Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití

Jste milovníci kakaa nebo čokolády? Tak tento článek je vám psán přesně na míru. Dozvíte se v něm, co je základem těchto chutných produktů. Ano, jsou to kakaové boby, které rostou na stromě velmi kuriózně. Uplatnění měly již u Aztéků nebo Mayů, od kterých se zrna kakaovníku roznesla po celém světě a v průběhu let doznala mnohých překvapivých poznání.

Kakaové boby mají různé využití
Kakaové boby mají různé využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kakaové boby

Kakaovník pravý je velmi zajímavý stálezelený strom. Jeho listy dorůstají během celého roku a květy vyrůstají velmi atypicky přímo na tlustších větvích nebo na kmeni. Strom plodí po celý rok, jeho plody dozrávají okolo 5 měsíců a v průběhu mění barvu. Plod je pokrytý silnou slupkou, která připomíná svým tvarem míč na americký fotbal nebo ragby. Kakaové boby mají oválný tvar a velikost okolo 3 cm. Uvnitř jsou v bílé dřeni schovány desítky semen. Tato semena jsou velmi cenná, neboť jsou základní surovinou pro výrobu různých výrobků. Nejčastější jsou kakaové máslo a prášek. Z nich se pak následně vyrábí čokolády či kakaové nápoje.

Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití
Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Před zpracováním se dozrálé plody sypou dohromady a nechají se zakryté 4-7 dnů pre-fermentovat. Po vyjmutí semen z dřeně se tato fermentace často opakuje pro zjemnění, protože zrna mívají trpkou a hořkou chuť. Následuje důkladné sušení, které pobíhá převážně na slunci, které působí jako ochrana před plísněmi. Fermentace je šetrná přírodní organická metoda, která zaručuje čistou výrobu, a zároveň jsou zrna připravena k okamžité spotřebě.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Kakaová zrna jsou opatřena nejedlou slupkou, a proto se pro další zpracování lehce praží a loupou. Čistá zrna se následně melou na pastu, ze které se lisováním získává světlá hmota, která je velmi aromatická a ceněná. Známe ji jako kakaové máslo. Zbylá hmota se dále lisuje nebo mele na prášek, který se využívá k výrobě čokolády nebo na populární kakaový nápoj z hořkého kakaa. Čím větší procento kakaového másla v hmotě zůstane, tím je cennější. Dalším zpracováním ztrácí cenné látky.

Zdraví prospěšné látky

Kakaové boby obsahují látky s antioxidačním, antibakteriálním a antialergenním účinkem, vitamíny A, E i vitamíny skupiny B, a jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C. Čokoláda jej již neobsahuje, protože ho ničí vysoké teploty při zpracování. Boby obsahují i mangan, zinek nebo měď. Jsou největší koncentrací lehce vstřebatelných antioxidantů, které jsou schopny se dostat k buňkám v průběhu půl hodiny. Chrání též lidské DNA před poškozením, organizmus před viry, nádory a dalšími onemocněními, působí proti stárnutí.

Kakaové máslo

Kakaové máslo prospívá každé pokožce. Jeho lehká vstřebatelnost je jistě pro pleť přínosem, stejně tak i jemný ochranný film dokonale hydratuje. Dalším plusem kakaového másla jsou hojivé a zklidňující účinky. Pokud trpíte na suchou pokožku na rukou nebo máte popraskané paty na chodidlech, kakaové máslo vám je krásně zhydratuje. Blahodárně působí na lupénku, ekzém či strie. Dalším pozitivem je jeho dlouhá trvanlivost bez žluknutí.

Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití
Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kakaový prášek

Syrové kakao obsahuje mastné kyseliny Omega-6 a aminokyseliny. Obsahuje tryptofan, který zvyšuje produkci serotoninu. Tento „hormon štěstí“ je zodpovědný za dobrou náladu. Dodává pocit štěstí a spokojenosti. Kakao je tedy velmi dobrým pomocníkem proti stresu a depresi.

Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití
Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Užití kakaových bobů

Pokud chcete využít pro svůj organismus všechny pozitivní látky, využívejte čistá nezpracovaná zrna, případně slisovaná do kakaové hmoty nebo prášku z ní. Kakaové boby můžete jíst syrové, důležité je dokonalé rozžvýkání. Nemusíte se bát, lehce nahořklá chuť se po chvíli změní v nezapomenutelnou chuť pravé čokolády. Přidat je můžete k ovocným nebo zeleninovým salátům. Dokonalé jsou jako součást müsli, kukuřičných plátků, ovesné kaše nebo palačinek. Dobře vyniknout jako ozdoba dezertů, pečiva nebo zmrzlinových pohárů. Mleté se hodí do jogurtu nebo pro přípravu nápojů, buď teplých, nebo studených.

Publikováno: 18.05.2023, Autor: | autor: Šárka Miškovská | zdroj: biosnopek.cz, zdravizperu.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Výroba čokolády

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Výroba čokolády

Papoušci na plech

Tento skvělý retro recept s vtipným názvem vám zaručeně bude chutnat. A rozhodně vás vedle chuti potěší i příznivá cena.

Míša řezy

Výroba Míša řezů je velmi jednoduchá a zazáříte na každé oslavě nebo jen u nedělní návštěvy.

Panda řezy

Jak udělat rychlo buchtu? Jednoduché a skvělé chuti jsou panda řezy.

Dvoubarevné vánoční sušenky

Vánoční sušenky můžou být světlé nebo tmavé, obarvené kakaem. Nebo je zkuste udělat netradičně dvoubarevné.

Ptactvo jako predátoři škůdců

Jak přilákat na zahradu ptactvo?

ČTĚTE DÁLE

Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví
Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví

Péče o zahradu

Hrášek cukrový je oblíbená luštěnina, která je plná vitaminů a minerálů. Nejzdravější je pochopitelně syrový, ale hodí se i k tepelnému zpracování.

Královna květin potřebuje správnou péči
Královna květin potřebuje správnou péči

Péče o zahradu

Na zahrádkách pěstujeme různé odrůdy růží. Ať už se těšíme z velkokvětých, drobnokvětých, nebo popínavých růží, musíme se o ně správně starat.

Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky
Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky

Péče o zahradu

Fazol zahradní čili obecný můžeme zařadit mezi popínavé jednoletky. Pěstujete je pro křehké zelené lusky, nebo čekáte až na zralé pevné fazole?

Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny
Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny

Péče o zahradu

Šafrány kvetou brzy zjara, v závislosti na druhu a počasí od února do dubna. Věnujte se tedy pěstování krokusů již na podzim, kdy je můžete začít vysazovat.

Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností
Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností

Péče o zahradu

Pěstování salátů na zahradě patří k tradici. Chcete ale změnu? Pak vyzkoušejte endivii – listovou zeleninu s jinou chutí a spoustou vitaminů.

Sasanky, něžní poslové jara
Sasanky, něžní poslové jara

Péče o zahradu

První poslové jara jsou také sasanky. Rod Anemone zahrnuje na jaře kvetoucí trvalky. Jejich barva je nejčastěji bílá, ale i žlutá, modrá, růžová a fialová.

Zelené sójové boby edamame
Zelené sójové boby edamame

Péče o zahradu

Sójové boby edamame si snadno vypěstujete i na své zahradě. Jejich pěstování není o nic složitější než pěstování klasických sójových bobů nebo fazolí.

Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle
Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle

Péče o zahradu

Jílek je znám jako travina, kterou používají zemědělci. V záhonech ale tento nízký plevel nemá, co dělat, zlikvidujte jej co nejdříve.

Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí
Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí

Péče o zahradu

Půda s jílem není sice zrovna pro zahrádkáře požehnání, ale lze ji obohatit. Také existuje řada rostlin, kterým tvrdá zemina nevadí.

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C
Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Péče o zahradu

Čínské zelí pak choi je křehké a dužnaté, nedá se ale na rozdíl od pekingského zelí skladovat. Vysejte si je na záhon a sklízejte podle potřeby.

Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara
Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara

Péče o zahradu

Sněženky voní jarem. Jejich bílé květy vykukují ze sněhu již v době, kdy se nám o teplejším období zatím jen zdá. Víte, jak se o posly jara správně starat?

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!