4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět

Používáte bylinky do omáček? I když jsou známé především pro své léčivé účinky, využíváme je také v kuchyni – žádná omáčka nebude mít tu pravou chuť, pokud do ní nepřidáte správnou kombinaci aromatických bylinek. Podívejme se na další 4 bylinky, které by ve vaší kuchyni neměly chybět.

4 bylinky do omáček, které nesmí v kuchyni chybět
4 bylinky do omáček, které nesmí v kuchyni chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Bazalka patří mezi nezbytné bylinky do omáček

Mezi bylinky do omáček, které nesmí v záhonku nebo truhlíku za oknem chybět, patří bazalka. Tato pro nás typicky italská bylinka je relativně snadná na pěstování. Dopřejte jí slunné stanoviště, kde bude mít minimálně 6 hodin slunečního světla denně, protože pochází z teplého podnebí. Půda by měla být dobře propustná a výživná – před zasazením jí tedy promíchejte s kompostem. Bazalka potřebuje pravidelnou zálivku, ale zároveň se vyhýbejte přemokření půdy. Zalévejte rostlinu, když je vrchní vrstva půdy suchá. Je lepší zalévat bazalku vždy pořádně, než jí dávat malé množství vody často.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Využití bazalky v kuchyni

Bazalka je velmi oblíbenou, v kuchyni často používanou bylinkou, a to hlavně pro své aroma a chuť. Nejvíce se používá k těstovinám a salátům, samozřejmě na pizzu a cokoli s rajčaty, naši českou rajskou omáčku nevyjímaje. Nezaměnitelnou chuť dodá i jakékoli sýrové omáčce na noky nebo těstoviny.

4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět
4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kopr a jeho typická vůně nesmí mezi bylinkami do omáček chybět

Jako další se mezi vhodné bylinky do omáček řadí kopr. Jeho typická vůně nás provází od dětství v klasické koprové omáčce a díky její oblibě ho najdeme na mnoha zahradách. Pěstování kopru je celkem snadné a můžete ho zkusit pěstovat i v nádobách na balkonech či terasách. Ač je původem z Ruska, potřebuje slunné a dobře odvodněné stanoviště. Je důležité dát ho na místo, kde bude mít minimálně šest hodin slunečního světla denně. Pro kopr vyberte půdu, která bude propustná a bohatá na organickou hmotu, udržujte neustále vlhkou – pravidelná zálivka je důležité pro jeho růst. Dávejte si ale pozor, abyste ho nepřelili. Sám o sobě je kopr nenáročný na živiny, přihnojovat ho tedy nemusíte vůbec, můžete tím ale podpořit jeho růst a vývoj.

Využití kopru v kuchyni

Kopr je využíván jako aromatická bylina a dodává jemnou, lehce anýzovou chuť nespočtu pokrmů – je parádním doplňkem do salátů. Kopr můžete nasekat a přidat do salátů, hojně se využívá v tradičních polévkách, jako je například česká kulajda. Pro zachování jeho čerstvé chuti je vhodné přidat nasekaný kopr až ke konci vaření polévky. Kopr slouží také jako skvělá přísada do studených omáček a dipů, jako například tatarská omáčka nebo jogurtový dip, kterým dodává osvěžující chuť, a také je nezbytnou součástí klasické koprovky.

4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět
4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Petržel jako královna kuchyně

Petržel nesmí v bylinkové zahrádce chybět, pokud máte zahrádku, využijete i její kořen, který patří do svíčkové i každého vývaru. Petržel pro její nať můžete pěstovat kdekoliv – je velice nenáročná na pěstování. Preferuje světlá a částečně stinná místa, přímé slunci jí neprospívá. Doporučujeme vybrat půdu propustnou a bohatou na živiny. K zlepšení struktury a zadržení vlhkosti do půdy přidejte kompost nebo jakýkoliv jiný organický materiál. Petržel vyžaduje pravidelnou zálivku, zejména během růstového období a klíčení semen. Je důležité udržovat půdu rovnoměrně vlhkou, ale ne příliš nasycenou vodou. Zalévejte petržel, když se vrchní vrstva půdy začíná mírně vysychat, ale ještě není zcela suchá. Je důležité se vyvarovat nadměrnému zalévání, které by mohlo vést k hnilobě kořenů.

Využití petržele v kuchyni

Petržel je nezbytnou součástí mnoha tradičních receptů, například slavné italské petrželové omáčky chimichurri, jemné francouzské bylinkové směsi fines herbes a aromatického vývaru bouquet garni. Její využití v kuchyni je skutečně rozmanité a omezené pouze vaší fantazií a chuťovým představám. Lístky ozdobit různé pokrmy, jako jsou například polévky i saláty, hodí se také k rybímu masu

4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět
4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Mateřídouška a její omamná vůně

Mateřídouška je stálicí v českých kuchyních i zahradách Její vůně vás okouzlí a využívá se také pro své uklidňující účinky. Navíc je velmi nenáročná na pěstování. Pro mateřídoušku vyberte slunné místo. Je důležité, aby dostala alespoň šest hodin slunečního světla denně. Pro optimální růst je nejlepší zvolit půdu s dobrým odvodněním, kterou před výsadbou můžete obohatit kompostem nebo jinými organickými hnojivy, aby se zlepšila její kvalita. Bylinka potřebuje pravidelnou zálivku, avšak je důležité, aby mezi jednotlivými zaléváními půda dobře proschla. Je vhodnější zalévat méně často, avšak důkladně, než zalévat často a pouze povrchově.

4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět
4 bylinky, které vám nesmí při vaření omáček chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Využití v kuchyni

Mateřídouška patří mezi bylinky do omáček, které se těší velké oblibě díky svému výraznému aromatu. Její jedinečné chuťové vlastnosti a lahodná vůně přinášejí obohacení do různých pokrmů. Využijete ji jako koření pro různé druhy masa, jako je drůbež, vepřové, jehněčí nebo hovězí. Můžete ji přidat do marinád nebo přímo na maso před grilováním, pečením nebo smažením, čímž obohatíte jeho chuť. Připravíte si z ní také domácí bylinkové máslo, které bude skvělým doplňkem pro dochucení pečeného masa, ryb nebo zeleniny. Mateřídouška se také využívá k přípravě bylinkových čajů.

Publikováno: 07.07.2023, Autor: | autor: Lenka Tajbrová | zdroj: bestent.cz, korenikralu.cz, zahradkarskaporadna.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Petržel, pastinák

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Petržel, pastinák

Brambory v alobalu

V létě všichni rádi grilujeme a my pro vás máme recept z Ukrajiny. Vyzkoušejte brambory v alobalu.

Výsev naťové petržele

Výsev naťové petržele

Výsev kořenové zeleniny

Výsev kořenové zeleniny

Recept na cuketové Kaskarikas po Rychvalsku

V sezóně cuket je každý recept dobrý. Nabízíme vám recept, kde ani cuketové slupky nepřijdou nazmar.

ČTĚTE DÁLE

Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný
Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Jak si ho vypěstovat?

Jak pečovat o broméliovité rostliny
Jak pečovat o broméliovité rostliny

Rostliny

Z broméliovitých rostlin máte na výběr opravdu velké množství přitažlivých druhů, které můžete pěstovat s úspěchem v domácích podmínkách.

Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny
Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny

Rostliny

Naše výpěstky jsou neustále něčím napadány a nám nezbývá, než řešit různé postřiky a přípravky proti nemocem a škůdcům hodujícím na naší zelenině.

Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy
Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy

Rostliny

Je mnoho dalších pokojových rostlin, které spolehlivě účinkují proti mnoha různým neduhům. Proč je tedy nezkusit pěstovat třeba i u vás doma?

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.