Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim

Na zahradách dozrává letošní úroda, a pokud jste se dobře starali, určitě ji nestíháte zpracovat. Nechybí vám mezi ní patizon, pastinák či tuřín? Tyto tři skvělé zeleniny, v našich krajích neprávem opomíjené, nezapomeňte příští rok vysadit. Vyzkoušejte si je v našich receptech.

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)

Abychom nezakrněli, neustále se učíme a poznáváme nové věci. Tím bychom se měli řídit i v zahradničení a nesázet stále dokola jen ty samé prověřené druhy ovoce a zeleniny. Zkuste si dát třeba závazek, že každý rok zasadíte alespoň jeden nový druh. My v reakci to tak děláme a díky tomu jsme objevili mnoho zajímavého. Ty nejlepší novinky se už zabydlely na našich záhonech navždy.

Samozřejmě je pěstujeme v biokvalitě, hnojíme pouze zeleným hnojením jíchami a vyzrálým kompostem. Výsledná chuť je vždy o něco lepší. Při objevování nových druhů ovoce a zeleniny můžete navštívit některou z českých biofarem. Září je totiž Měsícem biopotravin, proto si nenechte ujít nadcházející akce, kde se farmáři pochlubí svou bioprodukcí. Na vybraných farmách také proběhnou v rámci akce Poznej svého farmáře prohlídky pro návštěvníky a chybět nebude ani ochutnávka biopotravin.

Dnes vám představíme tři úžasné zeleniny, které na našich zahradách stále chybí. A při tom nejde o žádné exotické novinky. Naopak, jsou to druhy, které pěstovaly už naše babičky.

Vypadá jako petržel, ale je to pastinák

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)

Pastinák je hodně podobný petrželi, ale rozeznáme je od sebe podle natě. Petržel má nať téměř přes celý vršek kořene, a pokud ji seřízneme, po obvodu je vidět jemně nafialovělý kroužek. Nať pastináku vyrůstá přímo z lehce prohloubeného středu kořenu, a když ji seřízneme, je kořen světlý.

Co se týká chuti, je pastinák mnohem sladší a připomíná spíš mrkev, oproti té má však až třikrát více cukru. Dále obsahuje vitaminy C, E a B 12, draslík a vlákninu. V kuchyni z něj můžeme vykouzlit lahodné a voňavé pyré, nejlépe s bramborami. Nakrájený a dušený je oblíbeným doplňkem masa a zvěřiny, lze jej také použít do polévky. Nastrouhaný syrový jej můžeme přidávat do salátů, kdy zůstanou zachovány všechny vitaminy a minerály.

Ufo na vaší zahradě

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)

Málokterá zelenina u nás se může pyšnit přezdívkou „ufo“. Nejedná se však o produkt jiných galaxií, ale o odrůdu tykve obecné. V průměru mívá 10 cm, ale čím je plod mladší, tím lepší má chuť. A proč jej zařadit do podzimního jídelníčku?

Třeba proto, že plody obsahují spoustu minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten. Chutná báječně a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou také patizonové řízky v trojobalu anebo polévka.

Zdravý jako tuřín

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)

Tuřín bývá populární spíše na západ od našich hranic. U nás je zatím stále trochu nedoceněný, ačkoli se jedná o výtečnou kořenovou zeleninu. Snadno se pěstuje a výborně chutná.

Obsahuje také řadu tělu prospěšných látek, jako je vápník, mangan, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a zinek. Tuřín je také bohatý na vitaminy A, B, C, E, K a kyselinu listovou.

V kuchyni je jeho využití variabilní. Menší bulvy můžeme nastrouhat a přidat do salátu nebo jen tak sníst. Dá se použít všude tam, kde jiná kořenová zelenina, především mrkev a červená řepa. Můžeme ho nakládat nakyselo, použít do receptů namísto brambor, vařit, zapékat, upravovat jako zelí nebo kombinovat s masem, houbami i zeleninou. Skvělý je také pečený v troubě.

Pečený tuřín s pastinákem a mrkví

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)
  • 6 středních tuřínů
  • 2 pastináky
  • 4 střední mrkve
  • 1 ks červené cibule
  • ¼ šálku olivového oleje
  • sůl a pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů a poté si připravte zeleninu. Cibuli, tuřín a mrkev nakrájejte, aby měly přibližně stejnou velikost a tvar. Pokud máte mladou mrkev a tuřín, nemusíte je loupat, stačí dobře omýt. Pastinák oloupejte a nakrájejte ke zbylé zelenině. Tu pak ve velké misce promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Zeleninu rovnoměrně rozložte na pekáč a odkrytou ji pečte za občasného promíchání zhruba 20 až 45 minut, dokud není měkká. Takto upravenou ji můžete podávat jako přílohu k masu nebo ji servírovat jako vegetariánský hlavní chod v kombinaci například se sýrem nebo polentou. Navrch posypte čerstvými bylinkami ze zahrady a můžete podávat.

Zapečený patizon se sýrem

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)
  • 1 střední patizon
  • 100 g ricotty
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 1 ks menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • zakysaná smetana
  • bazalka
  • sůl a pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opatrně odkrojte vršek patizonu a dejte jej stranou. Vydlabejte semínka a trochu dužniny. Poté v misce smíchejte ricottu s vydlabanou dužninou, rozmačkaným kozím sýrem, jemně nakrájenou cibulí a česnekem, solí a nasekanou bazalkou. Vše dobře promíchejte, směs dejte do patizonu, přiklopte vrškem a pečte asi 40 minut. Poté dejte ihned na talíř a podávejte se zakysanou smetanou.

Publikováno: 19.08.2021, Autor: | autor: z dostupných zdrojů zpracovala redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Petržel, pastinák

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Petržel, pastinák

Pěstování zeleniny vhodné pro zvířata

Ludmila Dušková představuje odrůdy zeleniny vhodné pro zvířata.

Novinky v kořenové zelenině

Mrkev, petržel, pastiňák a celer patří mezi nepostradatelnou kořenovou zeleninu naší kuchyně. Protože každoročně přibývá celá řada odrůd, připravili jsme pro vás několik novinek v sortimentu. Vysévat začínáme co nejdříve - dosáhneme tím kvalitních kořenů.

Vyséváme a vysazujeme ozimou zeleninu

Kterou zeleninu vyséváme na zimu?

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.