Které bylinky do omáček můžeme pěstovat?
Které bylinky do omáček můžeme vypěstovat? Bylinky jsou známé především pro své léčivé účinky. Hodně se jich hodí i do kuchyně. Pokud rádi vaříte, určitě budete rádi, že můžete některé z nich vyzkoušet. Žádná omáčka nebude dostatečně ochucena, pokud do ní nepřidáte to správné koření ve formě chutných a specificky aromatických bylinek. Pro bylinky je pro pěstování nejvhodnější zahrada se záhonem umístěným blízko kuchyně. Dají se ale naštěstí pěstovat i v obyčejném truhlíku nebo květináči, takže nemusí smutnit všichni, co možnost vlastní zahrady nemají. Pozor! Rostlinky v nádobách mohou více trpět vysušením. Většina bylinek miluje sluníčko a mohou se pěstovat i pohromadě. Vždy ale dodržujte pravidlo, že u sebe mají růst ty duhy, které mají stejné nároky na závlahu, půdu i slunce.
Oregano
Česky zvaná bylinka dobromysl je příjemné kořeněné vůně s lehce nahořklou chutí. Neodmyslitelně patří do asijské, středomořské i mexické kuchyně, kde se užívá především v sušeném stavu. Pro italskou kuchyni je velmi tradiční bylinkou. Hodí se do rajčatových omáček. Zvýrazní chuť telecího, skopového i kuřecího masa, vhodná je i do plodů moře. Je to vytrvalá rostlina dorůstající do výšky až 90 cm. Je velmi podobná majoránce. Suší se v kyticích ve stínu, jako koření se používají její listy. Pro svou výšku není oregano vhodné k pěstování v malém květináči ani truhlíku. Bude se mu dařit na slunném stanovišti v sušší propustné hlinitopísčité půdě. Je mrazuvzdorný.
Rozmarýn
Jedná se o intenzivně vonící bylinku, která dodá pokrmům opravdu specifické aroma. Má chuť ostrou a jemně nahořklou s nádechem pryskyřice připomínající eukalyptus. Hodí se na grilovanou či jinak tepelně upravenou zeleninu. Vhodná je rovněž k rybám, mořským plodům, ale i na dušená masa, především na zvěřinu. Rozmarýn patří mezi takové bylinky do omáček, kterých do pokrmu stačí jen malé množství, protože jsou opravdu hodně aromatické. Jde o rostlinu, která není náročná na pěstování. Hodí se pro pěstování v květináči nebo truhlíku. Bude se mu dařit na slunném, světlém a teplém místě. V zimním období to nepřehánějte se zálivkou a umístěte jej raději do interiéru.
Šalvěj
Patří mezi silně aromatickou bylinku s výraznou chutí. Chutnat bude v omáčkách k telecímu, skopovému nebo jehněčímu masu. Můžete ji využít i k masu vepřovému nebo rybám. Pokud to s kořeněním přeženete, bude mít pokrm nahořklou chuť. Je součástí směsi provensálských bylinek. Jejím domovem je oblast Středomoří a Malé Asie. Dorůstá do výšky až jednoho metru, proto nejde pěstovat v malém květináči, ale pro pěstování mimo záhon bude potřebovat velkou nádobu. Je charakteristická svými modrofialovými květy. Dařit se jí bude v dobře propustné hlinitopísčité půdě. Dobře poroste i v chudých, na živiny prostých nebo vyčerpaných půdách. Miluje slunné a dobře chráněné místo. Pozor na hnojení čerstvým hnojem, ten nesnáší.
Tymián
Jedná se o aromatickou bylinku, která má ostřejší nasládlou chuť, připomínající kafr nebo hřebíček. Vhodná je do omáček k různým druhům mas, jako je divočina nebo drůbež. Tymián bude chutnat i v mletých masech nebo je vhodný jako tradiční bylinky do omáček v klasické české kuchyni. Typickým příkladem je třeba rajská omáčka. Její domovinnou je Středomoří. Pěstování tymiánu není nijak náročné, lze jej pěstovat na záhonu i v truhlíku. Dařit se mu bude na slunném sušším místě s propustnou půdou. Pro přezimování postačí rostlinu na zahradě přikrýt jehličnatou větvičkou.