Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby

Neklamným znamením, že se blíží podzim, jsou mimo jiné i krásně zbarvené plody různých planě rostoucích stromů a keřů. Tyto plody můžeme využít ve své kuchyni k přípravě nejrůznějších pokrmů a dobrot, které nejen dobře chutnají, ale dodají nám i spoustu vitamínů.

Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby
Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby (Zdroj: shutterstock.com)

Které rostliny z přírody dávají jedlé plody

V přírodě najdeme hned několik druhů rostlin, které nám poskytnou chutné a zdravé plody: kromě šípkových keřů jsou to například černý bez, sladkoplodý jeřáb nebo plody černého jeřábu čili temnoplodce černého. Žádné z plodů těchto dřevin se nekonzumují syrové. Ovšem poté, co se tepelně upraví a různými způsoby dochutí, jsou velmi lahodné a zdravé.

Jak rozlišit jeřáb ptačí a jeřáb jedlý

Nebojte se sběru jeřabin ve volné přírodě. Pouze je nutné při jejich sběru rozlišit, jeřáb jedlý od jeřábu ptačího, ani jeden sice není jedovatý, ale jeřáb jedlý se konzumuje až upravený, protože   čerstvých syrových plodech je obsažena kyselina parasorbinová, která může způsobit žaludeční nevolnost, dráždit žaludeční stěnu.  Můžete ho šulit, nakládat do alkoholu nebo teplotně upravit.

Jeřáb ptačí má listy pilovité po celém obvodu a jeho chuť je opravdu silně trpká, zatímco jeřáb jedlý má polovinu každého lístku hladkou a na zbytku lístku směrem ke špičce jsou pak pilovité zoubky. Jeho plody chutnají jemně nakysle.

Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby
Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby (Zdroj: shutterstock.com)

Jeřáb sladkoplodý moravský je nejchutnější

Na vitamíny bohatý a velmi chutný je jeřáb sladkoplodý – moravský (Sorbus aucuparia subsp. Moravica). Ve formě čaje připraveného ze sušených plodů působí při revmatických potížích. Rovněž zabírá při nachlazení a chrapotu. Pro vysoký obsah vitamínu C a A působí močopudně a pomáhá vyplavovat písek z močových cest. Čaj ze sušených plodů je ideální užívat 2x denně.

Jeho příprava je jednoduchá: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušených plodů spaříme 250 ml vroucí vody a hrnek zakryjeme. Necháme 20 minut louhovat, zcedíme a po doušcích popíjíme.

Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby
Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby (Zdroj: shutterstock.com)

Jeřáb černý čili temnoplodec černý

Plody jeřábu černého (Aronia melanocarpa) dozrávají již v druhé polovině léta, ale sklízíme je až po prvních mrazících, kdy je jejich chuť méně svíravá a tříslovitá. Ani první mrazíky u nich nezpůsobí snížení obsahu vitamínu C. Plody aronie jsou velmi ceněné pro svou schopnost oddalovat stárnutí. Mají vysoký obsah bioflavonoidů, rutinu, vitamínu C, manganu, jódu a železa. Jsou tak skvělými antioxidanty a rovněž byly prokázány jejich účinky při boji s rakovinou tlustého střeva.

Publikováno: 21.09.2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?

Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují
Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují

Rostliny

Asijská zelenina si své místo získává i v naší tradiční kuchyni. Někteří lidé si nejen saláty, ale i dušená masa neumí bez této listové zeleniny představit.