Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů

Zvýraznění chutí oblíbeného jídla lze provést více způsoby. Bylinky do salátů, ale i dalších pokrmů, jsou jedním z nich. Jedná se o nejpřirozenější přísadu používanou v gastronomii napříč všemi světadíly. Jejich chuť a vůně dokážou povznést obyčejný pokrm do naprosto jiné dimenze.

Byliny do salátu vypěstujeme na zahrádce nebo v truhlíku na okně
Byliny do salátu vypěstujeme na zahrádce nebo v truhlíku na okně (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Bylinky do salátu zkrátka patří

Bylinky do salátu patří úplně stejně jako knedlíky ke svíčkové. Někdo by mohl tvrdit, že jsou v gastronomii celkem podceňované, ale poslední dobou jejich obliba v kuchyni stále roste. Svou chutí a jedinečnou nezaměnitelnou vůní vyladí nejen saláty, ale i další pokrmy k naprosté dokonalosti.

Bylinek, které můžeme použít nejen při vaření, ale i k přípravě salátu, je mnoho. Některé z nich si běžně pěstujeme na zahradách či balkonech. Jiné rostou zcela planě. Obyčejnou procházku si tedy můžeme zpříjemnit o sbírání léčivých rostlin, jež nás pohladí po duši a navíc prospějí i našemu tělu.

Bylinky na podzim

Bazalka – hvězda italské kuchyně

Mezi nejpoužívanější bylinkou do salátů naší, ale i např. italské kuchyně je bezesporu bazalka. Má naprosto nezaměnitelné aroma a báječně se hodí do salátů, polévek i do mletého masa. Své místo si vybojovala i v marinádách, v těstovinách či na pizze. Nejvíce se však vyjímá po boku rajčat. Lahodný lehký salát z rajčat pokrájených na malé kousky, obohatíme o lístky bazalky a nasekaný či nastrouhaný česnek. Vše pak osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Salát můžeme jíst samotný nebo jej přidávat ke grilovanému masu.

Bazalce se v našich podmínkách daří velice dobře. Pěstovat ji můžeme jak v květináčích za oknem nebo na balkoně, tak i na zahrádce. Do volné půdy ji vyséváme na jaře, nejlépe v průběhu měsíce května.  Musíme ji však chránit před útokem slimáků. Pokud se rozhodneme předpěstovat bazalku doma, vyséváme ji už během února či března.

Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů
Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Hvězda mezi bylinkami do salátů: Řeřicha

Mezi bylinky do salátů můžeme zařadit také řeřichu. Jedná se o velice chutnou bylinku, která však navíc zaplní tělo i přísunem potřebných vitamínů. Její použití v kuchyni nezná mezí. Kromě salátů se hodí i do pomazánek, vařených pokrmů, nebo jen tak k posypání na namazané pečivo. Vyzkoušejte zeleninový salát s mozzarellou. Pokrájená rajčata, plátky okurky a mozzarellu doplníme o celé lístky špenátu a řeřichu. Promícháme, ozdobíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec, zakapeme olivovým olejem, balzamikem a citrónovou šťávou.

Řeřicha je jednoletá bylina, která je na pěstování velice jednoduchá. Vypěstovat ji můžeme opravdu během pár dnů a v kteroukoli roční dobu. Pěstovat se dá v substrátu nebo pouze na obyčejné vatě. Pozor však, aby vata nikdy úplně nevyschla. Pokud chceme zařadit řeřichu do svého jídelníčku, musíme mít větší množství osiva. Po seřezání se totiž už rostlina neobnoví.

Rozmarýn

Intenzivní aroma má rozmarýn. Báječně se hodí do teplých zeleninových salátů, ke zvěřině i rybám. S rozmarýnem bychom měli při vaření šetřit. Jeho aroma je opravdu silné, tudíž nám k dochucení stačí pouhá špetka. Toskánský salát připravíme z brambor, cukety a rozmarýnu. Tenké plátky mladé cukety stačí osolit a zalít zálivkou z olivového oleje, balzamika, rozmarýnu a drceného česneku. Čerstvý rozmarýn nasekáme velice nadrobno, aby se mohlo jeho aroma lépe uvolňovat. Přidáme černé olivy. Opepříme a dobře promícháme. Nakonec přidáme do salátu uvařené brambory. Necháme hodinu odpočinout v chladu.

Rozmarýn pochází původně ze středomoří, ale pěstovat ho můžeme i u nás. Daří se mu na balkonech, parapetech, ale i terasách či zahradách. Potřebuje lehkou písčitou půdu a slunné místo. Rozmarýn roste jako keř s mnoha hustými stonky a úzkými listy. Dorůstá výšky až 2 metrů.

Do Francie za bylinkami do salátu: Estragon

Ve francouzské kuchyni používají nejen jako bylinku do salátu estragon. Jeho typická mírně nahořklá chuť perfektně podtrhne např. drůbež, ryby, zeleninové pokrmy, ale i polévky. Má nezaměnitelné aroma a voní lehounce po anýzu. Vyzkoušejte ovocný salát s čerstvými jahodami. Potřebujeme jahody, řeřichu, estragon a kozí sýr. Místo řeřichy můžeme použít špenát či polníček. Zalijeme dresinkem z ostré anglické hořčice, olivového oleje, vinného octa, cukru, mořské soli, pepře a jemně nasekaných lístků estragonu.

Estragon můžeme pěstovat v truhlíku i na záhonku. Daří se mu v humózní půdě bohaté na živiny. Důležité je pro něj teplé a slunné místo, ale zvládne i mírný polostín.

Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů
Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Bylinky do salátu najdeme všude kolem nás

Na loukách i zahradách můžeme sbírat např. kozlíček polníček. Má velice křehké listy a salát obohatí svou lahodnou chutí. Vzhledem k tomu, že jsou jeho křupavé lístky bohaté na vitamín C a minerální látky, salát nejen dovede k dokonalosti, ale prospěje i našemu tělu. Je svou chutí velice podobný hlávkovému salátu. K lístkům přidáme šťávu z citrónu a olivový olej. Vše jemně promícháme a přidáme nadrobno nakrájené vlašské ořechy, polévkovou lžíci marmelády a nivu. Na promíchaný salát nasypeme slunečnicová semínka. Salát můžeme jíst samotný nebo jej použít jako přílohu k masu.

Kozlíček polníček pěstujeme nejčastěji na záhonku a vyséváme jej hned na začátku jara. Potřebuje propustnou půdu, kterou musíme hnojit organickým hnojivem. Ideálním místem je pro polníček teplé slunné stanoviště.

Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů
Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jako bylinku do salátu můžeme přidávat i jitrocelové lístky. Volně rostoucí bylinky jsou dar, na který bychom neměli zapomínat. Právě jitrocelové lístky nám pomohou při kašli i nejrůznějších virózách.

Bylinky se mohou sbírat od jara až do podzimu, proto si našly své zastoupení právě v oblíbených salátech. Některé druhy můžeme kombinovat. Neměli bychom však jejich zastoupení přehánět. Nejlépe chutnají, pokud je použijeme do salátu samotné nebo zkombinujeme chuť a vůni dvou bylinek.

Publikováno: před 7 měsíci, Autor: | autor: Beáta Boháčová | zdroj: bylinkopedie.cz, www.ekucharka.cz, www.provonenyden.cz, www.vegmania.cz

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.