Pěstování kořenové zeleniny do polévky
Pěstování kořenové zeleniny má mnoho výhod. Získáte čerstvou a kvalitní potravinu plnou chuti a živin, kterou můžete pěstovat bez použití chemikálií. Můžete si vybrat z různých odrůd, přinést do kuchyně rozmanitost a užívat si zábavu při pěstování na vlastní zahradě. Přispíváte k udržitelnosti, ušetříte finančně a máte kontrolu nad celým procesem od semínka až po sklizeň.
Jak na pěstování kořenové zeleniny?
I pěstování kořenové zeleniny může mít svá úskalí. Pamatujte, že každá zelenina může vyžadovat specifické pěstitelské podmínky, takže si přečtěte konkrétní informace o pěstování odrůdy, kterou si zvolíte. S dostatečnou péčí a správnými podmínkami můžete pěstovat svou vlastní čerstvou kořenovou zeleninu a přidávat ji do svých polévek pro výbornou chuť a nutriční hodnoty. Zde je několik obecných tipů pro úspěšné pěstování:
- Vyberte si vhodnou odrůdu. Existuje mnoho odrůd kořenové zeleniny, takže si vyberte ty, které jsou vhodné pro vaše klimatické podmínky. Obecně ale potřebují všechny slunné stanoviště.
- Semínka vysévejte přímo do záhonků. Přesazování její kořeny nenesou dobře.
- Dopřejte jí vhodnou půdu. Kořenová zelenina preferuje dobře propustnou půdu bohatou na organickou hmotu, ideálně velmi kyprou hlinitou nebo hlinitopísčitou.
- Nezanedbejte zálivku. Kořenová zelenina potřebuje pravidelné a dostatečné zalévání. Ujistěte se, že zeminu udržujete vlhkou, ale ne přemokřenou, aby nedocházelo k hnilobě kořenů.
- Co se hnojení týká, kořenovou zeleninu byste měli vysévat na půdě, která rok předtím byla hnojená. Nehnojí se tedy přímo. Půda by také neměla být kyselá.
![Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami](https://img.primadoma.cz/w_13/81/a5/column/81a5dce5ffea3c5d470b86119d01ea5f_depositphotos_282721818_l-jpg.jpg)
Sklizeň a skladování kořenové zeleniny
Pokud se pustíte do pěstování kořenové zeleniny, budete jistě řešit také její sklízení a možná i skladování. Pokud to je možné, sklízejte ji přímo před použitím do polévky. Tím zajistíte maximální čerstvost a chuť. Následující kroky vám pomohou při sklizni a přípravě kořenové zeleniny do polévky.
Sklízejte kořenovou zeleninu opatrně, abyste ji nepoškodili. Zeleninu důkladně očistěte od zbytků zeminy a odstraňte poškozené části. Pokud zeleninu neplánujete ihned použít, můžete ji skladovat ve vhodných podmínkách. Některé druhy kořenové zeleniny, jako jsou mrkev a petržel, můžete uchovávat v chladničce v plastových sáčcích nebo obalech, aby se zabránilo vysoušení. Před použitím pak kořenovou zeleninu omyjte a případně oloupejte, pokud je to žádoucí. Následně nakrájejte na požadované kousky nebo strouháním připravte podle receptu na vaši polévku.
Zpátky na začátek – co je kořenová zelenina?
Kořenová zelenina je skupina rostlin, u kterých se pro konzumaci využívá hlavně jejich kořen. Tyto rostliny mají kořenový systém, který drží rostliny v půdě a zároveň slouží jako zdroj živin. Mezi nejznámější kořenovou zeleninu patří mrkev, ředkvička, celer, pastinák, petržel, ředkve, červená řepa a jiné.
Proč kořenovou zeleninu jíst?
Kořenová zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, a proto by měla být součástí vaší stravy. Může se konzumovat syrová, vařená, pečená, dušená nebo přidávána do polévek, salátů, příloh či omáček. Každá zelenina má své specifické vlastnosti a chuť, a tak si každý může vybrat podle svých preferencí.
![Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami](https://img.primadoma.cz/w_13/c5/95/column/c595336fba095a0228080669c1715fca_depositphotos_174362844_l-jpg.jpg)
Jaká kořenová zelenina patří do polévky?
Existuje mnoho druhů kořenové zeleniny, která se často používá jako ingredience do polévek. Můžete ji použít samostatně nebo ji kombinovat podle svého gusta a představ. Polévky často obsahují různé druhy zeleniny, aby poskytovaly bohatou a vyváženou chuť.
- Mrkev je velmi běžnou přísadou do polévek. Dodává jim sladkou chuť a hezkou oranžovou barvu.
- Se svou výraznou chutí a vůní je celer skvělým základem vývarů. Používá se jak ve formě stonku, tak i listů.
- Petrželový kořen je kořenová část rostliny petržele a má výraznou vůni a chuť. Používá se jako aromatická přísada.
- Pastinák je podobný mrkvi, ale má sladší a ořechovou chuť. Často se používá jako ingredience do krémových polévek.
- Červená řepa přidává polévkám sladkou chuť a také krásnou červenou barvu.