Hřebíček – plod hřebíčkovce vonného

Některé druhy koření jsou běžnou součástí našich jídelníčků, jiné jsou méně obvyklé. Hřebíček patří k těm známějším z hlediska použití, méně známý je však již jeho původ. Je příbuzný dobře známé myrtě.

Hřebíček – plod hřebíčkovce vonného
Hřebíček – plod hřebíčkovce vonného (Zdroj: shutterstock.com)

Hřebíčkovec vonný (Syzygium aromaticum) pochází z Moluckých ostrovů. Je to poměrně vzrostlý stálezelený strom z čeledi myrtovitých (Myrtaceae). Pěstuje se však hlavně na Mauritiu, Zanzibaru a v dalších oblastech vlhkých subtropů. Jako koření jsou využívána jeho příjemně vonící suchá poupata. Jeho tuhé lesklé listy mají elipsoidní tvar. Květy vytvářejí husté laty, které jsou nejdříve zelené, později rudé. Silně aromatická poupata hřebíčkovce se sbírají ještě před rozevřením, což je doba, kdy mají nejvyšší obsah silic. Hlavní složkou hřebíčkové silice je eugenol. Ten nachází široké uplatnění ve farmacii, zvláště ve stomatologii.

Jako koření je znám hřebíček již z dob před naším letopočtem. Využíván je hojně do nejrůznějších omáček, k nakládání zeleniny a hub, k přípravě kečupů ale také do sladkého pečiva. Poměrně dobře známá je rada, která doporučuje při bolesti zubu rozkousání hřebíčku, který má působit dezinfekčně a bolest zubu poté ustoupí. Hřebíček se tedy přidává i do zubních past, ústních vod a dokonce i do voňavek. Ničí plísně a rozkousaný osvěžuje dech. Hřebíček také napomáhá trávení i dobré funkci dýchací soustavy. Má i výrazné účinky při zevní léčbě revmatismu i plísňových onemocnění.

V místě svého původu využíván hřebíček k aromatizování proslavených hřebíčkových cigaret. Díky místnímu zvyku – kouření hřebíčkových cigaret je Indonésie na první celosvětové příčce ve spotřebě hřebíčku.
Podle některých pověr se dříve zavěšovaly na kolébky malých dětí náhrdelníky z hřebíčku navlékané na černé nitě, aby byly děti v bezpečí. Proti pomluvám měl zase působit hřebíček nošený neustále při sobě.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 14.05.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?