Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni

Jen málokterá rostlina v přírodě je tak všestranně využitelná jako bez černý. Používaly ho již generace před námi a my se k němu v případě různých obtíží také rádi vracíme. Vyléčíte s ním různé virózy, ulehčíte si při nachlazení a navíc v limonádách a šumivých nápojích skvěle chutná. Pokud máte místo, určitě si také alespoň jednu rostlinku vysaďte na své zahradě. Potěšíte jím nejen sebe, ale i pracovité včely, které ocení bohatou zásobu pylu.

Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni
Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni (Zdroj: archiv redakce)

Tuto rostlinu možná v postarších publikacích objevíte pod názvem psí bez, bezinka nebo třeba kosmatice. V minulosti rostlinku bezu dostávali novomanželé, věřilo se, že je bez spjat s vílami a dokonce se vysazoval k domům, aby se tu lépe žilo a bydlelo. Prostě a jednoduše, bez černý provázel lidstvo v jeho každodenním životě.

V  současné době se na zahradnickém trhu setkáte i s jeho prošlechtěnými formami, které už jsou spíše považovány za okrasnou dřevinu, nikoliv za spolehlivou léčivku. Zaujmout vás mohou například kultivary s třepenitými nebo temně fialovými listy.

Bez je také důležitá medonosná rostlina, která nachází uplatnění v permakulturních zahradách založených na principech ekologicky šetrného zahradničení. Aby toho nebylo málo, je oblíben také u krajinářů, kteří ho rádi vysazují do volné přírody, protože jeho plody se živí plodožravé ptactvo a na pylem přecpané květy se slétávají od konce května nebo začátku června opylovači.

Pozor na záměnu

Bez černý (Sambucus nigra) je typický svým keřovým nebo stromovým vzrůstem, ale v naší krajině se můžete setkat i s jeho příbuznými, které ovšem považujeme za rostliny nejedlé nebo dokonce jedovaté.

Jedná se o keřovitě rostoucí bez červený (Sambucus racemosa) s typickými červenými plody v hroznech a bez chebdí (Sambucus ebulus), který má sice plody stejně tmavé jako bez černý, ale má bylinný charakter, takže jeho stonky nikdy nedřevnatí!

Kde roste a kam ho vysadit

Pokud máte na zahradě dostatek místa, určitě se vyplatí si minimálně jednu rostlinku vysadit. V době květu krásně voní, představuje skvělý zdroj pylu pro opylovače, zvláště tedy pro včely a čmeláky, a v neposlední řadě se jedná o poměrně atraktivní rostlinu, která svým vzhledem zapadne hlavně na venkovskou zahradu nebo selský statek.

Bezu se daří v živinami dobře zásobené půdě. Najdete ho všude tam, kde je dostatek, a někdy dokonce i přebytek, dusíku. Ideálním stanovištěm jsou okraje cest, stará hnojiště, okrajové části pastvin nebo třeba kamenité meze mezi poli. Často se s ním setkáte také na skládkách, ale tam se sběru plodů a květů vyhněte stejně jako v přímé blízkosti rušných silnic.

Jedná se o poměrně bujně rostoucí dřevinu, která svými kořeny dokáže roztrhat kamenné zídky, méně stabilní zdi budov nebo třeba zahradní zpevněné cesty, proto přemýšlejte, kam ho vysazujete, abyste si do budoucna nepřidělali spíše starosti.

Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni
Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni
Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni
Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni
Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni
Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni

Čím je pro nás prospěšný

Bezové květy plní funkci protizánětlivou, močopudnou a dezinfekční, takže se hodí na užívání při potížích s močovým měchýřem, při nachlazení, chřipce i virózách. Díky svým léčivým vlastnostem může zkrátit dobu léčby i o několik dnů, což se vyplatí asi každému.

Stejně tak nás na podzim zajímají tmavě fialové plody, které zase obsahují celou řadu vitamínů. Jistě jste již někdy slyšeli o bezinkovém vínu, marmeládě či sirupu, to a ještě plno dalších poživatin si můžete z plodů vyrobit.

Zpracování květů

Květy lze v kuchyni užít v čerstvém nebo sušeném stavu. V každém případě je třeba je při sběru vždy odprášit a pokud možno je proprat studenou vodou, abyste se zbavili hmyzu, který vonné květy okupuje.

Pokud chcete květy sušit, propírání ve vodě by bylo spíše kontraproduktivní, hmyz je ale třeba pořádně z květů vyklepat. Sušené květy lze využít na přípravu léčivých nálevů ve spojení s jinými bylinkami.

Při tvorbě směsí berte v úvahu i silné aroma a chuť bezových květů, které voní po medu. Květy můžete přidávat do sladkého pečiva, ale určitě si na zimu udělejte zásobu bezového sirupu a na léto zase šumivou limonádu.

Bylinný nálev s bezovými květy

Bezový květ lze samozřejmě podávat také samotný. Jednu vrchovatou polévkovou lžíci přelijte asi půl litrem vroucí vody. Jakmile nálev scedíte, nechte ho mírně vychladnou. Pak přidejte plátek citronu a oslaďte medem.

Tento nálev pomůže urychlit léčbu virózy a chřipky. Stejně tak působí močopudně a má vliv na rozpouštění močových kamenů.

Pokud chcete bezové květy zkombinovat s jinými bylinami, určitě neprohloupíte s kombinací s plodem růže šípkové, kvetoucí natí mateřídoušky úzkolisté nebo s listem meduňky lékařské.

 Foto a text: Lucie Peukertová

Publikováno: 13.01.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?