Denivky – krásky nejen jednoho dne

V záhonech jsou nepřehlédnutelné díky svým výrazným květům v paletě od oranžové, přes fialovou až po žlutou. A šlechtitelé nás neustále zásobují dalšími barevnými variantami. Angličané těmto trvalkám dali jméno daylilies, tedy denní lilie. To proto, že každé ráno vykvete na vysokém stvolu jediný k vět a v noci uvadne.

Denivky – krásky nejen jednoho dne
Denivky – krásky nejen jednoho dne (Zdroj: shutterstock.com)

Dnes ji pěstujeme jako okrasnou květinu, ale tisíce let před naším letopočtem ji používali jako zeleninu a afrodiziakum. Její květy mají nasládlou, lehce mdlou chuť, která zajímavě doplní saláty i dezerty. Hodí se i k sýrům či masům.

Skvěle se množí

V českých zahradách se po staletí pěstoval kultivar s oranžovými květy Hemerocallis fulva. Od devatenáctého století se tato nenáročná trvalka hojně šlechtí a v současnosti je známo více jak deset tisíc kultivarů. Odrůdy se liší velikostí i barevností květů, počtem okvětních plátků a samozřejmě i výškou rostlin. Většina denivek nevyžaduje zvláštní pozornost při výsadbě a následné péči.

Těmto trvalkám se nejlépe daří v propustné půdě s dostatkem humusu. Ideálním stanovištěm jsou slunná místa vaší zahrady. Kontejnerové trvalky můžete sázet v průběhu celé sezóny. Hlízy je však ideální do země sázet časně zjara nebo na podzim – nejpozději 6 týdnů před očekávaným příchodem mrazíků. Hlízy nesázejte příliš hluboko, bohatě postačí 1 – 2 cm pod povrch země. Při výsadbě počítejte s tím, že se denivky rok od roku expanzivně rozrůstají, měli byste jim proto dopřát dostatek prostoru.

Denivky – krásky nejen jednoho dne
Denivky – krásky nejen jednoho dne (Zdroj: shutterstock.com)

Milovnice slunce

Aby bohatě kvetla potřebuje tato kráska alespoň šest hodin přímého slunečního světla. Přestože rostlina není choulostivá na sucha, barevné potěšení pro oči zaručí i pravidelná zálivka, alespoň jednou týdně. Zejména v době jarního růstu a také v srpnu, kdy rostlina odnožuje, jí dopřejte dostatek živin.

Denivky – krásky nejen jednoho dne
Denivky – krásky nejen jednoho dne (Zdroj: Lucie Peukertová)

Jak zajistit dlouhodobé kvetení?

Nelekejte se, že rostlina v prvním roce nenasadí dostatek květů. Rok od roku se bude trvalka rozrůstat a stvoly s květy znásobovat. Po čtvrtém roce se denivka dostává na vegetační vrchol. Aby se nevysílila a v následujících letech neztrácela na květu, hlízy rozdělte. Opatrně vykopejte celý trs včetně hlíz, prolijte jej vodou a v místě, kde jsou hlízy spojeny u koruny, je oddělte.

Před příchodem zimy není potřeba denivky chránit, většina jejích kultivarů je mrazuvzdorná a k ochraně jim dostatečně poslouží vlastní listy. Proto listy na podzim z trvalek neodstraňujte. Pouze některé velkokvěté odrůdy může mráz poškodit. Ty proto raději na zimu zakryjte chvojím, abyste se v   létě zase mohli těšit z jejich krásy.

Denivky – krásky nejen jednoho dne
Denivky – krásky nejen jednoho dne (Zdroj: shutterstock.com)

 

Publikováno: 13.07.2021, Autor: | autor: Lenka Malá

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?

Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují
Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují

Rostliny

Asijská zelenina si své místo získává i v naší tradiční kuchyni. Někteří lidé si nejen saláty, ale i dušená masa neumí bez této listové zeleniny představit.