Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte

Jsou prostě úžasné. Nejen proto, že pohled na ně zvedne náladu i největšímu mrzoutovi, ale hlavně že se dají jíst. Celé! Během jara svěží listy nahradí očistný salát, poupata naložíte jako kapary, z květů vyrobíte med nebo víno a kořen rozemelete jako náhražku kávy nebo na čaj.

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

„A hlavně tam napiš, aby pampelišky nevyrýpávali, ale jedli je. Chutnají jako rukola a jsou zadarmo. A když už je musí vyrýt, tak ať je prodají do nějaké kuchyně. Je to věčná škoda,“ nabádá mě přední kytkožroutka, propagátorka pojídání divokého býlí a autorka kuchařky Pampelišky k jídlu, Jana Vlková.

Kdy jsou nejlepší?

Pampelišky lze zařadit do jídelníčku prakticky po celou vegetační dobu, ale nejlepší jsou během brzkého jara, než nasadí poupata. Tehdy jsou jejich listy nejchutnější, neobsahují ještě hořkou látku taraxacin, kterou se rostlina chrání před sežráním. Zálusk si na ně dělá každý od brouků přes slepice, hraboše až po lidi.

Ale ani později se nemusíte pokrmů z listů pampelišky vzdávat. Nepříjemné hořkosti je zbavíte spařením. Taraxacin totiž patří mezi termolabilní jedy, což znamená, že tepelnou úpravou listů se zničí. Proto jsou pampeliškové listy po spaření v horké vodě méně hořké. Všechno je vždy otázkou množství, a proto i hořčiny v malých dávkách působí naopak jako jarní očista.

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

Věda v praxi

Spaření pampelišek v horké vodě a jejich následnému ochlazení ve studené vodě se odborně kuchařsky říká blanšírování. Původ slova je sice ve francouzském výrazu „blanchir“, což znamená bělit, ale zelenina při něm obvykle dostane sytější zelenou barvu.

Fyzikálně-chemické parametry tohoto procesu jsou následující. Osolená voda se vaří při mírně vyšší teplotě, než je obvyklých 100 °C pro vodu bez přísad. Když se do vroucí lázně vloží pampeliškové listy, voda se ochladí. Je tedy žádoucí spařovat pampeliškové listy v co největším množství vody, aby pokles teploty po vložení listů byl co nejmenší, tedy nejlépe aby se vůbec nepřestala vařit.

Pro kuchyňské použití je důležité, aby se uchoval chlorofyl, který dává listům příjemnou barvu. Abychom se nedostali do fáze rozkladu zeleného barviva – chlorofylu, je potřeba po poměrně krátké době pampelišky z vařící vody vyndat a rychle je zchladit, aby tepelnou setrvačností rozkladné procesy nepokračovaly. Nejlepší je použít lázeň s ledem, ale pokud pokračuje recept dalšími tepelnými úpravami, bohatě stačí zchladit studenou vodou v cedníku pod kohoutkem.

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

Prakticky:

  • Používejte velké množství vody na spaření.
  • Připravte si hodně studenou, nebo dokonce ledovou vodu na zchlazení.
  • Spařujte podle vlastního uvážení, použitého množství a velikosti nádob. 1 minuta uváděná v receptech je orientační.
  • Případně používejte dvě horké a dvě studené lázně, v nichž budete spařovat krátce.

A teď košík do ruky, nůž do druhé a hurá na louku. 

Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte
Pampelišky jsou k jídlu. Hořkosti se bát nemusíte (Zdroj: shutterstock.com)

Publikováno: 27.04.2021

Mohlo by vás dále zajímat

Jak aplikovat herbicidy

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak aplikovat herbicidy

Pampeliškový detox

Dopřejte si jarní pampeliškový detox

Jak nabarvit vajíčka podle receptu našich babiček

Jak na barvení velikonočních vajíček podle receptu našich babiček

Bylinné čaje pro lepší zažívání

Bylinné čaje pro lepší zažívání

Bylinkové čaje proti chřipce

Bylinkové čaje proti chřipce

Jarní rostliny v kuchyni

Rádi se vyhýbáte užívání léků? Zkuste podle našeho návodu využít luční rostlina tak, jak by Vás to možná ani nenapadlo.

ČTĚTE DÁLE

Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný
Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Jak si ho vypěstovat?

Jak pečovat o broméliovité rostliny
Jak pečovat o broméliovité rostliny

Rostliny

Z broméliovitých rostlin máte na výběr opravdu velké množství přitažlivých druhů, které můžete pěstovat s úspěchem v domácích podmínkách.

Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny
Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny

Rostliny

Naše výpěstky jsou neustále něčím napadány a nám nezbývá, než řešit různé postřiky a přípravky proti nemocem a škůdcům hodujícím na naší zelenině.

Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy
Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy

Rostliny

Je mnoho dalších pokojových rostlin, které spolehlivě účinkují proti mnoha různým neduhům. Proč je tedy nezkusit pěstovat třeba i u vás doma?

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.