Chryzantémy se také jí

Vznešené jméno chryzantéma má na našich zahrádkách neméně poetické, ale mnohem srozumitelnější pojmenování. Říká se jí listopadka a skutečně nám svými odolnými kvítky v barvách od bílé a žluté až po červenou a fialovou oživuje zahradu v době, kdy už žádná jiná letnička ani trvalka nekvete.

Chryzantémy se také jí
Chryzantémy se také jí (Zdroj: archiv redakce)

​Chryzantémy pro ozdobu

Květy drobné i větší (ty největší kaktusovité koule, které najdete v květinářstvích, na záhoně u nás nevypěstujete, jedině ve vytápěném skleníku), jednoduché, poloplné, plné i kulaté pomponky, k tomu sytě zelené lístky – listopadky vám ozdobí podzimní záhon, květináče i truhlíky před domem. Máte je volně vysazené?

Ostřihejte jim po odkvětu dlouhé výhony a ochraňte je před mrazem třeba chvojím, postaveným do stříšky, aby po něm voda stékala mimo kořeny rostliny. Co s hrnkovými chryzantémami? Když je v plném květu přenesete do bytu, prozáří vám na pár týdnů pokoj. Pak je ostříhejte, dejte do místnosti, kde je okolo 10 °C a občas je přes zimu zalijte, aby nevyschly.

Na jaře po mrazech je vystěhujte na zahrádku, znovu bujně obrazí. Náš tip? Slaďte si v jednom širokém květináči několik menších rostlinek do barevné palety, získáte rozvernou podzimní dekoraci bytu.

Chryzantémy k jídlu

Jedlé jsou prakticky všechny druhy, nemusíte se bát, že byste se otrávili. Kuchaři v luxusních restauracích využívají sytých barev květů na dekorování pokrmů. V krémové žampionové polévce se krásně vyjímá jediný vínový kvítek. Sytě červený zase krásně ozdobí třeba hráškové pyré podávané k hovězí pečeni nebo steaku. Také můžete otrhat okvětní plátky a posypat jimi třeba brambory nebo bramborovou kaši.Pokud počítáte s tím, že budete kvítky skutečně jíst a chcete kuchyňsky využít také listy, vypěstujte si chryzantému jedlou (Pinardia coronaria, Xanthophthalmum coronarium a Glebionis coronarium). Ta je totiž ke konzumaci přímo určená. V asijských kuchyních, zejména v čínské, je salát z mladých lístků se zálivkou jako na hlávkový salát, případně v kombinaci s rajčaty a naklíčenými fazolkami nebo mungem, velice oblíbený. Starší lístky, které mají drsnější mírně nahořklou chuť, pak servírují tepelně upravené – osmahnou je zprudka na oleji s česnekem a chilli papričkami a podávají jako teplou zeleninku k pečenému masu s rýží.

Chryzantémy pro zdraví

 
Výhoda chryzantémy jedlé je určitě v tom, že salát můžete připravovat po celou zimu. Stačí rozrostlé sazenice na zimu přesadit do květináčů a přenést domů na okenní parapet. Pak můžete výhonky stříhat a zaštipovat až do jara. Lístky mají poměrně vysoký obsah vitaminu C, provitaminu A minerálních látek. Také aromatická silice působí blahodárně, když dostanete protivnou podzimní rýmu a kašel. Z kořenů se vaří čaj proti bolení v krku a hlavy, údajně je prospěšný i pro diabetiky a pro posílení zraku. Květinové čaje, jejichž součástí okvětní lístky chryzantém často bývají, se servírují pro obnovení harmonie organismu.
V každém případě chutnají lahodně, zvlášť když si do nich přidáte malou lžičku medu. Na stůl si dejte kytici krásných chryzantém, zapalte si svíčku a popíjejte voňavý květinový čaj –pro nabytí dobré nálady v podzimních podvečerech úplně stačí. A ta, jak známo, je půl zdraví.

Text: Gabriela Koulová

Publikováno: 05.12.2020

Mohlo by vás dále zajímat

Pěstování chryzantém

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Chryzantéma je typická podzimní květina, která zdobí naše zahrady, terasy, je často používaná na výzdobu hrobů. Vyslechněte si pár rad pro jejich pěstování.

Povídání o chryzantémách

Povídání o chryzantémách

Pěstování chryzantémy

Pan Hanzelka představuje různé druhy chryzantém, doplňuje rady k pěstování.

Jak pěstovat chryzantémy

Reportáž o pěstování chryzantémy, jaké je její další využití, jaké barvy a druhy chryzantém existují, jak o ně pečujeme.

Sběratel chryzantém

Sběratel chryzantém představuje svou výstavu.

Chryzantémy

Chryzantémy

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.