4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět

Používáte bylinky do omáček? I když jsou známé především pro své léčivé účinky, využíváme je také v kuchyni – žádná omáčka nebude mít tu pravou chuť, pokud do ní nepřidáte správnou kombinaci aromatických bylinek. Podívejme se na další 4 bylinky, které by ve vaší kuchyni neměly chybět.

4 bylinky do omáček, které nesmí v kuchyni chybět
4 bylinky do omáček, které nesmí v kuchyni chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Bazalka patří mezi nezbytné bylinky do omáček

Mezi bylinky do omáček, které nesmí v záhonku nebo truhlíku za oknem chybět, patří bazalka. Tato pro nás typicky italská bylinka je relativně snadná na pěstování. Dopřejte jí slunné stanoviště, kde bude mít minimálně 6 hodin slunečního světla denně, protože pochází z teplého podnebí. Půda by měla být dobře propustná a výživná – před zasazením jí tedy promíchejte s kompostem. Bazalka potřebuje pravidelnou zálivku, ale zároveň se vyhýbejte přemokření půdy. Zalévejte rostlinu, když je vrchní vrstva půdy suchá. Je lepší zalévat bazalku vždy pořádně, než jí dávat malé množství vody často.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Využití bazalky v kuchyni

Bazalka je velmi oblíbenou, v kuchyni často používanou bylinkou, a to hlavně pro své aroma a chuť. Nejvíce se používá k těstovinám a salátům, samozřejmě na pizzu a cokoli s rajčaty, naši českou rajskou omáčku nevyjímaje. Nezaměnitelnou chuť dodá i jakékoli sýrové omáčce na noky nebo těstoviny.

4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět
4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kopr a jeho typická vůně nesmí mezi bylinkami do omáček chybět

Jako další se mezi vhodné bylinky do omáček řadí kopr. Jeho typická vůně nás provází od dětství v klasické koprové omáčce a díky její oblibě ho najdeme na mnoha zahradách. Pěstování kopru je celkem snadné a můžete ho zkusit pěstovat i v nádobách na balkonech či terasách. Ač je původem z Ruska, potřebuje slunné a dobře odvodněné stanoviště. Je důležité dát ho na místo, kde bude mít minimálně šest hodin slunečního světla denně. Pro kopr vyberte půdu, která bude propustná a bohatá na organickou hmotu, udržujte neustále vlhkou – pravidelná zálivka je důležité pro jeho růst. Dávejte si ale pozor, abyste ho nepřelili. Sám o sobě je kopr nenáročný na živiny, přihnojovat ho tedy nemusíte vůbec, můžete tím ale podpořit jeho růst a vývoj.

Využití kopru v kuchyni

Kopr je využíván jako aromatická bylina a dodává jemnou, lehce anýzovou chuť nespočtu pokrmů – je parádním doplňkem do salátů. Kopr můžete nasekat a přidat do salátů, hojně se využívá v tradičních polévkách, jako je například česká kulajda. Pro zachování jeho čerstvé chuti je vhodné přidat nasekaný kopr až ke konci vaření polévky. Kopr slouží také jako skvělá přísada do studených omáček a dipů, jako například tatarská omáčka nebo jogurtový dip, kterým dodává osvěžující chuť, a také je nezbytnou součástí klasické koprovky.

4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět
4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Petržel jako královna kuchyně

Petržel nesmí v bylinkové zahrádce chybět, pokud máte zahrádku, využijete i její kořen, který patří do svíčkové i každého vývaru. Petržel pro její nať můžete pěstovat kdekoliv – je velice nenáročná na pěstování. Preferuje světlá a částečně stinná místa, přímé slunci jí neprospívá. Doporučujeme vybrat půdu propustnou a bohatou na živiny. K zlepšení struktury a zadržení vlhkosti do půdy přidejte kompost nebo jakýkoliv jiný organický materiál. Petržel vyžaduje pravidelnou zálivku, zejména během růstového období a klíčení semen. Je důležité udržovat půdu rovnoměrně vlhkou, ale ne příliš nasycenou vodou. Zalévejte petržel, když se vrchní vrstva půdy začíná mírně vysychat, ale ještě není zcela suchá. Je důležité se vyvarovat nadměrnému zalévání, které by mohlo vést k hnilobě kořenů.

Využití petržele v kuchyni

Petržel je nezbytnou součástí mnoha tradičních receptů, například slavné italské petrželové omáčky chimichurri, jemné francouzské bylinkové směsi fines herbes a aromatického vývaru bouquet garni. Její využití v kuchyni je skutečně rozmanité a omezené pouze vaší fantazií a chuťovým představám. Lístky ozdobit různé pokrmy, jako jsou například polévky i saláty, hodí se také k rybímu masu

4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět
4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Mateřídouška a její omamná vůně

Mateřídouška je stálicí v českých kuchyních i zahradách Její vůně vás okouzlí a využívá se také pro své uklidňující účinky. Navíc je velmi nenáročná na pěstování. Pro mateřídoušku vyberte slunné místo. Je důležité, aby dostala alespoň šest hodin slunečního světla denně. Pro optimální růst je nejlepší zvolit půdu s dobrým odvodněním, kterou před výsadbou můžete obohatit kompostem nebo jinými organickými hnojivy, aby se zlepšila její kvalita. Bylinka potřebuje pravidelnou zálivku, avšak je důležité, aby mezi jednotlivými zaléváními půda dobře proschla. Je vhodnější zalévat méně často, avšak důkladně, než zalévat často a pouze povrchově.

4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět
4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Využití v kuchyni

Mateřídouška patří mezi bylinky do omáček, které se těší velké oblibě díky svému výraznému aromatu. Její jedinečné chuťové vlastnosti a lahodná vůně přinášejí obohacení do různých pokrmů. Využijete ji jako koření pro různé druhy masa, jako je drůbež, vepřové, jehněčí nebo hovězí. Můžete ji přidat do marinád nebo přímo na maso před grilováním, pečením nebo smažením, čímž obohatíte jeho chuť. Připravíte si z ní také domácí bylinkové máslo, které bude skvělým doplňkem pro dochucení pečeného masa, ryb nebo zeleniny. Mateřídouška se také využívá k přípravě bylinkových čajů.

Publikováno: před 9 měsíci, Autor: | autor: Lenka Tajbrová | zdroj: bestent.cz, korenikralu.cz, zahradkarskaporadna.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Petržel, pastinák

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Petržel, pastinák

Brambory v alobalu

V létě všichni rádi grilujeme a my pro vás máme recept z Ukrajiny. Vyzkoušejte brambory v alobalu.

Výsev naťové petržele

Výsev naťové petržele

Výsev kořenové zeleniny

Výsev kořenové zeleniny

Víte jak správně pěstovat petržel a jak předejít nemocem?

Petržel je spolu s mrkví nejrozšířenější kořenová zelenina. Správné pěstování nám zabezpečí zdravé kořeny, které můžeme dlouho skladovat.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.