Pampeliška – oranžový zázrak

Pampelišku jedni zatracují, druzí milují. Ti první jsou zahrádkáři, kterým roste v trávě jako divoký plevel. Ti druzí naopak vědí, jak zázračná rostlinka to je a využívají její jedlý potenciál od kořínku po květ.

Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška – oranžový zázrak (Zdroj: shutterstock.com)

Pampeliška, neboli smetanka lékařská, kvete na jaře a pro své zdraví můžete využít celou rostlinku.

Listy

Listy pampelišky mají velmi příznivý vliv na játra. Ideální je sbírat je ještě před květem. Chuťově se podobají rukole, a tak jsou výborné do salátů. Salát z listů pampelišky, vařených brambor, vajíček a olivového oleje bude příjemnou a zdravou večeří.

Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška – oranžový zázrak (Zdroj: shutterstock.com)

Stvoly

Pokud se cítíte unavení a jste často nemocní, zkuste 14 dní pojídat stvoly pampelišek. Natrhejte si čerstvé, omyjte je, odtrhněte květ a žvýkejte. Budete mile překvapeni. Lidé trpící cukrovkou by měli stvoly pojídat během celé doby květu.

Kořeny

Pročišťují krev, napomáhají trávení a působí povzbudivě. Čerstvé kořeny můžete přidat do salátů, z usušených kořenů si zase uvařte čaj.

Pampeliška také pomáhá při žloutence, dně, chorobách sleziny či onemocnění žlučníku a navíc odstraňuje svrbění kůže a různé vyrážky.

Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška – oranžový zázrak (Zdroj: shutterstock.com)

Doma v kuchyni si můžete vyrobit například lahodný pampeliškový med podle našeho receptu:

Pampeliškový med

Pomáhá při nachlazení a kašli. Alergici by se mu však měli raději vyhnout, protože obsahuje pyl z květů. Jak si ho připravíte?

  • 250 g květů pampelišky
  • 2 citrony
  • 1 l vody
  • 2 kg cukru
Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška – oranžový zázrak (Zdroj: pixabay.com)

Květy je ideální sbírat před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité. Natrhané květy rozložte a nechte z nich vylézt hmyz. Není vhodné je oplachovat, protože byste přišli o cenný pyl.

Květy vložte do hrnce společně s 1 l vody a šťávou ze dvou citronů. Vařte velmi slabým varem a velmi krátce (cca 5 min), dokud voda nezíská hnědou barvu. Nechte louhovat do druhého dne.

Druhý den výluh zceďte a přidejte do něj cukr. Vařte velmi slabým varem, dokud nedosáhnete medové konzistence.

Hotový med plňte do sklenic, které hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Skladujte na tmavém a chladném místě. Díky vysokému obsahu cukru není nutné med zavařovat.

Publikováno: 15.04.2021, Autor: | autor: z dostupných zdrojů zpracovala redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Pampeliškový med

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Na loukách rostou pampelišky a my toho můžeme využít. Připravíme si z nich pampeliškový med.

Jedlé rostliny

Znáte jedlé plané rostliny?

Jarní rostliny v kuchyni

Rádi se vyhýbáte užívání léků? Zkuste podle našeho návodu využít luční rostlina tak, jak by Vás to možná ani nenapadlo.

Výroba pampeliškové masti, čaje i salátu

Znáte všechny léčivé účinky pampelišek?

Dětský bylinný likér

Pokud vám vaše děti odmítají jíst, poradíme vám, jak si vyrobit domácí bylinný likér, který podpoří trávení a chuť k jídlu. Zjistíte, co vše kromě meduňky, zázvoru, medu a jablečné šťávy budete potřebovat a jak si likér připravit.

Chov leguánů

Chystáte si domu pořídit leguána? Prozradíme, jakou potravu a vybavení terária obstarat a vše, co potřebujete k chování leguána vědět.

ČTĚTE DÁLE

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.

Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek
Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek

Rostliny

Kozlík lékařský je bylina, která je známá svými uklidňujícími účinky. Byla používána již od starověku k léčbě různých zdravotních problémů.

Kohoutek věncový připomíná koukol
Kohoutek věncový připomíná koukol

Rostliny

Kohoutek věncový (Lychnis coronaria) je okrasná rostlina, která svým vzhledem připomíná koukol (Agrostemma githago). Obě rostliny mají nápadné květy.

Víte, co je maklura oranžová?
Víte, co je maklura oranžová?

Rostliny

Maklura je fascinující rostlina, která je známá svými nápadnými oranžovými plody. Pochází z jihovýchodních oblastí Spojených států, je velmi oblíbená.

Jak přimět kaktusy, aby kvetly
Jak přimět kaktusy, aby kvetly

Rostliny

I když jsou kaktusy často považovány za drsné a nenáročné rostliny, jejich květy jsou opravdovým zázrakem přírody. Jak na to, aby kvetly?