Sója, chutná a zdravá luskovina

Sója je velmi stará kulturní rostlina, luskovina, která slouží jako krmivo pro lidi i pro zvířata. Dostala se postupem času z Asie do Evropy jako raritní rostlina bez jakéhokoli většího hospodářského významu. Až v polovině minulého století jsme začali i v Evropě poznávat její vynikající vlastnosti, především jako dietetické potraviny, která má vysoký obsah čistých rostlinných bílkovin.

Sója, chutná a zdravá luskovina
Sója, chutná a zdravá luskovina (Zdroj: shutterstock.com)

Zatímco v Orientu sóju už dávno přijali jako rovnocennou náhradu živočišných bílkovin, u nás dáváme stále přednost masu. V Orientu se opravdu málokterý pokrm obejde bez sójového oleje. Sója je z hlediska svých příznivých vlastností a vlivu na zdraví velmi nadějnou zeleninou. Dokáže celkově snížit bílkovinný deficit.

Podle barvy semen rozlišujeme sóju na žlutosemennou, černosemennou a zelenosemennou. A právě zelenosemenná odrůda s plody podobnými hrachu je velmi nadějnou a zajímavou zeleninou pro drobné pěstitele. Její lusky se mohou konzumovat i zelené v syrovém stavu, podobně, jako je tomu u luskového hrachu anebo ji přidávat do různých salátů a díky její konzumaci včetně lusků přijímat všechny její významné složky.

Sója patří do skupiny luštěnin, které si dokážou potřebný dusík opatřit z ovzduší a ukládají ho do hlízek na svých kořenech. Mnohem vyšší výnosy ze semen poskytuje sója, která je pěstována v dobré humózní zemi.  Není třeba k ní přidávat v průběhu celého vegetačního období žádné hnojivo, jednoznačnou podmínkou je však dostatečná zálivka. Ta musí být pravidelná a vydatná. Sóju řadíme k teplomilným rostlinám, které vyžadují slunné místo, chráněné od severu i severozápadu před větrem. Sóju můžeme pěstovat volně v záhonech, ale také v truhlících. Sklizené rostliny je dobré ponechat zavěšené na suchém vzdušném místě a po jejich doschnutí se pak vyluští semena. Semena je možné ještě dosoušet ve slabé vrstvě na sítě.

V Japonsku, Číně i ostatních zemích Orientu již dávno poznali, že sója je potravinovou cestou za zdravím. Dlouhodobé lékařské výzkumy potvrdily, že sójová vláknina má velký význam při prevenci rakoviny tlustého střeva. Tofu a další produkty ze sóji se zkoumají z hlediska vztahu k prevenci rakoviny prsu, navíc je dokázáno, že u kojenců, kteří nemohou být krmeni mateřským mlékem, je sójové mléko považováno za šetrnější náhradu sušeného kravského mléka, které by mohlo způsobit alergie. Sojová omáčka, sojové mléko, tofu i sojový olej jsou bohatými zdroji draslíku, hořčíku, železa a fosforu a mají významný podíl kyseliny folové, která působí proti únavě a celkově posiluje organismus. Nezanedbatelný je u sóji i obsah vitamínů.

Je tedy jen na nás samotných, zda si také dokážeme sóju oblíbit natolik, že se stane běžnou součástí našich jídelníčků.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 25.05.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Japonské speciality

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Na japonské jídlo je dnes možné si zajít do restaurace. My Vám však přinášíme návod pro přípravu malé ochutnávky přímo u Vás doma.

Japonský recept ze Slovenska

Dnes si v rámci naší soutěže připravíme recept z Rakovníka. Uvaří nám ho paní Jana Fajgelová.

Jak vybírat maso a uzeniny pro grilování

Jak vybírat maso a uzeniny pro grilování

Recept na nakládaná vejce

Po Velikonocích má téměř každý doma spoustu vařených vajíček. Místo tradiční pomazánky zkuste nakládaná vejce.

Špenátový salát s klíčky

V rámci naší soutěže si uvaříme s paní Martou Kocourkovou. Připraví nám špenátový salát s klíčky.

Chutný recept na řízek na čínský způsob

Jako inspirace pro nedělní oběd může být chutný recept na řízek na čínský způsob.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.