Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky

Právě teď jich je všude kolem spousta a bylo by škoda nevyužít jejich léčivých účinků a zásoby vitamínů. Ano, řeč je o bezinkách. Nejen květy lze zpracovávat, na podzim si můžete udělat z plodů víno, pečený čaj nebo lahodný likér.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

Bezinky jsou fantastické rostliny. Zužitkovat se dají jejich květy i plody, a to mnoha odlišnými způsoby. Skvělou chuť a zaručené léčivé účinky najdete v obojím. Pokud jste dosud vždy zpracovávali na šťávu, limonádu nebo řízky pouze bezinkové květy, vyzkoušejte tentokrát plody bezinek. Zralé bezinkové plody jsou v syrovém stavu mírně jedovaté (způsobují průjem), ale při tepelné úpravě nebo sušením se z nich vytrácí nežádoucí látky, a tak se nemusíte jejich konzumace obávat.

Bezinka (Sambucus nigra) může vašemu zdraví prospět v mnoha směrech. Odpradávna je bezinka považována za lék proti devíti nemocem. Plody bezinky obsahují vitaminy B, C, glykosidy, antokyan, karoteny a organické kyseliny. Z bezinek můžete vyrobit sirup, víno, likér, marmeládu nebo čaj. Šťáva z plodů bezinky pomáhá zejména při léčbě migrén, nervových chorob a při zánětu trojklanného nervu.

Čtěte také:

Jak na přípravu bezinkového vína?

Nasbíráme si dobře zralé bezinky a doma je zbavíme stopek. Plody je možné buďto rozdrtit s trochou vody anebo rovnou odšťavnit. Pokud jsme je drtili s trochou vody, necháme je následně půl dne odstát a poté je vylisujeme.

Na 6 litrů bezinkové šťávy budete potřebovat 1,6 kg pískového cukru nebo cukru krystal, dále 3 litry vody, 1 balíček vinných kvasinek a 1 balíček živné soli.

Ovocné bezinkové víno si zachovává léčivé účinky vycházející z léčivých účinků bezinek.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

Bezinkový likér je velmi chutný a příprava jednoduchá

Pro bezinky na výrobu bezinkového likéru vyrazte až tehdy, když jsou plody dokonale vyzrálé. Vyberte si keře, které rostou spíše u lesa a na čistých místech než u prašných silnic.

Na 1 litr bezinek budete potřebovat 1 kg pískového cukru nebo cukru krystal. Pro vylepšení chuti přidejte 1–2 sáčky vanilínového cukru, 4 hřebíčky a šťávu z jednoho citronu. Na závěr přidejte alkoholovou složku v podobě 1 litru hnědého rumu.

Postup: Bezinky opláchněte a dejte vařit do hrnce se 2 litry vody. Vařte cca 1 hodinu. Poté odstavte ze sporáku a nechte vychladnout. Šťávu pak přeceďte před hustý cedník, doplňte 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, šťávu z jednoho citronu a hřebíček. Společně suroviny krátce povařte a až na závěr přidejte 1 litr rumu. Likér je hotový a můžete jej začít plnit do čistých sklenic s uzávěrem. Poté uschovejte v chladném sklepě nebo v ledničce.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

Pečený čaj z bezinek, jablek a šípků

Možná znáte pečené ovocné čaje, ale zkusili jste do nich někdy přidat bezinky? Dodají jim nejen spoustu vitaminů, ale i nádhernou tmavě červenou barvu. Vždyť bezinky se v minulosti často používaly k barvení látek.

Směs bezinek, nakrájených jablek a půlených šípků bez peciček a chloupků uložte na pekáč a zasypte cukrem. Z koření můžete přidat skořici, zázvor nebo vanilku, případně hřebíček. Suroviny na plechu propojte a nechte péct v troubě při teplotě 150 °C asi ¾ hodiny. Na 2 kg ovoce se doporučuje 1 kg cukru. Pokud jsou jablka sladká a vyzrálá, můžete cukru ubrat. Po uplynutí doby pečení pekáč vyjměte a ovocnou směsí plňte menší zavařovací skleničky.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

A jak zpracováváte bezinky vy? Máte nějaký svůj osvědčený recept? Podělte se o něj s námi v diskuzi.

text: autorský text Zuzana Bohdalová, Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 06.09.2022, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Bezinková limonáda

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Bylinkové čaje zná každý, ale bylinné šťávy jsou též osvěžující a velmi zdravé.

Jak vyrobit bezinkový sirup

Jak vyrobit bezinkový sirup

Skvělý recept na bezinkovou limonádu

Udělejte si v horkých dnech osvěžující bezinkovou limonádu

Léčivé houby

Léčivé houby.

Léčivé rostliny z volné přírody

Roman Kindl představuje léčivé rostliny, které rostou ve volné přírodě třeba jako plevel.

ČTĚTE DÁLE

Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný
Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Jak si ho vypěstovat?

Jak pečovat o broméliovité rostliny
Jak pečovat o broméliovité rostliny

Rostliny

Z broméliovitých rostlin máte na výběr opravdu velké množství přitažlivých druhů, které můžete pěstovat s úspěchem v domácích podmínkách.

Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny
Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny

Rostliny

Naše výpěstky jsou neustále něčím napadány a nám nezbývá, než řešit různé postřiky a přípravky proti nemocem a škůdcům hodujícím na naší zelenině.

Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy
Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy

Rostliny

Je mnoho dalších pokojových rostlin, které spolehlivě účinkují proti mnoha různým neduhům. Proč je tedy nezkusit pěstovat třeba i u vás doma?

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.