Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně

Už jsme poznali plody, které se dají využít jako zásobárna vitamínů na podzimní a zimní období. Naučili jsme se od sebe rozlišit jeřabiny ptačí a jeřabiny jedlé. Nyní vám představíme méně či více známé způsoby zpracování podzimních plodů.

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Na posílení imunitního systému si můžete připravit na zimu jeřabinové víno. Ani příprava jeřabinového kompotu není nijak složitá, stejně jako marmeláda z jeřabin. Šípky, jeřabiny i černý bez, či spíše jeho plody lze úspěšně sušit. Z aronie lze připravit velmi osvěžující nápoj za studena anebo aronii zkombinovat s jablky a rakytníkem a vyrobit si skvělý ovocný domácí čaj. Pojďme se na jednotlivé recepty podívat detailně.

Nevařený kompot z černých jeřabin

Budete potřebovat 750 g cukru a 1 kg dobře omytých čerstvých černých jeřabin. Tento kompot nevaříme, abychom uchovali co nejvíce vitamínů. Vše pouze smícháme a uskladníme někde v chladu v malých uzavíratelných skleničkách. Užíváme denně 2 lžíce tohoto kompotu po dobu 6 týdnů pro celkové posílení organismu a při potížích s cévami. Velmi chutný je kompot rozmíchaný v bílém jogurtu nebo kefíru. Vyzkoušejte.

Jeřabinkové víno na posílení imunity

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Na výrobu tohoto vína budete potřebovat 250 ml dobře uzrálých jedlých jeřabin, které rozmačkáte a 500 ml bílého polosuchého vína.

Víno přelijte do lahve s širokým hrdlem, abyste do něj mohli přidat rozmačkané jeřabiny.   3 – 4 týdny necháte jeřabiny ve vínu louhovat. Každý den láhev dobře protřepete. Poté víno přeceďte přes plátno anebo přes velmi jemné sítko. Po měsíci slijte do lahve a užívejte denně skleničku vína pro zdraví.

Chutná marmeláda z červených jeřabin

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Nejprve si připravíme všechny suroviny: 1 kg dobře opraných plodů sladkého jeřábu, ½ kg želírovacího cukru, lžičku skořice, 50 ml rumu, 4 celé hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml vody na podlití. Množství želírovacího cukru můžeme upravit podle stupně zralosti jeřabin.

Jeřabiny důkladně vypereme pod tekoucí vodou v cedníku.  Poté je vsypeme do kastrolu, kde je podlijeme vodou a část jeřabin rozmačkáme rukou. Přidáme želírovací cukr a všechno koření.  Podle návodu na cukru vaříme. Neustále mícháme. Až na samotný závěr dochutíme rumem a marmeládou plníme ještě horké vymyté zavařovací sklenice.

Nápoj z aronie za studena

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně (Zdroj: shutterstock.com)

Jakmile začnou dozrávat koncem léta až na počátku podzimu černé bobule aronie, můžeme z nich připravovat osvěžující nápoje za studena. Bobule rozmixujeme společně s troškou vody, poté přecedíme a dosladíme cukrem nebo medem a zakápneme pro lepší chuť citronovou šťávou.  Citron můžeme nahradit několika rozmixovanými bobulemi rakytníku, který dozrává ve stejné době.  Skvělý nápoj se zářivě červenou barvou bude jistě chutnat i dětem.

Publikováno: 31.08.2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Grilovaná zvěřina

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dnes si v rámci naší soutěže připravíme recept od pana Václava Pštrosa. Ugrilujeme si zvěřinu.

Dýňový kompot a pečená dýně po provensálsku

Z dýně nemusíme vařit jen polévku. Vyzkoušejte si dýňový kompot a pečenou dýni po provensálsku.

Černá jeřabina a její využití

Černá jeřabina a její využití

Zpracování kdoule

Tipy, jak zpracovávat plody kdoule.

Příborník z plechovek

Jak si doma vyrobit příborník z plechovek.

Plechové stojánky na ručníky

Schází vám odkladný prostor na ručníky? Z plechovek, ubrousku, barvy ve spreji a vodou ředitelného lepidla si jednoduše můžete vyrobit stojánky na ručníky.

ČTĚTE DÁLE

Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný
Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Jak si ho vypěstovat?

Jak pečovat o broméliovité rostliny
Jak pečovat o broméliovité rostliny

Rostliny

Z broméliovitých rostlin máte na výběr opravdu velké množství přitažlivých druhů, které můžete pěstovat s úspěchem v domácích podmínkách.

Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny
Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny

Rostliny

Naše výpěstky jsou neustále něčím napadány a nám nezbývá, než řešit různé postřiky a přípravky proti nemocem a škůdcům hodujícím na naší zelenině.

Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy
Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy

Rostliny

Je mnoho dalších pokojových rostlin, které spolehlivě účinkují proti mnoha různým neduhům. Proč je tedy nezkusit pěstovat třeba i u vás doma?

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.