Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují

Asijská zelenina již dávno není výhradní výsadou pouze východní kuchyně. Své místo si vybojovala i za hranicemi svého původu. Dokonce i klasickou českou kuchyni můžeme velice dobře obohatit podmanivou chutí zelených listů pocházejících původně z východní polokoule. Zeleninové saláty či ozdoba obložených chlebů zevšedněla i u nás.

Asijská zelenina pro tradiční českou kuchyni (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Asijská zelenina pro tradiční českou kuchyni (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Asijská zelenina neboli „greens“

I když má slovo „greens“ poněkud jiný význam, jedná se o výraz, kterým je celosvětově označována právě asijská zelenina. Do této skupiny patří listová zelenina jak s velkými listy připomínajícími mangold, tak i rostlinky s jemnými lístky připomínajícími naši kadeřavou petržel. I chuť asijských průkopníků je celkem rozmanitá. Její škála přechází od nevýrazné chuti zelených listů až po pikantní a výraznou hořčičnou.

Největší výhodou asijské zeleniny je její rychlý růst a velmi krátká vegetační doba. Plně vyvinuté rostliny můžeme získat již do 2 měsíců, přičemž první sklízení v podobě mladých křehkých lístků přichází na řadu již po 30 dnech. Tuto listovou zeleninu můžeme pěstovat i v našich podnebních podmínkách. Je velice nenáročná. Pravidelná zálivka a přísun živin s ní udělají divy. Greens můžeme vypěstovat jak z přímého výsevu, tak i z předpěstované sadby.

Greens se perfektně hodí do salátů
Greens se perfektně hodí do salátů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Většina z nás si pod pojmem asijská zelenina okamžitě představí čínské či pekingské zelí. Druhů, které sem můžeme zařadit, je však daleko víc. Do skupiny listové zeleniny pocházející ze zemí ležících na východní polokouli patří např. čínská hořčice, mizuna, mibuna nebo i jedlá chryzantéma. Pojďme si nyní jednotlivé druhy představit.

Komatsuna (Brassica rapa var. Komatsuna)

Komatsuna je asijská zelenina vyznačující se velkými zelenými listy, které pospolu tvoří otevřenou listovou růžici. Mladé lístky jsou výborné do salátů a ty starší můžeme upravit stejně jako náš dobře známý špenát. Ve východní kuchyni se listy této rostliny nakládají do sójového nálevu nebo se konzervují sušením či solením. Komatsuna má jemnou příjemně hořčičnou chuť. Právě proto se jí na britských ostrovech říká hořčičný špenát. Rostlinku můžeme sklízet celou, nebo ji sestříháváme nad povrchem půdy tak, abychom nepoškodili její srdéčko. Rostlinka znovu obroste a my můžeme sklízet i několikrát během sezóny.

Listy komatsuny můžeme nakládat do sójového nálevu
Listy komatsuny můžeme nakládat do sójového nálevu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Čínská hořčice (Brassica juncea)

Jedná se o listovou asijskou zeleninu s pikantní hořčičnou chutí, která sílí s věkem této rostlinky. Zatímco starší rostlina disponuje výrazným aroma, které je pro tuto zeleninu zcela nezaměnitelné, mladší lístky mají pouze jemný hořčičný akcent. Čínskou hořčici můžeme pěstovat v různých odrůdách, které se liší barvou svých listů. Zeleninové saláty pak můžeme mít obohaceny nejen výraznou a lahodnou chutí, ale i zajímavým zbarvením. Odrůda s názvem Red Giant se totiž může pochlubit výrazně červeným zbarvením nejen listových čepelí, ale i žeber lístků. Rostlina se však perfektně hodí nejen do zeleninových salátů. Starší rostliny se díky své výrazné hořčičné chuti hodí k tepelné úpravě společně s kuřecím či vepřových masem.

Čínská hořčice má nezaměnitelné aroma
Čínská hořčice má nezaměnitelné aroma (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Mizuna (Brassica capestris japonica)

Dospělá rostlinka tvoří mohutnou růžici listů, které dosahují do výšky 25 až 35 cm. Má dlouhé stopkaté, štíhlé a bohatě vykrajované lístky, díky kterým se stanou zeleninové saláty naprostou vitaminovou bombou. Vysoký obsah vitaminu C, vápníku i draslíku je této asijské zelenině vlastní stejně jako nízký obsah cukru, který lístky mizuny předurčuje pro diabetiky a lidi, jež se zabývají redukční dietou.

Mizuna má dlouhé štíhlé a vykrajované listy
Mizuna má dlouhé štíhlé a vykrajované listy (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Mibuna (Brassica rapa ssp. japonica)

Mibuna je asijská zelenina, která je svým vzrůstem velice podobná mizuně. Její listy jsou dlouhé, štíhlé, avšak bez vykrajování, a mají jemně pikantní nakyslou chuť. Mibuna je velice oblíbená pro své všestranné využití v kuchyni. Zelenina se perfektně hodí nejen do salátů či jako příloha k masu ve formě špenátu. Velice vhodná je i na dušení v kombinaci s masem i rybami nebo do polévek. Sklízet se může po jednotlivých lístcích nebo celých růžicích.

Perila (Perilla frutescens)

Perila je jednoletá listová asijská zelenina, která dorůstá do výšky až 60 cm. Má příjemnou aromatickou chuť a výrobně se jí daří na otevřených a slunných stanovištích s lehkou, dobře propustnou půdou. Pro svou mohutnost potřebují rostlinky perily dostatek místa. Výtažky z rostliny jsou lék. Pro své antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky jsou tělu prospěšné. Zároveň zmírňují alergické reakce organismu na venkovní podměty.

Perila má příjemnou aromatickou chuť
Perila má příjemnou aromatickou chuť (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jedlá chryzantéma (Chrysanthemum coronarium)

Jedlá chryzantéma má ze všech druhů asijské zeleniny asi nejzajímavější aroma. Je velice oblíbená hlavně v čínské kuchyni. Již od pradávna se totiž věří, že dodává do lidského těla životní sílu. Z listů zeleniny se vaří čaj pro slavnostní příležitosti, okvětní lístky i mladé výhonky se používají do salátů a kořen rostliny je vhodný jako léčivý čaj, který se podává proti bolesti hlavy.

I jedlá chryzantéma má více odrůd. Jednou z nich je oblíbená odrůda „maiko“, jejíž listy jsou velmi bohaté na vitaminy, minerální látky a silice. Vzhledem k tomu, že tato rostlina velice dobře dorůstá, můžeme ji při sklízení odřezávat těsně nad zemí. Tuto zeleninu však můžeme i zaštipovat. Získáme tím větvenou rostlinku, ze které následně sklízíme její boční výhonky. Využíváme je jednak na zdobení nejrůznějších pokrmů, připravujeme z nich saláty i přílohu k masu. Její vynikající chuť vynikne převážně v kombinaci s rajčaty či naklíčenou sójou či cizrnou.

Jedlá chryzantéma je velice oblíbená v čínské kuchyni
Jedlá chryzantéma je velice oblíbená v čínské kuchyni (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Péče o asijskou zeleninu

Vzhledem k tomu, že greens má celkem krátkou vegetační dobu, můžeme asijskou zeleninu vysévat prakticky kdykoliv. Pro podzimní sklizeň ji vyséváme v červnu, ale tuto zeleninu můžeme pěstovat i v květináčích doma, tudíž celoročně. Při letním výsevu musíme rostlinky chránit před škůdci. Hlavně dřepčík je pro ni velice nebezpečný, proto musíme vzcházející rostlinky chránit bílou netkanou textilií.

Zdroj informací: www.jakpestovat.cz; www.dobrasemena.cz; www.zahradkarske-potreby.cz

Publikováno: před 3 měsíci, Autor: Beata Boháčová

Mohlo by vás dále zajímat

Poznávání tropického ovoce

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Reportáž o tropickém ovoci, jeho poznávání a popis.

Ozdravný čaj z bergenie

Jak vyrobit čaj z bergenie?

Pepřovník - bonsaj, která uspokojí nejednoho gurmána

jak pěstovat pepřovník jako bonsaj pro získávání pepře

Pěstování pupečníku asijského

Pan Jiří Pirner má opět připravenou zajímavou léčivou rostlinu. Tentokrát si popovídáme o pupečníku asijském.

Pěstování bambusu v našich zahradách

Pěstování bambusu v našich zahradách

K čemu používat pupečník asijský

Pupečník asijský je skvělou podporou pro nervovou soustavu, paměť a koncentraci.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.