Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte

Jsou prostě úžasné. Nejen proto, že pohled na ně zvedne náladu i největšímu mrzoutovi, ale hlavně že se dají jíst. Celé! Během jara svěží listy nahradí očistný salát, poupata naložíte jako kapary, z květů vyrobíte med nebo víno a kořen rozemelete jako náhražku kávy nebo na čaj.

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

„A hlavně tam napiš, aby pampelišky nevyrýpávali, ale jedli je. Chutnají jako rukola a jsou zadarmo. A když už je musí vyrýt, tak ať je prodají do nějaké kuchyně. Je to věčná škoda,“ nabádá mě přední kytkožroutka, propagátorka pojídání divokého býlí a autorka kuchařky Pampelišky k jídlu, Jana Vlková.

Kdy jsou nejlepší?

Pampelišky lze zařadit do jídelníčku prakticky po celou vegetační dobu, ale nejlepší jsou během brzkého jara, než nasadí poupata. Tehdy jsou jejich listy nejchutnější, neobsahují ještě hořkou látku taraxacin, kterou se rostlina chrání před sežráním. Zálusk si na ně dělá každý od brouků přes slepice, hraboše až po lidi.

Ale ani později se nemusíte pokrmů z listů pampelišky vzdávat. Nepříjemné hořkosti je zbavíte spařením. Taraxacin totiž patří mezi termolabilní jedy, což znamená, že tepelnou úpravou listů se zničí. Proto jsou pampeliškové listy po spaření v horké vodě méně hořké. Všechno je vždy otázkou množství, a proto i hořčiny v malých dávkách působí naopak jako jarní očista.

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

Věda v praxi

Spaření pampelišek v horké vodě a jejich následnému ochlazení ve studené vodě se odborně kuchařsky říká blanšírování. Původ slova je sice ve francouzském výrazu „blanchir“, což znamená bělit, ale zelenina při něm obvykle dostane sytější zelenou barvu.

Fyzikálně-chemické parametry tohoto procesu jsou následující. Osolená voda se vaří při mírně vyšší teplotě, než je obvyklých 100 °C pro vodu bez přísad. Když se do vroucí lázně vloží pampeliškové listy, voda se ochladí. Je tedy žádoucí spařovat pampeliškové listy v co největším množství vody, aby pokles teploty po vložení listů byl co nejmenší, tedy nejlépe aby se vůbec nepřestala vařit.

Pro kuchyňské použití je důležité, aby se uchoval chlorofyl, který dává listům příjemnou barvu. Abychom se nedostali do fáze rozkladu zeleného barviva – chlorofylu, je potřeba po poměrně krátké době pampelišky z vařící vody vyndat a rychle je zchladit, aby tepelnou setrvačností rozkladné procesy nepokračovaly. Nejlepší je použít lázeň s ledem, ale pokud pokračuje recept dalšími tepelnými úpravami, bohatě stačí zchladit studenou vodou v cedníku pod kohoutkem.

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

Prakticky:

  • Používejte velké množství vody na spaření.
  • Připravte si hodně studenou, nebo dokonce ledovou vodu na zchlazení.
  • Spařujte podle vlastního uvážení, použitého množství a velikosti nádob. 1 minuta uváděná v receptech je orientační.
  • Případně používejte dvě horké a dvě studené lázně, v nichž budete spařovat krátce.

A teď košík do ruky, nůž do druhé a hurá na louku. 

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

Publikováno: 27.04.2021

Mohlo by vás dále zajímat

Jak aplikovat herbicidy

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak aplikovat herbicidy

Pampeliškový detox

Dopřejte si jarní pampeliškový detox

Jak nabarvit vajíčka podle receptu našich babiček

Jak na barvení velikonočních vajíček podle receptu našich babiček

Bylinné čaje pro lepší zažívání

Bylinné čaje pro lepší zažívání

Bylinkové čaje proti chřipce

Bylinkové čaje proti chřipce

Jarní rostliny v kuchyni

Rádi se vyhýbáte užívání léků? Zkuste podle našeho návodu využít luční rostlina tak, jak by Vás to možná ani nenapadlo.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.