Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití

Jste milovníci kakaa nebo čokolády? Tak tento článek je vám psán přesně na míru. Dozvíte se v něm, co je základem těchto chutných produktů. Ano, jsou to kakaové boby, které rostou na stromě velmi kuriózně. Uplatnění měly již u Aztéků nebo Mayů, od kterých se zrna kakaovníku roznesla po celém světě a v průběhu let doznala mnohých překvapivých poznání.

Kakaové boby mají různé využití
Kakaové boby mají různé využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kakaové boby

Kakaovník pravý je velmi zajímavý stálezelený strom. Jeho listy dorůstají během celého roku a květy vyrůstají velmi atypicky přímo na tlustších větvích nebo na kmeni. Strom plodí po celý rok, jeho plody dozrávají okolo 5 měsíců a v průběhu mění barvu. Plod je pokrytý silnou slupkou, která připomíná svým tvarem míč na americký fotbal nebo ragby. Kakaové boby mají oválný tvar a velikost okolo 3 cm. Uvnitř jsou v bílé dřeni schovány desítky semen. Tato semena jsou velmi cenná, neboť jsou základní surovinou pro výrobu různých výrobků. Nejčastější jsou kakaové máslo a prášek. Z nich se pak následně vyrábí čokolády či kakaové nápoje.

Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití
Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Před zpracováním se dozrálé plody sypou dohromady a nechají se zakryté 4-7 dnů pre-fermentovat. Po vyjmutí semen z dřeně se tato fermentace často opakuje pro zjemnění, protože zrna mívají trpkou a hořkou chuť. Následuje důkladné sušení, které pobíhá převážně na slunci, které působí jako ochrana před plísněmi. Fermentace je šetrná přírodní organická metoda, která zaručuje čistou výrobu, a zároveň jsou zrna připravena k okamžité spotřebě.

Kakaová zrna jsou opatřena nejedlou slupkou, a proto se pro další zpracování lehce praží a loupou. Čistá zrna se následně melou na pastu, ze které se lisováním získává světlá hmota, která je velmi aromatická a ceněná. Známe ji jako kakaové máslo. Zbylá hmota se dále lisuje nebo mele na prášek, který se využívá k výrobě čokolády nebo na populární kakaový nápoj z hořkého kakaa. Čím větší procento kakaového másla v hmotě zůstane, tím je cennější. Dalším zpracováním ztrácí cenné látky.

Zdraví prospěšné látky

Kakaové boby obsahují látky s antioxidačním, antibakteriálním a antialergenním účinkem, vitamíny A, E i vitamíny skupiny B, a jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C. Čokoláda jej již neobsahuje, protože ho ničí vysoké teploty při zpracování. Boby obsahují i mangan, zinek nebo měď. Jsou největší koncentrací lehce vstřebatelných antioxidantů, které jsou schopny se dostat k buňkám v průběhu půl hodiny. Chrání též lidské DNA před poškozením, organizmus před viry, nádory a dalšími onemocněními, působí proti stárnutí.

Kakaové máslo

Kakaové máslo prospívá každé pokožce. Jeho lehká vstřebatelnost je jistě pro pleť přínosem, stejně tak i jemný ochranný film dokonale hydratuje. Dalším plusem kakaového másla jsou hojivé a zklidňující účinky. Pokud trpíte na suchou pokožku na rukou nebo máte popraskané paty na chodidlech, kakaové máslo vám je krásně zhydratuje. Blahodárně působí na lupénku, ekzém či strie. Dalším pozitivem je jeho dlouhá trvanlivost bez žluknutí.

Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití
Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kakaový prášek

Syrové kakao obsahuje mastné kyseliny Omega-6 a aminokyseliny. Obsahuje tryptofan, který zvyšuje produkci serotoninu. Tento „hormon štěstí“ je zodpovědný za dobrou náladu. Dodává pocit štěstí a spokojenosti. Kakao je tedy velmi dobrým pomocníkem proti stresu a depresi.

Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití
Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Užití kakaových bobů

Pokud chcete využít pro svůj organismus všechny pozitivní látky, využívejte čistá nezpracovaná zrna, případně slisovaná do kakaové hmoty nebo prášku z ní. Kakaové boby můžete jíst syrové, důležité je dokonalé rozžvýkání. Nemusíte se bát, lehce nahořklá chuť se po chvíli změní v nezapomenutelnou chuť pravé čokolády. Přidat je můžete k ovocným nebo zeleninovým salátům. Dokonalé jsou jako součást müsli, kukuřičných plátků, ovesné kaše nebo palačinek. Dobře vyniknout jako ozdoba dezertů, pečiva nebo zmrzlinových pohárů. Mleté se hodí do jogurtu nebo pro přípravu nápojů, buď teplých, nebo studených.

Publikováno: před 6 měsíci, Autor: 18.5.2023 5:19| autor: Šárka Miškovská | zdroj: biosnopek.cz, zdravizperu.cz

ČTĚTE DÁLE

I hnojení přírodní zahrady má svá pravidla
I hnojení přírodní zahrady má svá pravidla

Péče o zahradu

Hnojení přírodní zahrady je základem. Použijte vše, co vám vaše zahrada nabízí, dáte jí tak to nejlepší, zároveň také ušetříte peníze i přírodu.

Prosincové zahradničení není jen o plánování příštího roku
Prosincové zahradničení není jen o plánování příštího roku

Péče o zahradu

Práce na zahrádce v prosinci neomezujte. Pokud to počasí umožní, dotáhněte všechny resty. Co je důležité provést, vám poradíme v článku.

Správně uskladněná jablka vydrží ve sklepě po celou zimu
Správně uskladněná jablka vydrží ve sklepě po celou zimu

Péče o zahradu

Skladování ovoce a zeleniny bývá jedním z důležitých úkonů každého pěstitele v dané sezóně. Jak se postavit k této zodpovědné činnosti?

Opravdu je nutné hrabat na podzim listí?
Opravdu je nutné hrabat na podzim listí?

Péče o zahradu

Rok co rok pořád to samé. Hromady a hromady spadaného listí. A vám nezbývá, než hrabat a kompostovat. Nebo to jde i jinak?

Krásné jiřiny potřebují správný zimní spánek
Krásné jiřiny potřebují správný zimní spánek

Péče o zahradu

Jiřiny na podzim ukončí sezónu krásných květů. Vzhledem k našim klimatickým podmínkám potřebují zazimovat ve vhodné místnosti při odpovídající teplotě.

Způsoby, jak ochránit rostliny proti mrazu
Způsoby, jak ochránit rostliny proti mrazu

Péče o zahradu

Ochrana rostlin proti mrazu je v zahradě důležitá, abyste zjara nebyli překvapeni. Pomůžeme vám s výběrem vhodných materiálů pro tuto ochranu.

Perfektně uklizená zahrada malé živočichy moc neláká. Čím je tedy přitáhnout do zahrady?
Perfektně uklizená zahrada malé živočichy moc neláká. Čím je tedy přitáhnout do zahrady?

Péče o zahradu

Krásná a upravená zahrada by měla být bezpečná i pro malé pomocníky, kteří nás zbaví škůdců. Přinášíme tipy na nejpoužívanější úkryty pro živočichy.

Listopad v zahradě
Listopad v zahradě

Péče o zahradu

Listopad znamená pro majitele jedno, je čas na velký podzimní úklid zahrady. Přečtěte si, na co v listopadu nesmíte v zahradě zapomenout.

Stromy do zahrady v barvách podzimu
Stromy do zahrady v barvách podzimu

Péče o zahradu

Výsadbou správně zvolených stromů může vaše zahrada ožít zářivými barvami. Barvy podzimu dodají vaší zahradě jedinečnou atmosféru, která vás správně naladí.

Vysejte na podzim, na jaře se radujte z květů
Vysejte na podzim, na jaře se radujte z květů

Péče o zahradu

Podzimní výsadba různých druhů rostlin je prospěšná zejména pro rostliny samotné. Které můžete na podzim vysadit, abyste se na jaře dočkali záplavy květů?

Poradíme jak na záhon trvalek na vaší zahradě
Poradíme jak na záhon trvalek na vaší zahradě

Péče o zahradu

Máte rádi trvalky? Založit záhon trvalek nemusí být žádný problém. Vás potěší, že jste to zvládli sami. Při plánování zahrady můžete realizovat své sny.

Rajčata odolná plísni
Rajčata odolná plísni

Péče o zahradu

Některé odrůdy rajčat jsou odolné vůči plísni na rajčatech. To znamená, že pokud vsadíme právě na tyto rezistentní odrůdy, plísně se opravdu bát nemusíme.