Na posílení imunitního systému si můžete připravit na zimu jeřabinové víno. Ani příprava jeřabinového kompotu není nijak složitá, stejně jako marmeláda z jeřabin. Šípky, jeřabiny i černý bez, či spíše jeho plody lze úspěšně sušit. Z aronie lze připravit velmi osvěžující nápoj za studena anebo aronii zkombinovat s jablky a rakytníkem a vyrobit si skvělý ovocný domácí čaj. Pojďme se na jednotlivé recepty podívat detailně.
Nevařený kompot z černých jeřabin
Budete potřebovat 750 g cukru a 1 kg dobře omytých čerstvých černých jeřabin. Tento kompot nevaříme, abychom uchovali co nejvíce vitamínů. Vše pouze smícháme a uskladníme někde v chladu v malých uzavíratelných skleničkách. Užíváme denně 2 lžíce tohoto kompotu po dobu 6 týdnů pro celkové posílení organismu a při potížích s cévami. Velmi chutný je kompot rozmíchaný v bílém jogurtu nebo kefíru. Vyzkoušejte.
Jeřabinkové víno na posílení imunity
![Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně](https://img.primadoma.cz/w_13/0f/4b/column/0f4b6504e136422c0cd36dc8a04c9429_shutterstock_1478586611-jpg.jpg)
Na výrobu tohoto vína budete potřebovat 250 ml dobře uzrálých jedlých jeřabin, které rozmačkáte a 500 ml bílého polosuchého vína.
Víno přelijte do lahve s širokým hrdlem, abyste do něj mohli přidat rozmačkané jeřabiny. 3 – 4 týdny necháte jeřabiny ve vínu louhovat. Každý den láhev dobře protřepete. Poté víno přeceďte přes plátno anebo přes velmi jemné sítko. Po měsíci slijte do lahve a užívejte denně skleničku vína pro zdraví.
Chutná marmeláda z červených jeřabin
![Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně](https://img.primadoma.cz/w_13/40/66/column/4066cb55613cbf4f77021467a18af138_shutterstock_1471961870-jpg.jpg)
Nejprve si připravíme všechny suroviny: 1 kg dobře opraných plodů sladkého jeřábu, ½ kg želírovacího cukru, lžičku skořice, 50 ml rumu, 4 celé hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml vody na podlití. Množství želírovacího cukru můžeme upravit podle stupně zralosti jeřabin.
Jeřabiny důkladně vypereme pod tekoucí vodou v cedníku. Poté je vsypeme do kastrolu, kde je podlijeme vodou a část jeřabin rozmačkáme rukou. Přidáme želírovací cukr a všechno koření. Podle návodu na cukru vaříme. Neustále mícháme. Až na samotný závěr dochutíme rumem a marmeládou plníme ještě horké vymyté zavařovací sklenice.
Nápoj z aronie za studena
![Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně](https://img.primadoma.cz/w_13/6b/d7/column/6bd79714b298565667e75e29c7ff78f3_shutterstock_1139148215-jpg.jpg)
Jakmile začnou dozrávat koncem léta až na počátku podzimu černé bobule aronie, můžeme z nich připravovat osvěžující nápoje za studena. Bobule rozmixujeme společně s troškou vody, poté přecedíme a dosladíme cukrem nebo medem a zakápneme pro lepší chuť citronovou šťávou. Citron můžeme nahradit několika rozmixovanými bobulemi rakytníku, který dozrává ve stejné době. Skvělý nápoj se zářivě červenou barvou bude jistě chutnat i dětem.