Někomu libeček (Levisticum officinale) chutná jako silnější celer, někomu zase připomíná kvasnice kombinované s vůní citronu a dalším evokuje silnou maggi směs, která se přidává do polévek a omáček. Jižní Evropa je známá tím, že sušená semena libečku využívá jako koření a silné řapíky libečku zde lidé nakládají do cukru a kandují.
Využívají se i kořeny libečku, ale abyste jich získali dostatek, musíte vypěstovat opravdu velké keře.
V boloňské omáčce vás troška sušeného libečku zcela jistě mile překvapí. Do masových směsí a do polévek jsou čerstvé listy libečku najemno posekané to pravé koření, se kterým byste to ale neměli přehánět.

Pěstování libečku
Libečku maximálně vyhovuje propustná půda na slunném místě. V polostínu ale poroste také dobře. Počítejte v jeho okolí s dostatkem místa, neboť může dorůst až do výšky 1,5 metru. Pro rychlejší růst zajděte za někým, kdo má velký keř libečku a nechte se obdarovat třeba menším odkopkem.
Pokud vám nevadí, že budete čekat déle, můžete libeček vysít na podzim do předem připravené půdy. Stačí do hloubky 1 cm buď na záhon, ze kterého pak budete jednotit na vzdálenost 30 cm, nebo semena vysejte přímo na konečné stanoviště.
Čtěte také:
- Drmek obecný – léčivá rostlina užitečná hlavně pro ženy
- Bylinková zahrádka: Jaké bylinky vám na zahradě nesmí chybět?
- Bylinky, které ulevují od stresu
Vypěstovat libeček není těžké a bude se mu dařit i v květináči. Nevyroste sice tak velký jako v záhonu, ale pro běžnou spotřebu postačí. Větší trsy libečku ze zahrady můžete na jaře rozsazovat.

Natě můžete sklízet od časného léta až do podzimu. Stonky, které začnou vybíhat do květu, odstřihněte. Je zbytečné rostlinu vysilovat tím, že ji necháte tvořit semena. Pro sběr listů na sušení nebo zmrazování se nejlépe hodí konec června a začátek července. Pokud budete libeček sušit, dejte ho do stínu. Libeček do mrazáku doporučujeme nakrájet na drobno a zamrazit v kostkách ledu.

Pomáhá kloubům i trávení
Z kořene libečku získané látky jsou úspěšné při léčbě revmatu, potížích s prostatou a při artróze. Vzhledem k tomu, že libeček zvyšuje produkci trávicích šťáv, napomáhá tak trávení a stimuluje k jídlu osoby trpící nechutenstvím. Pomáhá při pomalém zažívání a při žaludeční nedostatečnosti.
Těhotné a kojící ženy by neměly libeček jíst. Libeček totiž patří mezi bylinky, které překrvují pánev a způsobují kontrakce dělohy.
text: autorský článek Zuzana Bohdalová, Foto: shutterstock.com