Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně

Už jsme poznali plody, které se dají využít jako zásobárna vitamínů na podzimní a zimní období. Naučili jsme se od sebe rozlišit jeřabiny ptačí a jeřabiny jedlé. Nyní vám představíme méně či více známé způsoby zpracování podzimních plodů.

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Na posílení imunitního systému si můžete připravit na zimu jeřabinové víno. Ani příprava jeřabinového kompotu není nijak složitá, stejně jako marmeláda z jeřabin. Šípky, jeřabiny i černý bez, či spíše jeho plody lze úspěšně sušit. Z aronie lze připravit velmi osvěžující nápoj za studena anebo aronii zkombinovat s jablky a rakytníkem a vyrobit si skvělý ovocný domácí čaj. Pojďme se na jednotlivé recepty podívat detailně.

Nevařený kompot z černých jeřabin

Budete potřebovat 750 g cukru a 1 kg dobře omytých čerstvých černých jeřabin. Tento kompot nevaříme, abychom uchovali co nejvíce vitamínů. Vše pouze smícháme a uskladníme někde v chladu v malých uzavíratelných skleničkách. Užíváme denně 2 lžíce tohoto kompotu po dobu 6 týdnů pro celkové posílení organismu a při potížích s cévami. Velmi chutný je kompot rozmíchaný v bílém jogurtu nebo kefíru. Vyzkoušejte.

Jeřabinkové víno na posílení imunity

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Na výrobu tohoto vína budete potřebovat 250 ml dobře uzrálých jedlých jeřabin, které rozmačkáte a 500 ml bílého polosuchého vína.

Víno přelijte do lahve s širokým hrdlem, abyste do něj mohli přidat rozmačkané jeřabiny.   3 – 4 týdny necháte jeřabiny ve vínu louhovat. Každý den láhev dobře protřepete. Poté víno přeceďte přes plátno anebo přes velmi jemné sítko. Po měsíci slijte do lahve a užívejte denně skleničku vína pro zdraví.

Chutná marmeláda z červených jeřabin

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Nejprve si připravíme všechny suroviny: 1 kg dobře opraných plodů sladkého jeřábu, ½ kg želírovacího cukru, lžičku skořice, 50 ml rumu, 4 celé hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml vody na podlití. Množství želírovacího cukru můžeme upravit podle stupně zralosti jeřabin.

Jeřabiny důkladně vypereme pod tekoucí vodou v cedníku.  Poté je vsypeme do kastrolu, kde je podlijeme vodou a část jeřabin rozmačkáme rukou. Přidáme želírovací cukr a všechno koření.  Podle návodu na cukru vaříme. Neustále mícháme. Až na samotný závěr dochutíme rumem a marmeládou plníme ještě horké vymyté zavařovací sklenice.

Nápoj z aronie za studena

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Jakmile začnou dozrávat koncem léta až na počátku podzimu černé bobule aronie, můžeme z nich připravovat osvěžující nápoje za studena. Bobule rozmixujeme společně s troškou vody, poté přecedíme a dosladíme cukrem nebo medem a zakápneme pro lepší chuť citronovou šťávou.  Citron můžeme nahradit několika rozmixovanými bobulemi rakytníku, který dozrává ve stejné době.  Skvělý nápoj se zářivě červenou barvou bude jistě chutnat i dětem.

Publikováno: 31.08.2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Grilovaná zvěřina

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dnes si v rámci naší soutěže připravíme recept od pana Václava Pštrosa. Ugrilujeme si zvěřinu.

Dýňový kompot a pečená dýně po provensálsku

Z dýně nemusíme vařit jen polévku. Vyzkoušejte si dýňový kompot a pečenou dýni po provensálsku.

Černá jeřabina a její využití

Černá jeřabina a její využití

Zpracování kdoule

Tipy, jak zpracovávat plody kdoule.

Plechové stojánky na ručníky

Plechové stojánky na ručníky

Příborník z plechovek

Jak si doma vyrobit příborník z plechovek.

ČTĚTE DÁLE

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.

Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách
Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách

Rostliny

Jitrocel je noční můrou zahrádkářů. Některé druhy se chovají velmi invazivně a zaplavují naše zahrady. Jak se tohoto plevele zbavit jednou provždy?

V květináčích zůstanou jarní květiny v bezpečí
V květináčích zůstanou jarní květiny v bezpečí

Rostliny

Cibuloviny v nádobách jsou alternativou výsadby na záhoně. Vypadají v nich stejně krásně, ale zároveň jsou v bezpečí před nejrůznějšími škůdci.

Solitérní keře na každou zahradu
Solitérní keře na každou zahradu

Rostliny

Okrasné solitérní keře mají své místo v každé zahradě. Nejenže ji zkrášlují, ale dodávají jí na zajímavosti. Víte, které dřeviny jsou do naší zahrádky vhodné?

Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat
Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat

Rostliny

Travina jílek je u nás velmi běžná a roste nejen ve volné přírodě, ale zemědělci ji využívají jako užitečnou pícninu. Na zahradě se ovšem mění v plevel.

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.