S batáty nikdy neprohloupíte

Sladké brambory neboli batáty se dostaly do Evropy ještě o sto let dříve než tradiční brambory. A mají i společnou domovinu, kterou je střední Amerika. Například ve Spojených státech amerických jsou běžnou součástí jídelníčku, zatímco u nás jsou stále tak trochu exotickou záležitostí.

Sladké brambory se správně jmenují batáty a stojí za zařazení do vašeho jídelníčku
Sladké brambory se správně jmenují batáty a stojí za zařazení do vašeho jídelníčku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Sladké brambory ze sklenice vody

Sladké brambory jsou ve skutečnosti hlízou povijnice batátové, která je příbuzná našemu svlačci. Jedná se o velmi přizpůsobivou rostlinu, kterou vypěstujete i na českých zahradách. Dobře se jí daří na slunečném stanovišti v hlinitopísčité půdě. Většinou se pěstují ze zakoupených hlíz s vegetačními očky, ale můžete si je i sami předklíčit, když do batátu zapíchnete špejli, kterou zabráníte, aby se hlíza potopila celá do vody, kam ji vložíte. Jakmile se objeví kořínky, hlízu zasadíte do záhonku nebo nádoby. Batáty totiž bez problému vyrostou i na slunečném balkonu nebo terase.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

To, že se batátům říká „brambory“, má mnoho důvodů. Jednak je svým vzhledem skutečně připomínají, jednak mají v kuchyni obdobné využití, protože mají podobnou chuť. Nicméně vedle botanického zařazení je mnoho věcí, které sladké brambory od těch „našich“ odlišují. Především mají vyšší energetickou hodnotu, takže jsou výživnější. Na rozdíl od pravých brambor neobsahují solanin, tedy jedovatou látku, na kterou si musíte dát pozor zvláště u nedovařených nebo starších a špatně uskladněných brambor. Unikátní je také kombinace vitamínů A a C, vlákniny a betakarotenů, takže jsou potravinou s léčivými účinky. Obsah betakarotenu je tak vysoký, že dosahuje až 200 % denní doporučené dávky této látky, která je prospěšná hlavně našemu zraku. Sladké brambory ale působí skvěle také jako prevence proti civilizačním chorobám, stresu a depresím.

Sladké brambory v kuchyni nikdy nezklamou

V našich obchodech je také odlišuje cenová dostupnost, protože batáty stojí až trojnásobně více než konzumní brambory. Na druhou stranu jich spotřebujete méně a nejspíš je nebudete podávat jako každodenní přílohu k hlavnímu jídlu.

S batáty nikdy neprohloupíte
S batáty nikdy neprohloupíte (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

V kuchyni mají sladké brambory velmi široké využití. Nechte se inspirovat Američany a vyzkoušejte z nich připravit nejen chutné pyré, ale rovněž krémovou polévku nebo sladký krém. Nicméně batáty lze upravovat stejně jako brambory. U nás jsou běžně k dostání červené (někdy také označované jako oranžové) batáty, které se hodí k vaření a zapékání, a batáty žluté, které jsou vhodnější na hranolky a jako přísada do těst. Existují ovšem i druhy bílé a fialové, které mají nejsladší chuť.

Sladké brambory se vaří a zapékají třeba ve slupce, kterou je lepší před tepelnou úpravou propíchnout na několika místech vidličkou. Můžete je ale také vařit v páře do změknutí nebo je nakrájet na plátky silné asi 2,5 cm a vložit do vroucí vody do hluboké pánve nebo kastrolu, kde jsou po cca 12 minutách uvařené.

Publikováno: před 10 měsíci, Autor: | autor: Romana Slaninová | zdroj: www.bataty.cz, www.dobrakondice.cz, www.vitalia.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Jak nejlépe sázet brambory

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Šárka Zelenková předvede jak nejefektivněji sázet brambory

Deformace brambor

Deformace brambor

Sklizeň brambor

Podomácku vyrobený vyorávač brambor

Odrůdy brambor

S pane Jiřím Procházkou si popovídáme o tom, že i brambory mohou být různých druhů a chutí.

Nemoci brambor

Nemoci brambor

Výsadba brambor

Výsadba brambor

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.