Chutné lokváty na vašem slavnostním jídelníčku

Možná jste se už setkali při nějaké příležitosti s plody, kterým se nesprávně říká mišpule japonská. Jejich správné označení je lokvát (Eriobotrya japonica). Plody tohoto keře či stromu jsou velmi chutné a na našem trhu se objevují obvykle v období Vánoc.

Chutné lokváty na vašem slavnostním jídelníčku
Chutné lokváty na vašem slavnostním jídelníčku (Zdroj: shutterstock.com)

Stálezelený subtropický keř – lokvát

Lokvát je stálezelený subtropický keř narůstající často až do velikosti stromu. Dosahuje výšky kolem 5 metrů, výjimečně naroste i 10 a jeho koruna je hustá a pravidelná. Na silných větvích, které má v mládí plstnaté, vyrůstají střídavé listy, které mohou dosáhnout délky až 30 cm. Jeho listy jsou jakoby vrásčité, tmavě zelené, na líci lesklé a na rubu plstnaté a žebernaté.

Lokváty  jsou pěstovány avšak rostou místy i planě

Lokváty rostou planě v Indii v oblasti Himaláje a také v severovýchodní Číně. Pěstují se však převážně ve východní Asii, rovněž v Zakavkazí a ve Středomoří.  Objevují se rovněž ve Španělsku, Francii, Alžírsku a v Kalifornii a na Floridě.

Chuť a vůně lokvátů

Květy lokvátů velmi silně voní a mají smetanovou barvu.  Plody jsou velmi chutné, mají sladkokyselou až sladkou chuť. Jsou to podle druhu buďto kulovité, válcovité nebo hruškovité malvice.  Obsahují 2 až 5 velkých lesklých hnědých semen. Z plodů se konzumuje křehká krémová dužnina žluté až světle oranžové barvy, která je velmi šťavnatá. Plody mají tenké ochmýřené oplodí.

Pěstební požadavky

Lokváty mají na pěstování podobné požadavky jako citrusy. Vůči mrazu je však neplodící rostlina odolnější. Lokváty stejně jako v subtropech, dozrávají i u nás v únoru. Kvést začínají na podzim až začátkem zimy. Pro trh se sklízejí utržením celé laty. Stromy se dožívají stáří až 60 let někdy i 70. Svědčí jim lehčí půdy s kyselou i zásaditou reakcí. Mají rády dostatek srážek. Na půdu tedy lokváty nejsou příliš náročné.

Štěpování, řízkování a křížení rostlin

Jiné je to však s plody. Abychom docílili pěstitelských úspěchů, je třeba lokváty štěpovat, řízkovat a křížit. Nejrozšířenější je roubování na podnože asi 15 mm silné. Roubování je nejvhodnější provést v průběhu dubna až počátkem května. Naroubované rostliny však začínají plodit až 4. nebo 5. rokem. K tomu, aby se vám na lokvátech podařilo v domácích podmínkách vypěstovat vlastní plody, vede tedy poměrně složitá cesta.

Kde se dají u nás pěstovat

Toto atraktivní ovoce lze pěstovat jak ve skleníku, tak na zasklené verandě nebo i v bytě. V bytě je navíc i velmi dekorativní rostlinou. Pokud tedy váš lokvát nebude plodit, může být u vás doma alespoň velmi efektně vypadající rostlinou.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 22.04.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?