I když hořká chuť není právě tím, co u potravin vítáme, přesto je konzumujeme v hojné míře. Hořčiny totiž mají výborný vliv na organismus – podporují trávení a upravují funkce trávicího systému. Mají navíc významné antioxidační vlastnosti.
Proč jíst lilek?
Hořkost lilku způsobuje celá řada fenolických sloučenin, převážně kyselina chlorogenová, která je jedním z nejsilnějších protivirových mutagenů, navíc obsahuje i antimikrobiální látky.
Lilek pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu a bojovat proti riziku nádorových onemocnění. Lilek před vaření neloupejte, zbytečně byste se zbavili slupky obsahující nasunin – barviva s vysokým obsahem antioxidačních účinků.
Odrůdy vhodné do našich podmínek
Pro úspěšné pěstování lilku v našich podmínkách vybíráme odrůdy, které mají kratší vegetační dobu, aby stihly dozrát. Osvědčená odrůda je „Český raný“ s oválně vejčitými lesklými plody fialové barvy.
Vzhledem k tomu, že plody baklažánů mohou mít různé tvary a barvy, na trhu se setkáme i s dalšími variantami, takže vaše úroda lilků pak může být mnohem pestřejší. Vyzkoušet můžete například „Serenu“ s černou barvou plodů, nebo naopak „Claru“ s bílou barvou. Odrůda „Beatrice“ nabídne opět barvu fialovou.






Jak na pěstování baklažánů
Lilky dávají přednost humózním písčitohlinitým půdám, které se nalézají na záhřevných plochách. Kromě nejteplejších oblastí jižní Moravy se doporučuje pěstovat lilky pouze ve sklenících.
V chladnějších oblastech buďto pěstujeme lilky po celou vegetační dobu ve sklenících, nebo při jejich rychlení využíváme fóliové kryty. Sadbu pro předpěstování vyséváme již od poloviny března, ovšem na záhon venku ji můžeme dát až v druhé polovině května. Sklízíme, jakmile je plod plně vybarvený, ale přitom stále pevný.
Foto: shutterstrock.com