Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč?

Protáhlé plody morušovníku – moruše, připomínají svým tvarem i strukturou ostružiny nebo maliny. Jsou lahodné chuti a můžete si z nich udělat také výborné sirupy. Proč byste měli dát morušovníku šanci?

Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč?
Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč? (Zdroj: shutterstock.com)

Domovinou morušovníků je Čína, kde se zprvu začaly pěstovat tyto stromy jako potrava pro housenky motýla bource morušového. Tenká vlákna vytvořená z výměšků jeho žláz jsou využívána k tvorbě přírodního hedvábí. U nás ale moruše pěstujeme pro jejich nenáročnost a chutné plody, které se dají zpracovat mnoha odlišnými způsoby.

Takřka každá rodina na Jižní Moravě měla v minulosti na své zahradě alespoň jeden morušovník (Morus). Moruše lidé konzumovali nejen čerstvé, ale rovněž ve formě výborného páleného destilátu.

Tisíciletá historie morušovníku jednoznačně svědčí o mnoha výhodách a vynikajících užitkových vlastnostech této dřeviny. Ačkoli je rod morušovníků rozdělen do 11 druhů, k nejpěstovanějším patří 2 z nich: morušovník bílý a morušovník černý.

Morušovník bílý (Morus alba)

Strom morušovníku bílého má bohatě větvenou a silně olistěnou korunu. Dožívá se běžně 150, ale někdy i 300 let. Nejdříve roste rychle, po 10 až 15 letech svůj růst zpomaluje. Jeho dřevo se využívá k výrobě nábytku a také k výrobě sudů.

U morušovníku bílého jsou plody zpočátku zelené, později zežloutnou, zrůžoví a nakonec zčervenají. Dozrávají postupně v průběhu června. Jejich chuť je sladká, plody aromatické a semeno je využíváno k vypěstování podnoží pro rozmnožování morušovníku černého.

Morušovník černý (Morus nigra)

Stromy morušovníku černého dosahují výšky od 3 do 5 metrů. Mají přirozenou schopnost vegetativního rozmnožování. Toho dosáhnou pomocí k zemi visících větví. Bohatě rodí a jsou dobře odolné proti chladu. Mnoho lidí upřednostňuje právě plody morušovníku černého, které považují za chuťově výraznější. Pozor ale, silně barví. Plody dlouhé 25 až 40 mm, široké 15 až 25 mm mají karmínovou až černou barvu. Obsahují mnoho šťávy. Zralé mají sladkou, nedozrálé mírně nakyslou chuť.

Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč?
Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč? (Zdroj: shutterstock.com)

Světlo a teplomilné rostliny

Morušovníky jsou světlo a teplomilné, rostou na různých druzích půd a dobře snášejí sucho, již méně odolávají zamokření. Nejlépe se jim daří v nížinách. Pro výsadbu těchto dřevin je ideální období od března do května a později od září do prvních mrazů.

Zálivka je nutná pouze při výsadbě a posléze, dokud stromek nezakoření. Následně už je sám schopen brát si vláhu a živiny přímo z půdy, neboť hluboce koření. Pro bohatou úrodu je dobré přihnojovat morušovníky od období rašení až do začátku srpna. Vícesložková hnojiva jsou nejvhodnější.

Čtěte také:

Morušovník trnavský

U nás se nejčastěji vyskytuje morušovník trnavský, což je kříženec morušovníku černého a morušovníku červeného. Jeho původ není dosud zcela objasněn. Neví se, zda k nám byl dovezen, nebo zda u nás vznikl.

Rodí bohatě a je odolný proti chladu. Roubuje se na podnož Morus alba. Roste v nadmořských výškách do 400 metrů, ale bohužel se špatně množí, proto se vyskytuje zřídka. Je ideální pro růst na mírných svazích jižní Moravy a Slovenska. Jeho plody jsou ale při dozrávání citlivé na dlouhotrvající deště.

Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč?
Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč? (Zdroj: shutterstock.com)

Zdravá šťáva z moruší

Z plodů morušovníků se připravuje výborná šťáva, kterou získáme smícháním 1 l šťávy z moruší, 0,3 l vody a 800 g cukru a šťávy z 1 citronu. To vše dobře promícháme a uložíme do chladu.

Lahodný morušový sirup nebo víno

Stejně tak chutný je i sirup z moruší. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do velké zavařovací sklenice budeme sypat střídavě vrstvu moruší a vrstvu cukru, ideálně krystalového. Hotový sirup následně konzervujeme 1 dl lihu.

Chutné a velmi kvalitní je i morušové víno. To se připravuje stejným způsobem jako jiná ovocná vína. Moruše můžete rovněž konzervovat sušením anebo zpracovat běžným způsobem na kompot.

A co vy a moruše? Už jste se s nimi setkali? Nebo je to pro vás velká neznámá? Napište nám do diskuze, těšíme se na příspěvky.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 09.06.2022, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Zodpovězení diváckých dotazů s Václavem Větvičkou

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Václav Větvička odpovídá na dotazy diváků v oblíbené Listárně.

Listárna Václava Větvičky

Listárna Václava Větvičky

ČTĚTE DÁLE

Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný
Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Jak si ho vypěstovat?

Jak pečovat o broméliovité rostliny
Jak pečovat o broméliovité rostliny

Rostliny

Z broméliovitých rostlin máte na výběr opravdu velké množství přitažlivých druhů, které můžete pěstovat s úspěchem v domácích podmínkách.

Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny
Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny

Rostliny

Naše výpěstky jsou neustále něčím napadány a nám nezbývá, než řešit různé postřiky a přípravky proti nemocem a škůdcům hodujícím na naší zelenině.

Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy
Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy

Rostliny

Je mnoho dalších pokojových rostlin, které spolehlivě účinkují proti mnoha různým neduhům. Proč je tedy nezkusit pěstovat třeba i u vás doma?

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.