Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim

Na zahradách dozrává letošní úroda, a pokud jste se dobře starali, určitě ji nestíháte zpracovat. Nechybí vám mezi ní patizon, pastinák či tuřín? Tyto tři skvělé zeleniny, v našich krajích neprávem opomíjené, nezapomeňte příští rok vysadit. Vyzkoušejte si je v našich receptech.

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)

Abychom nezakrněli, neustále se učíme a poznáváme nové věci. Tím bychom se měli řídit i v zahradničení a nesázet stále dokola jen ty samé prověřené druhy ovoce a zeleniny. Zkuste si dát třeba závazek, že každý rok zasadíte alespoň jeden nový druh. My v reakci to tak děláme a díky tomu jsme objevili mnoho zajímavého. Ty nejlepší novinky se už zabydlely na našich záhonech navždy.

Samozřejmě je pěstujeme v biokvalitě, hnojíme pouze zeleným hnojením jíchami a vyzrálým kompostem. Výsledná chuť je vždy o něco lepší. Při objevování nových druhů ovoce a zeleniny můžete navštívit některou z českých biofarem. Září je totiž Měsícem biopotravin, proto si nenechte ujít nadcházející akce, kde se farmáři pochlubí svou bioprodukcí. Na vybraných farmách také proběhnou v rámci akce Poznej svého farmáře prohlídky pro návštěvníky a chybět nebude ani ochutnávka biopotravin.

Dnes vám představíme tři úžasné zeleniny, které na našich zahradách stále chybí. A při tom nejde o žádné exotické novinky. Naopak, jsou to druhy, které pěstovaly už naše babičky.

Vypadá jako petržel, ale je to pastinák

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)

Pastinák je hodně podobný petrželi, ale rozeznáme je od sebe podle natě. Petržel má nať téměř přes celý vršek kořene, a pokud ji seřízneme, po obvodu je vidět jemně nafialovělý kroužek. Nať pastináku vyrůstá přímo z lehce prohloubeného středu kořenu, a když ji seřízneme, je kořen světlý.

Co se týká chuti, je pastinák mnohem sladší a připomíná spíš mrkev, oproti té má však až třikrát více cukru. Dále obsahuje vitaminy C, E a B 12, draslík a vlákninu. V kuchyni z něj můžeme vykouzlit lahodné a voňavé pyré, nejlépe s bramborami. Nakrájený a dušený je oblíbeným doplňkem masa a zvěřiny, lze jej také použít do polévky. Nastrouhaný syrový jej můžeme přidávat do salátů, kdy zůstanou zachovány všechny vitaminy a minerály.

Ufo na vaší zahradě

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)

Málokterá zelenina u nás se může pyšnit přezdívkou „ufo“. Nejedná se však o produkt jiných galaxií, ale o odrůdu tykve obecné. V průměru mívá 10 cm, ale čím je plod mladší, tím lepší má chuť. A proč jej zařadit do podzimního jídelníčku?

Třeba proto, že plody obsahují spoustu minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten. Chutná báječně a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou také patizonové řízky v trojobalu anebo polévka.

Zdravý jako tuřín

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)

Tuřín bývá populární spíše na západ od našich hranic. U nás je zatím stále trochu nedoceněný, ačkoli se jedná o výtečnou kořenovou zeleninu. Snadno se pěstuje a výborně chutná.

Obsahuje také řadu tělu prospěšných látek, jako je vápník, mangan, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a zinek. Tuřín je také bohatý na vitaminy A, B, C, E, K a kyselinu listovou.

V kuchyni je jeho využití variabilní. Menší bulvy můžeme nastrouhat a přidat do salátu nebo jen tak sníst. Dá se použít všude tam, kde jiná kořenová zelenina, především mrkev a červená řepa. Můžeme ho nakládat nakyselo, použít do receptů namísto brambor, vařit, zapékat, upravovat jako zelí nebo kombinovat s masem, houbami i zeleninou. Skvělý je také pečený v troubě.

Pečený tuřín s pastinákem a mrkví

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)
  • 6 středních tuřínů
  • 2 pastináky
  • 4 střední mrkve
  • 1 ks červené cibule
  • ¼ šálku olivového oleje
  • sůl a pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů a poté si připravte zeleninu. Cibuli, tuřín a mrkev nakrájejte, aby měly přibližně stejnou velikost a tvar. Pokud máte mladou mrkev a tuřín, nemusíte je loupat, stačí dobře omýt. Pastinák oloupejte a nakrájejte ke zbylé zelenině. Tu pak ve velké misce promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Zeleninu rovnoměrně rozložte na pekáč a odkrytou ji pečte za občasného promíchání zhruba 20 až 45 minut, dokud není měkká. Takto upravenou ji můžete podávat jako přílohu k masu nebo ji servírovat jako vegetariánský hlavní chod v kombinaci například se sýrem nebo polentou. Navrch posypte čerstvými bylinkami ze zahrady a můžete podávat.

Zapečený patizon se sýrem

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim (Zdroj: shutterstock.com)
  • 1 střední patizon
  • 100 g ricotty
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 1 ks menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • zakysaná smetana
  • bazalka
  • sůl a pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opatrně odkrojte vršek patizonu a dejte jej stranou. Vydlabejte semínka a trochu dužniny. Poté v misce smíchejte ricottu s vydlabanou dužninou, rozmačkaným kozím sýrem, jemně nakrájenou cibulí a česnekem, solí a nasekanou bazalkou. Vše dobře promíchejte, směs dejte do patizonu, přiklopte vrškem a pečte asi 40 minut. Poté dejte ihned na talíř a podávejte se zakysanou smetanou.

Publikováno: 19.08.2021, Autor: | autor: z dostupných zdrojů zpracovala redakce

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.