Velká úroda při minimální námaze
Nejlépe chutnají plody ačokči, když jsou ještě malé a křehké. Jejich chuť se pohybuje mezi chutí paprik i okurek a navíc jejich velkou výhodou je to, že je nenapadají plísně tak, jako je tomu u okurek. Při správném způsobu pěstování se můžeme dočkat až stovky plodů na jedné rostlině.
Díky možnosti pěstovat ji bez jakýchkoli chemických zásahů se jedná o skvělou plodinu vhodnou pro permakulturní zahrady. Plody připomínají jakési větší lusky. Jakmile plně dozrají, jsou duté.
Oblíbí si ji jistě zahrádkáři, kteří mají k pěstování rostlin k dispozici pouze omezenou plochu. Jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi tykvovitých.
![Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!](https://img.primadoma.cz/w_13/6e/15/column/6e15f9bc05daec905226f31c5b490be7_shutterstock_1046297323-jpg.jpg)
Snadné pěstování
Ačokču lze pěstovat u opory, například na okurkových sítích, u zdí nebo na plotech. Je zranitelná přízemními mrazíky, proto je dobré vysévat ji do půdy až po zmrzlých mužích.
Vyséváme přímo do půdy, není třeba předpěstovávat si sazeničky. Jakmile začnou z půdy vyrůstat rostliny, je nutné zabezpečit je proti ožírání slimáky.
Ideálním stanovištěm pro ačokču jsou slunná místa s dobře vyhnojenou půdou. Daří se jí při dostatečném zavlažování. Při nedostatku vláhy často přestává plodit. Počítejte u ní s vegetační dobou mezi 90 až 110 dny. Obvykle je to až příchod prvních mrazíků, co zastaví nasazování plodů.
![Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!](https://img.primadoma.cz/w_13/89/f3/column/89f3dc59faafb8cc31e59f18e4a643f0_shutterstock_341396429-jpg.jpg)
![Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!](https://img.primadoma.cz/w_13/39/5e/column/395e1690efe8aaddd8118d88d0c6afb9_shutterstock_1187389900-jpg.jpg)
![Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!](https://img.primadoma.cz/w_13/87/39/column/873976a541c395e142278e8073c4bd81_shutterstock_1047048715-jpg.jpg)
![Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!](https://img.primadoma.cz/w_13/6e/15/column/6e15f9bc05daec905226f31c5b490be7_shutterstock_1046297323-jpg.jpg)
![Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!](https://img.primadoma.cz/w_13/90/97/column/9097c0527d5a8a915e021ace9e3d1e1b_shutterstock_410050429-jpg.jpg)
Jedna ze ztracených plodin Inků
Ačokču (Cyclanthera pedata) začali jako první pěstovat Inkové. Pochází tedy z Jižní Ameriky z oblasti And. O ačokči se mluví jako o jedné ze ztracených plodin Inků.
Zajímavost! Peruánci v minulosti využívali kořeny ačokči jako zubní kartáčky.
![Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!](https://img.primadoma.cz/w_13/90/97/column/9097c0527d5a8a915e021ace9e3d1e1b_shutterstock_410050429-jpg.jpg)
Využití ačokči v kuchyni
Ať už máte rádi křupavé mladé okurky, plněné papriky nebo kvašáky, z ačokči si můžete připravit vše jmenované. Ačokču můžete zavařovat ve sladkokyselém nálevu stejně jako okurky.
Vynikající je také zapečená ačokča. Náplň můžete vymyslet svou vlastní anebo se inspirovat některým z receptů na internetu. Pokud rádi zapékáte papriky, ale nevyhovují vám pálivé chuti, vyzkoušejte jako náhradu za jalapeňos papričky právě ačokču. Pokud byste si chtěli z ačokči udělat lečo, můžete si ji mraženou nakrájenou na plátky uschovat v mrazáku klidně i na zimu.