Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky

Právě teď jich je všude kolem spousta a bylo by škoda nevyužít jejich léčivých účinků a zásoby vitamínů. Ano, řeč je o bezinkách. Nejen květy lze zpracovávat, na podzim si můžete udělat z plodů víno, pečený čaj nebo lahodný likér.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

Bezinky jsou fantastické rostliny. Zužitkovat se dají jejich květy i plody, a to mnoha odlišnými způsoby. Skvělou chuť a zaručené léčivé účinky najdete v obojím. Pokud jste dosud vždy zpracovávali na šťávu, limonádu nebo řízky pouze bezinkové květy, vyzkoušejte tentokrát plody bezinek. Zralé bezinkové plody jsou v syrovém stavu mírně jedovaté (způsobují průjem), ale při tepelné úpravě nebo sušením se z nich vytrácí nežádoucí látky, a tak se nemusíte jejich konzumace obávat.

Bezinka (Sambucus nigra) může vašemu zdraví prospět v mnoha směrech. Odpradávna je bezinka považována za lék proti devíti nemocem. Plody bezinky obsahují vitaminy B, C, glykosidy, antokyan, karoteny a organické kyseliny. Z bezinek můžete vyrobit sirup, víno, likér, marmeládu nebo čaj. Šťáva z plodů bezinky pomáhá zejména při léčbě migrén, nervových chorob a při zánětu trojklanného nervu.

Čtěte také:

Jak na přípravu bezinkového vína?

Nasbíráme si dobře zralé bezinky a doma je zbavíme stopek. Plody je možné buďto rozdrtit s trochou vody anebo rovnou odšťavnit. Pokud jsme je drtili s trochou vody, necháme je následně půl dne odstát a poté je vylisujeme.

Na 6 litrů bezinkové šťávy budete potřebovat 1,6 kg pískového cukru nebo cukru krystal, dále 3 litry vody, 1 balíček vinných kvasinek a 1 balíček živné soli.

Ovocné bezinkové víno si zachovává léčivé účinky vycházející z léčivých účinků bezinek.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

Bezinkový likér je velmi chutný a příprava jednoduchá

Pro bezinky na výrobu bezinkového likéru vyrazte až tehdy, když jsou plody dokonale vyzrálé. Vyberte si keře, které rostou spíše u lesa a na čistých místech než u prašných silnic.

Na 1 litr bezinek budete potřebovat 1 kg pískového cukru nebo cukru krystal. Pro vylepšení chuti přidejte 1–2 sáčky vanilínového cukru, 4 hřebíčky a šťávu z jednoho citronu. Na závěr přidejte alkoholovou složku v podobě 1 litru hnědého rumu.

Postup: Bezinky opláchněte a dejte vařit do hrnce se 2 litry vody. Vařte cca 1 hodinu. Poté odstavte ze sporáku a nechte vychladnout. Šťávu pak přeceďte před hustý cedník, doplňte 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, šťávu z jednoho citronu a hřebíček. Společně suroviny krátce povařte a až na závěr přidejte 1 litr rumu. Likér je hotový a můžete jej začít plnit do čistých sklenic s uzávěrem. Poté uschovejte v chladném sklepě nebo v ledničce.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

Pečený čaj z bezinek, jablek a šípků

Možná znáte pečené ovocné čaje, ale zkusili jste do nich někdy přidat bezinky? Dodají jim nejen spoustu vitaminů, ale i nádhernou tmavě červenou barvu. Vždyť bezinky se v minulosti často používaly k barvení látek.

Směs bezinek, nakrájených jablek a půlených šípků bez peciček a chloupků uložte na pekáč a zasypte cukrem. Z koření můžete přidat skořici, zázvor nebo vanilku, případně hřebíček. Suroviny na plechu propojte a nechte péct v troubě při teplotě 150 °C asi ¾ hodiny. Na 2 kg ovoce se doporučuje 1 kg cukru. Pokud jsou jablka sladká a vyzrálá, můžete cukru ubrat. Po uplynutí doby pečení pekáč vyjměte a ovocnou směsí plňte menší zavařovací skleničky.

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky
Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky (Zdroj: shutterstock.com)

A jak zpracováváte bezinky vy? Máte nějaký svůj osvědčený recept? Podělte se o něj s námi v diskuzi.

text: autorský text Zuzana Bohdalová, Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 06.09.2022, Autor: 7.9.2022 7:00| autor: Zuzana Bohdalová

ČTĚTE DÁLE

Je levandule úzkolistá podobná levanduli lékařské?
Je levandule úzkolistá podobná levanduli lékařské?

Rostliny

Levandule úzkolistá je oblíbená trvalka z dlouhé řady odrůd levandulí. Pěstování levandule je docela snadné a její použití je opravdu široké.

Pokojovým rostlinám v zimě škodí hodně vody a suchý vzduch
Pokojovým rostlinám v zimě škodí hodně vody a suchý vzduch

Rostliny

Péči o pokojové rostliny v zimě nezanedbávejte. Problémy páchá moc vody, suchý vzduch a studený průvan. Poradíme, jak vám vydrží zdravé a silné až do jara.

Víte, které byliny mohou být na zahradě škodlivé?
Víte, které byliny mohou být na zahradě škodlivé?

Rostliny

Škodlivé rostliny na zahradě jsou nenáviděné. Víte, že jich jen u nás roste na 200 druhů? A víte, který z nich je jedním z nejvýznamnějších plevelů?

Nandina domácí nebo nebeský bambus – dá se tato rostlina pěstovat i u nás?
Nandina domácí nebo nebeský bambus – dá se tato rostlina pěstovat i u nás?

Rostliny

Nandina je okouzlující stálezelená rostlina, která se překládá z anglické varianty jako nebeský bambus, protože zatím nemá české jméno. Znáte tento okrasný keř?

Hořec drsný je vytrvalá bylina něžné krásy a hořké chuti
Hořec drsný je vytrvalá bylina něžné krásy a hořké chuti

Rostliny

Hořec drsný je krásná, modře kvetoucí rostlina, která zastupuje i vytrvalé byliny. Hořec je známý pro své léčivé vlastnosti a je využíván v tradiční medicíně.

Drchnička rolní je krásná a jedovatá letnička
Drchnička rolní je krásná a jedovatá letnička

Rostliny

Drchnička rolní drobné plevele našich zahrad nepřipomíná. Je to letnička s krásnými oranžovočervenými květy. Je jedovatá a používá se i v lidovém léčitelství.

Zeleninu můžete pěstovat i v zimě, pozor na holomrazy
Zeleninu můžete pěstovat i v zimě, pozor na holomrazy

Rostliny

Problémy s nedostatkem vitaminů a minerálů během zimy může vyřešit mrazuvzdorná zelenina. Poradíme, které druhy jsou jasným tipem.

Pozvěte neokoukané stromy a květiny domů i na zahradu
Pozvěte neokoukané stromy a květiny domů i na zahradu

Rostliny

Méně známé druhy rostlin stojí za naši pozornost. Najdete mezi nimi zajímavé kousky, které obohatí floru na vaši zahradě i v interiéru.

Lesklokorka je superpotravinou, kterou znají i milovníci hub
Lesklokorka je superpotravinou, kterou znají i milovníci hub

Rostliny

Může být houba jako superpotravina a zároveň i škůdcem dřevin? Milovníci hub znají lesklokorku lesklou, která má příznivé účinky na zdraví.

Nebojte se orchideje pěstovat doma
Nebojte se orchideje pěstovat doma

Rostliny

Pěstování orchidejí není náročné. Existuje však pár drobných zásad, které musíme dodržovat, abychom se mohli těšit z krásných barevných květů.

Nádhera, která vám na záhonech vydrží i přes zimu. Seznamte se s okrasnou kapustou
Nádhera, která vám na záhonech vydrží i přes zimu. Seznamte se s okrasnou kapustou

Rostliny

Pokochejte se krásou podzimních rostlin, mezi kterými bude okrasná kapusta zářit a uchvacovat svými dokonale vybarvenými listy.

Vytrvalé trávy k okrase nebo vytrvalé plevele? Kam zařadit čirok halabský?
Vytrvalé trávy k okrase nebo vytrvalé plevele? Kam zařadit čirok halabský?

Rostliny

Čirok halabský je další zástupce vytrvalé trávy, který se u nás zatím chová jako okrasná rostlina, ve světě je ale považován za nebezpečný plevel.