Kmín kořenný – chutná i léčí

Kmín známe pravděpodobně všichni jako koření hojně využívané při přípravě nejrůznějších pochutin, má však i jisté magické vlastnosti a v neposlední řadě i léčivé účinky.

Kmín kořenný – chutná i léčí
Kmín kořenný – chutná i léčí (Zdroj: shutterstock.com)

Kmín kořenný (Carum carvi) je jedním z nejstarších dochucovadel. Někdy se setkáváme i s označením kmín luční. Patří do čeledi miříkovitých. V našich kuchyních patří k těm nejoblíbenějším dochucovadlům. Planě roste i na lukách, u cest, blízko vody, a to v celém mírném pásmu. Šlechtěné kultury se pěstují na polích a v zahradách.

Rostlina je to dvouletá, spíše nenápadného vzhledu, dosahující výšky mezi 50 až 100 cm. Květenství kmínu je složený okolík. Plodem je tmavohnědá smáčknutá nažka. Odedávna se mu přisuzují magické vlastnosti. Jeho hlavním úkolem bylo odhánění čarodějnic a udržování věrnosti milenců. Stejně tak měl působit i na věrnost holubů, hrdliček a domácí drůbeže.

Aby měly plody výraznou kořeněnou chuť, potřebuje kmín dostatek slunce. Jako koření známe semena kmínu, která se na rostlině vytvářejí druhým rokem. Obsahují 3 – 7% éterických olejů obsahujících karvon a limolen. Právě karvon v kmínu obsažený pozitivně ovlivňuje trávení. Rovněž však mladé lístky, výhonky a kořeny lze používat čerstvé do salátů. Nejčastěji se setkáváme s kmínem v podobě koření s celými semeny, drcenými anebo i mletými. Nejvíce se kmín využívá v pekařství do těst, v likérnictví, ve farmacii a mnoha odvětvích potravinářského průmyslu.

Kmín je třeba sklidit včas, a to ještě dříve, než jeho semena opadají. Sklizeň provedeme tak, že ostříháme celé okolíky, a ty pak dosušíme na čistém papíře. Můžeme také zavěsit celé větvičky vršky dolů a okolíky obvázat papírovými sáčky, aby do nich padala uvolňující se semena. Po usušení semena promneme a oddělíme je tak od stopek. Zbylých stopek se zbavíme pouhým vyfouknutím. Protože domácí kmín krásně voní a bylo by škoda přijít o jeho aroma, uschováváme jej v uzavřených zavařovacích sklenicích.

Kořeny kmínu je dokonce možné marinovat případně vařit s cukrem a medem. Pečení chleba, housek ale i dušení masa, či vaření brambor si dnes bez kmínu jen těžko představíme. Kmín bývá také neodmyslitelnou součástí zeleninových a bramborových polévek, houbových jídel anebo třeba tvarohových pomazánek.

Staré recepty přinášejí i mnoho tipů na kombinaci kmínukoriandrem, česnekem a pepřem. Do teplých jídel se má přidávat asi 10 minut před jejich dokončením. Nejde jen o to dodat pokrmům správnou chuť, ale kmínem lze především neutralizovat vliv škodlivého solaninu na náš organismus.

Možná znáte, možná ne – kmínovou polévku. Na její přípravu budete potřebovat: 35 g celého kmínu, 1 kelímek zakysané smetany (nebo 1 smetanu na vaření) sůl, cukr, ocet, vodu, hladkou mouku a tuk na zásmažku. Kmín dáme nejprve povařit asi na ¼ hodiny a poté jej ještě ½ hodiny necháme vyluhovat. Kmínovou vodu scedíme a dáme ji vařit společně se smetanou. Jakmile začne polévka vařit, zahustíme ji předem připravenou jíškou z trochy tuku a hladké mouky. Poté dochutíme solí, cukrem a octem. Jako příloha se podávají na tvrdo vařená vejce.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 14.05.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Jak dostat motýly do zahrady

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak přilákat motýly do zahrady.

Český kmín

Naším dnešním hostem je pan Josef Kameník. Vysvětlí nám výhody českého kmínu.

Domácí Dalamánky

Kam s několika krajíci starého chleba po víkendu? Stačí mít skvělý recept na domácí dalamánky.

Smraďoch

Pokud jste milovníci sýrů, tento recept je pro vás jako dělaný. Postačí vám pár minut, sýry a koření.

Bůček z božského pekáčku

Bůček je skvělý ve všech úpravách. Ovšem na černém pivě je opravdu božský.

Recept na domácí chléb

VLH - Recept na chléb

ČTĚTE DÁLE

Vysaďte trvalky do nádob. Má to spoustu výhod
Vysaďte trvalky do nádob. Má to spoustu výhod

Péče o zahradu

Ať už máte malou zahradu, balkon, nebo terasu, nádoby vám umožní flexibilitu, kontrolu nad růstovými podmínkami a snadnější péči o vaše rostliny.

Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví
Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví

Péče o zahradu

Hrášek cukrový je oblíbená luštěnina, která je plná vitaminů a minerálů. Nejzdravější je pochopitelně syrový, ale hodí se i k tepelnému zpracování.

Královna květin potřebuje správnou péči
Královna květin potřebuje správnou péči

Péče o zahradu

Na zahrádkách pěstujeme různé odrůdy růží. Ať už se těšíme z velkokvětých, drobnokvětých, nebo popínavých růží, musíme se o ně správně starat.

Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky
Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky

Péče o zahradu

Fazol zahradní čili obecný můžeme zařadit mezi popínavé jednoletky. Pěstujete je pro křehké zelené lusky, nebo čekáte až na zralé pevné fazole?

Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny
Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny

Péče o zahradu

Šafrány kvetou brzy zjara, v závislosti na druhu a počasí od února do dubna. Věnujte se tedy pěstování krokusů již na podzim, kdy je můžete začít vysazovat.

Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností
Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností

Péče o zahradu

Pěstování salátů na zahradě patří k tradici. Chcete ale změnu? Pak vyzkoušejte endivii – listovou zeleninu s jinou chutí a spoustou vitaminů.

Sasanky, něžní poslové jara
Sasanky, něžní poslové jara

Péče o zahradu

První poslové jara jsou také sasanky. Rod Anemone zahrnuje na jaře kvetoucí trvalky. Jejich barva je nejčastěji bílá, ale i žlutá, modrá, růžová a fialová.

Zelené sójové boby edamame
Zelené sójové boby edamame

Péče o zahradu

Sójové boby edamame si snadno vypěstujete i na své zahradě. Jejich pěstování není o nic složitější než pěstování klasických sójových bobů nebo fazolí.

Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle
Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle

Péče o zahradu

Jílek je znám jako travina, kterou používají zemědělci. V záhonech ale tento nízký plevel nemá, co dělat, zlikvidujte jej co nejdříve.

Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí
Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí

Péče o zahradu

Půda s jílem není sice zrovna pro zahrádkáře požehnání, ale lze ji obohatit. Také existuje řada rostlin, kterým tvrdá zemina nevadí.

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C
Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Péče o zahradu

Čínské zelí pak choi je křehké a dužnaté, nedá se ale na rozdíl od pekingského zelí skladovat. Vysejte si je na záhon a sklízejte podle potřeby.

Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara
Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara

Péče o zahradu

Sněženky voní jarem. Jejich bílé květy vykukují ze sněhu již v době, kdy se nám o teplejším období zatím jen zdá. Víte, jak se o posly jara správně starat?