Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně

Už jsme poznali plody, které se dají využít jako zásobárna vitamínů na podzimní a zimní období. Naučili jsme se od sebe rozlišit jeřabiny ptačí a jeřabiny jedlé. Nyní vám představíme méně či více známé způsoby zpracování podzimních plodů.

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Na posílení imunitního systému si můžete připravit na zimu jeřabinové víno. Ani příprava jeřabinového kompotu není nijak složitá, stejně jako marmeláda z jeřabin. Šípky, jeřabiny i černý bez, či spíše jeho plody lze úspěšně sušit. Z aronie lze připravit velmi osvěžující nápoj za studena anebo aronii zkombinovat s jablky a rakytníkem a vyrobit si skvělý ovocný domácí čaj. Pojďme se na jednotlivé recepty podívat detailně.

Nevařený kompot z černých jeřabin

Budete potřebovat 750 g cukru a 1 kg dobře omytých čerstvých černých jeřabin. Tento kompot nevaříme, abychom uchovali co nejvíce vitamínů. Vše pouze smícháme a uskladníme někde v chladu v malých uzavíratelných skleničkách. Užíváme denně 2 lžíce tohoto kompotu po dobu 6 týdnů pro celkové posílení organismu a při potížích s cévami. Velmi chutný je kompot rozmíchaný v bílém jogurtu nebo kefíru. Vyzkoušejte.

Jeřabinkové víno na posílení imunity

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Na výrobu tohoto vína budete potřebovat 250 ml dobře uzrálých jedlých jeřabin, které rozmačkáte a 500 ml bílého polosuchého vína.

Víno přelijte do lahve s širokým hrdlem, abyste do něj mohli přidat rozmačkané jeřabiny.   3 – 4 týdny necháte jeřabiny ve vínu louhovat. Každý den láhev dobře protřepete. Poté víno přeceďte přes plátno anebo přes velmi jemné sítko. Po měsíci slijte do lahve a užívejte denně skleničku vína pro zdraví.

Chutná marmeláda z červených jeřabin

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Nejprve si připravíme všechny suroviny: 1 kg dobře opraných plodů sladkého jeřábu, ½ kg želírovacího cukru, lžičku skořice, 50 ml rumu, 4 celé hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml vody na podlití. Množství želírovacího cukru můžeme upravit podle stupně zralosti jeřabin.

Jeřabiny důkladně vypereme pod tekoucí vodou v cedníku.  Poté je vsypeme do kastrolu, kde je podlijeme vodou a část jeřabin rozmačkáme rukou. Přidáme želírovací cukr a všechno koření.  Podle návodu na cukru vaříme. Neustále mícháme. Až na samotný závěr dochutíme rumem a marmeládou plníme ještě horké vymyté zavařovací sklenice.

Nápoj z aronie za studena

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Jakmile začnou dozrávat koncem léta až na počátku podzimu černé bobule aronie, můžeme z nich připravovat osvěžující nápoje za studena. Bobule rozmixujeme společně s troškou vody, poté přecedíme a dosladíme cukrem nebo medem a zakápneme pro lepší chuť citronovou šťávou.  Citron můžeme nahradit několika rozmixovanými bobulemi rakytníku, který dozrává ve stejné době.  Skvělý nápoj se zářivě červenou barvou bude jistě chutnat i dětem.

Publikováno: 31.08.2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.