Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty

Jen málokteré druhy plodové zeleniny dokáží za jedinou sezonu vyprodukovat tolik plodů, jako je tomu v případě tykví. Tato široká skupina je dnes natolik prošlechtěná, že ji lze klidně považovat za okrasnou. Původní druhy tykví k nám přicestovaly z latinské Ameriky, a ačkoli se jedná o cizinky, daří se jim dobře i v našich podmínkách. Jejich semena se dokonce používají k léčebným účelům, a pokud se snažíte stravovat zdravě, pak si tykve zařaďte i do svého jídelníčku.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Různé odrůdy tykví známe hlavně jako výbornou zeleninu pro přípravu různých druhů a typů jídel. Dají se připravovat na slano i na sladko a díky vydatné produkci plodů si tyto dobroty budete moct dopřávat od plného léta až do předjaří díky možnosti dlouhodobého uchování ve sklepě.

Cukety, patisony, dýně Hokkaido i dýně gigantických rozměrů vznikly šlechtěním jediného druhu, a to tykve obecné (Cucurbita pepo).

Ačkoli k tomu pestře zbarvené plody roztodivných tvarů vybízejí, je určitě škoda je použít pouze na výrobu dekorací. Určitě si z nich vyrobené pokrmy zařaďte do jídelníčku, který příjemně odlehčí a doplní i důležité vitaminy. Dýňová semena se hodí pro léčebné i kosmetické účely.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Pro zdraví a krásu

Semena tykví jsou stálicí zdravé výživy, obsahují totiž velké množství zinku a draslíku, na druhou stranu obsahují jen malé množství soli.

Další ceněnou složkou, kterou ze semen získáváme, je dýňový olej. Dýňová semena i dýně samotná se používají na likvidaci střevních parazitů, což je mnohdy nutné hlavně u malých dětí. Semena jsou pak účinná jako podpora normální funkce prostaty.

Konzumace tykví se nebojte, pyré získané z jejich povaření patří mezi jeden z prvních zeleninových příkrmů malých dětí po dosažení věku šesti měsíců, takže se jedná o opravdu bezpečnou potravinu.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Všestranné využití v kuchyni

Tykve si můžete užít v čerstvém i vařeném stavu, možností je nespočet. Jedno ale ocení úplně každý, většina receptů s tykvemi je rychlá a snadná. Dýni Hokaido, muškátovou nebo špagetovou lze v syrovém stavu přidávat do smoothies, dýně sladkých chutí lze třeba i odšťavňovat.

Cukety a patisony skvěle poslouží na výrobu „vařeného zelí“. Chuťově je tato příloha podobná opravdovému kysanému zelí, jen ta kyselost není tolik výrazná. Stejné druhy lze využít také na výrobu bramboráků, kde můžete brambory prakticky nahradit těmito tykvemi.

Dýně Hokaido vyniká mírně nasládlou chutí, takže se výborně hodí pro přípravu krémové dýňové polévky. Není třeba dýni pouze rozmixovat, do polévky mohou přijít celé kousky místo kusů brambor. Tato dýně má jednu velkou výhodu, dá se zpracovat i se slupkou.

Další možností využití této tykvičky je jako přídavek k vařeným bramborám při přípravě bramborové kaše. Pečené kousky Hokaida lze také pokapat kvalitním olejem a okořenit, pak už jen stačí opéct v troubě nebo na pánvi a skvělá příloha k masu je na světě. Patizony či cukety pak lze po vydlabání semínek plnit mletým masem s kořením. Pokud máte rádi sladké recepty s tykvemi, pak budou stálicí ve vaší kuchyni dýňové bábovky, dorty nebo třeba cuketové koláče.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Tipy pro dlouhodobé uskladnění:

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné výhradně tykve sklizené v plné zralosti, tedy takové, které mají již plně vyzrálou slupku a suchou stopku. Při sklizni a následném převozu by nemělo dojít k ulomení této stopky ani k vytvoření různých vrypů či pohmožděnin na slupce. Jednoduše by tykev neměla být jakkoli poškozená.

Uchováváme ideálně v chladném sklepě při teplotě 15 °C v suchu. Tykve rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby kolem plodů proudil vzduch. Při několika měsíčním skladování je nutné plody občas přerovnat a zkontrolovat, zda nenahnívají. Jakmile se takový plod objeví, je třeba ho okamžitě odstranit, aby se hniloba nešířila na další sklizeň.

Pokud se dodrží všechny potřebné podmínky, pak je možné zvláště odrůdu Hokkaido nebo plně vyzrálé cukety a patisony uchovat v dobrém stavu do předjaří.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Dýňová zeleninová omáčka

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg cibule, pouze žlutá odrůda
  • 1 kg paprik
  • 1 kg cukety, lze přidat i patizon nebo jinou odrůdu tykve sladší chuti
  • 250 ml oleje
  • 200 g cukru krystal
  • 12 lžic sójové omáčky
  • 250 ml vody
  • sůl dle potřeby
  • láhev domácího kečupu

Postup: Nejdříve si oloupeme cibuli a tykve zbavíme slupky. Všechny druhy zeleniny nakrájíme na větší kousky. Velikost záleží na nás, ale je dobré, aby i po rozvaření ve směsi zůstaly viditelné kousky zeleniny. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme papriku, kterou chvíli podusíme. Po několika minutách přidáme cuketu a podusíme přibližně čtvrt hodiny. Pokud je to třeba, přidáme v průběhu dušení vodu, aby se zelenina nepřichytávala na dno hrnce. Nakonec přidáme ostatní suroviny. Po uvaření plníme do vypařených zavařovacích sklenic a nakonec zavaříme obvyklým způsobem. Tuto omáčku lze v této podobě po ohřátí přidávat k těstovinám a rýži, ale stejně tak ji lze doplnit kousky masa.

Publikováno: 31.08.2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás dále zajímat

Dýně a tykve

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Zajímáte se o různé druhy zeleniny? Dnes se dozvíte více informací o dýních.

Druhy jedlých dýní

Druhy jedlých dýní a jejich vlastnosti.

Chov zakrslých slepic

Chov zakrslých slepic

Druhy tykví

Poradna Ludmily Duškové tentokrát na téma druhy tykví.

Tykve

Tykve

Ozdobné malování na tykve

Ozdobné malování na tykve

ČTĚTE DÁLE

Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný
Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Jak si ho vypěstovat?

Jak pečovat o broméliovité rostliny
Jak pečovat o broméliovité rostliny

Rostliny

Z broméliovitých rostlin máte na výběr opravdu velké množství přitažlivých druhů, které můžete pěstovat s úspěchem v domácích podmínkách.

Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny
Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny

Rostliny

Naše výpěstky jsou neustále něčím napadány a nám nezbývá, než řešit různé postřiky a přípravky proti nemocem a škůdcům hodujícím na naší zelenině.

Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy
Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy

Rostliny

Je mnoho dalších pokojových rostlin, které spolehlivě účinkují proti mnoha různým neduhům. Proč je tedy nezkusit pěstovat třeba i u vás doma?

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.