Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují

Asijská zelenina již dávno není výhradní výsadou pouze východní kuchyně. Své místo si vybojovala i za hranicemi svého původu. Dokonce i klasickou českou kuchyni můžeme velice dobře obohatit podmanivou chutí zelených listů pocházejících původně z východní polokoule. Zeleninové saláty či ozdoba obložených chlebů zevšedněla i u nás.

Asijská zelenina pro tradiční českou kuchyni (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Asijská zelenina pro tradiční českou kuchyni (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Asijská zelenina neboli „greens“

I když má slovo „greens“ poněkud jiný význam, jedná se o výraz, kterým je celosvětově označována právě asijská zelenina. Do této skupiny patří listová zelenina jak s velkými listy připomínajícími mangold, tak i rostlinky s jemnými lístky připomínajícími naši kadeřavou petržel. I chuť asijských průkopníků je celkem rozmanitá. Její škála přechází od nevýrazné chuti zelených listů až po pikantní a výraznou hořčičnou.

Největší výhodou asijské zeleniny je její rychlý růst a velmi krátká vegetační doba. Plně vyvinuté rostliny můžeme získat již do 2 měsíců, přičemž první sklízení v podobě mladých křehkých lístků přichází na řadu již po 30 dnech. Tuto listovou zeleninu můžeme pěstovat i v našich podnebních podmínkách. Je velice nenáročná. Pravidelná zálivka a přísun živin s ní udělají divy. Greens můžeme vypěstovat jak z přímého výsevu, tak i z předpěstované sadby.

Greens se perfektně hodí do salátů
Greens se perfektně hodí do salátů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Většina z nás si pod pojmem asijská zelenina okamžitě představí čínské či pekingské zelí. Druhů, které sem můžeme zařadit, je však daleko víc. Do skupiny listové zeleniny pocházející ze zemí ležících na východní polokouli patří např. čínská hořčice, mizuna, mibuna nebo i jedlá chryzantéma. Pojďme si nyní jednotlivé druhy představit.

Komatsuna (Brassica rapa var. Komatsuna)

Komatsuna je asijská zelenina vyznačující se velkými zelenými listy, které pospolu tvoří otevřenou listovou růžici. Mladé lístky jsou výborné do salátů a ty starší můžeme upravit stejně jako náš dobře známý špenát. Ve východní kuchyni se listy této rostliny nakládají do sójového nálevu nebo se konzervují sušením či solením. Komatsuna má jemnou příjemně hořčičnou chuť. Právě proto se jí na britských ostrovech říká hořčičný špenát. Rostlinku můžeme sklízet celou, nebo ji sestříháváme nad povrchem půdy tak, abychom nepoškodili její srdéčko. Rostlinka znovu obroste a my můžeme sklízet i několikrát během sezóny.

Listy komatsuny můžeme nakládat do sójového nálevu
Listy komatsuny můžeme nakládat do sójového nálevu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Čínská hořčice (Brassica juncea)

Jedná se o listovou asijskou zeleninu s pikantní hořčičnou chutí, která sílí s věkem této rostlinky. Zatímco starší rostlina disponuje výrazným aroma, které je pro tuto zeleninu zcela nezaměnitelné, mladší lístky mají pouze jemný hořčičný akcent. Čínskou hořčici můžeme pěstovat v různých odrůdách, které se liší barvou svých listů. Zeleninové saláty pak můžeme mít obohaceny nejen výraznou a lahodnou chutí, ale i zajímavým zbarvením. Odrůda s názvem Red Giant se totiž může pochlubit výrazně červeným zbarvením nejen listových čepelí, ale i žeber lístků. Rostlina se však perfektně hodí nejen do zeleninových salátů. Starší rostliny se díky své výrazné hořčičné chuti hodí k tepelné úpravě společně s kuřecím či vepřových masem.

Čínská hořčice má nezaměnitelné aroma
Čínská hořčice má nezaměnitelné aroma (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Mizuna (Brassica capestris japonica)

Dospělá rostlinka tvoří mohutnou růžici listů, které dosahují do výšky 25 až 35 cm. Má dlouhé stopkaté, štíhlé a bohatě vykrajované lístky, díky kterým se stanou zeleninové saláty naprostou vitaminovou bombou. Vysoký obsah vitaminu C, vápníku i draslíku je této asijské zelenině vlastní stejně jako nízký obsah cukru, který lístky mizuny předurčuje pro diabetiky a lidi, jež se zabývají redukční dietou.

Mizuna má dlouhé štíhlé a vykrajované listy
Mizuna má dlouhé štíhlé a vykrajované listy (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Mibuna (Brassica rapa ssp. japonica)

Mibuna je asijská zelenina, která je svým vzrůstem velice podobná mizuně. Její listy jsou dlouhé, štíhlé, avšak bez vykrajování, a mají jemně pikantní nakyslou chuť. Mibuna je velice oblíbená pro své všestranné využití v kuchyni. Zelenina se perfektně hodí nejen do salátů či jako příloha k masu ve formě špenátu. Velice vhodná je i na dušení v kombinaci s masem i rybami nebo do polévek. Sklízet se může po jednotlivých lístcích nebo celých růžicích.

Perila (Perilla frutescens)

Perila je jednoletá listová asijská zelenina, která dorůstá do výšky až 60 cm. Má příjemnou aromatickou chuť a výrobně se jí daří na otevřených a slunných stanovištích s lehkou, dobře propustnou půdou. Pro svou mohutnost potřebují rostlinky perily dostatek místa. Výtažky z rostliny jsou lék. Pro své antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky jsou tělu prospěšné. Zároveň zmírňují alergické reakce organismu na venkovní podměty.

Perila má příjemnou aromatickou chuť
Perila má příjemnou aromatickou chuť (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jedlá chryzantéma (Chrysanthemum coronarium)

Jedlá chryzantéma má ze všech druhů asijské zeleniny asi nejzajímavější aroma. Je velice oblíbená hlavně v čínské kuchyni. Již od pradávna se totiž věří, že dodává do lidského těla životní sílu. Z listů zeleniny se vaří čaj pro slavnostní příležitosti, okvětní lístky i mladé výhonky se používají do salátů a kořen rostliny je vhodný jako léčivý čaj, který se podává proti bolesti hlavy.

I jedlá chryzantéma má více odrůd. Jednou z nich je oblíbená odrůda „maiko“, jejíž listy jsou velmi bohaté na vitaminy, minerální látky a silice. Vzhledem k tomu, že tato rostlina velice dobře dorůstá, můžeme ji při sklízení odřezávat těsně nad zemí. Tuto zeleninu však můžeme i zaštipovat. Získáme tím větvenou rostlinku, ze které následně sklízíme její boční výhonky. Využíváme je jednak na zdobení nejrůznějších pokrmů, připravujeme z nich saláty i přílohu k masu. Její vynikající chuť vynikne převážně v kombinaci s rajčaty či naklíčenou sójou či cizrnou.

Jedlá chryzantéma je velice oblíbená v čínské kuchyni
Jedlá chryzantéma je velice oblíbená v čínské kuchyni (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Péče o asijskou zeleninu

Vzhledem k tomu, že greens má celkem krátkou vegetační dobu, můžeme asijskou zeleninu vysévat prakticky kdykoliv. Pro podzimní sklizeň ji vyséváme v červnu, ale tuto zeleninu můžeme pěstovat i v květináčích doma, tudíž celoročně. Při letním výsevu musíme rostlinky chránit před škůdci. Hlavně dřepčík je pro ni velice nebezpečný, proto musíme vzcházející rostlinky chránit bílou netkanou textilií.

Zdroj informací: www.jakpestovat.cz; www.dobrasemena.cz; www.zahradkarske-potreby.cz

Publikováno: před 1 měsícem, Autor: Beata Boháčová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?