlažovacími květináči
Zjednodušte si péči o rostliny se samozavlažovacími květináči

Zahrada

Samozavlažovací květináč je skvělým pomocníkem při pěstování na balkonu i terase, ale i doma či na zahradě. Jaké výhody vám tyto speciální nádoby přinesou?

Vyberte rostlinám nádoby na míru
Vyberte rostlinám nádoby na míru

Zahrada

Víte, jaká je vhodná velikost nádoby na rostliny? Užitkové rostliny na balkoně či terase vyžadují vhodně velké nádoby, které jim dodají vše, co potřebují.

Poradíme, jaké rostliny si vysadit do truhlíků
Poradíme, jaké rostliny si vysadit do truhlíků

Zahrada

Máte rádi stálezelené trvalky nebo bylinky, ale bohužel nevlastníte zahradu? Nevadí, poradíme, jaké vhodné rostliny do truhlíků si můžete vysadit.

Co je důležité při stavbě terasy…
Co je důležité při stavbě terasy…

Zahrada

Pokud chcete na své zahradě i odpočívat, pak jistě plánujete založení nebo již máte vybudovanou zahradní terasu. Ta se nejčastěji zakládá přímo u domu a je to pomyslný přechod mezi domem samotným a zahradou. Pojďme se společně podívat na to, jaký materiál se pro ni hodí, kde je vhodné místo pro její stavbu i jak by měla být ve výsledku velká.

Něžný host z amerických prérií kvete až do listopadu
Něžný host z amerických prérií kvete až do listopadu

Zahrada

Svíčkovec na zahradě patří mezi nenáročné trvalky, které kvetou po celé léto až do prvních mrazů. Jeho kvítky připomínají drobné motýlky.

Jak se zbavit pařezů na zahradě
Jak se zbavit pařezů na zahradě

Zahrada

Potřebujete-li odstranit ze zahrady pařezy, po přestárlých nebo nemocných stromech, které jste museli porazit, máte několik možností. Můžete je zdolat pomocí těžké techniky, nebo je umně zamaskovat a využít jako neotřelé dekorace. Kterou variantu zvolíte?

Dílna a její vybavení. Bez čeho se neobejdete?
Dílna a její vybavení. Bez čeho se neobejdete?

Zahrada

Zařizujete dílnu a nevíte, co všechno do ní pořídit, aby sloužila jako dobré zázemí pro dům či zahradu? Poradíme vám!

Přírodní zahrada může být i ta vaše
Přírodní zahrada může být i ta vaše

Zahrada

Chcete poznat principy přírodní zahrady? Jsou jednoduché a možná už některé z nich provádíte v praxi. Co je tedy přírodní zahrada a jak jí dosáhnout?

Lopatičky dejte trpaslíkům, na zahradu patří technika
Lopatičky dejte trpaslíkům, na zahradu patří technika

Zahrada

Dnešní uspěchaná doba nemusí znamenat nepořádek a chaos na pozemku kolem domu. Na zahradu patří technika. Ruční nářadí nahradily zahradní stroje.

Malý balkón jako mini relaxační zóna
Malý balkón jako mini relaxační zóna

Zahrada

Vlastníte malý balkón, který téměř nevyužíváte? Můžete si z něj vytvořit příjemné místo na relaxaci. Stačí několik málo úprav a vhodná zeleň.

Na zahradu patří i rostliny odpuzující klíšťata a další havěť
Na zahradu patří i rostliny odpuzující klíšťata a další havěť

Zahrada

Klíšťata nežijí pouze v lesích, ale vyskytují se i na našich zahradách. Zde se však můžeme chránit a vysadit na pozemku rostliny odpuzující klíšťata.