Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo

Vzhledem k tomu, že lilky jsou náročné na teplotu, je vhodné vybírat odrůdy, které mají kratší vegetační dobu. Jejich specificky hořká chuť dokáže zajímavě obohatit zeleninová jídla, jen je škoda, že se zatím používá docela málo. Baklažány jsou totiž nejen dobré, ale i zdravé.

Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo (Zdroj: shutterstock.com)

I když hořká chuť není právě tím, co u potravin vítáme, přesto je konzumujeme v hojné míře. Hořčiny totiž mají výborný vliv na organismus – podporují trávení a upravují funkce trávicího systému. Mají navíc významné antioxidační vlastnosti.

Proč jíst lilek?

Hořkost lilku způsobuje celá řada fenolických sloučenin, převážně kyselina chlorogenová, která je jedním z nejsilnějších protivirových mutagenů, navíc   obsahuje i antimikrobiální látky.

Lilek pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu a bojovat proti riziku nádorových onemocnění. Lilek před vaření neloupejte, zbytečně byste se zbavili slupky obsahující nasunin – barviva s vysokým obsahem antioxidačních účinků.

shutterstock-263950352.jpg

Zdroj: archiv redakce

Odrůdy vhodné do našich podmínek

Pro úspěšné pěstování lilku v našich podmínkách vybíráme odrůdy, které mají kratší vegetační dobu, aby stihly dozrát. Osvědčená odrůda je „Český raný“ s oválně vejčitými lesklými plody fialové barvy.

Vzhledem k tomu, že plody baklažánů mohou mít různé tvary a barvy, na trhu se setkáme i s dalšími variantami, takže vaše úroda lilků pak může být mnohem pestřejší. Vyzkoušet můžete například „Serenu“ s černou barvou plodů, nebo naopak „Claru“ s bílou barvou. Odrůda „Beatrice“ nabídne opět barvu fialovou.

Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo (Zdroj: archiv redakce)
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo (Zdroj: archiv redakce)
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo (Zdroj: archiv redakce)
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo (Zdroj: archiv redakce)
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo (Zdroj: archiv redakce)
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo
Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo

Jak na pěstování baklažánů

Lilky dávají přednost humózním písčitohlinitým půdám, které se nalézají na záhřevných plochách. Kromě nejteplejších oblastí jižní Moravy se doporučuje pěstovat lilky pouze ve sklenících.

V chladnějších oblastech buďto pěstujeme lilky po celou vegetační dobu ve sklenících, nebo při jejich rychlení využíváme fóliové kryty. Sadbu pro předpěstování vyséváme již od poloviny března, ovšem na záhon venku ji můžeme dát až v druhé polovině května. Sklízíme, jakmile je plod plně vybarvený, ale přitom stále pevný.

shutterstock-277118210.jpg

Zdroj: archiv redakce

Foto: shutterstrock.com

Publikováno: 14.04.2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Penne s lilkem

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

V tomto videu si v rámci naší soutěže připravíme recept pana Pavla Drbala.

Lilek po syrsku

Paní Hana Skafová nám představí recept na lilek po syrsku.

Lilek až na dřeň

Jak zpracovat lilek beze zbytku?

Zapečený lilek se sýrovou omáčkou

Dnes si v rámci naší soutěže připravíme neobyčejnou zeleninu. Budeme vařit zapečený lilek se sýrovou omáčkou.

Nové plevelné druhy

Nové plevelné druhy

Jak pečovat o zasazené brambory

Začneme cennými tipy, jak pečovat o zasazené brambory, abychom měli co nejbohatší úrodu

ČTĚTE DÁLE

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.

Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek
Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek

Rostliny

Kozlík lékařský je bylina, která je známá svými uklidňujícími účinky. Byla používána již od starověku k léčbě různých zdravotních problémů.

Kohoutek věncový připomíná koukol
Kohoutek věncový připomíná koukol

Rostliny

Kohoutek věncový (Lychnis coronaria) je okrasná rostlina, která svým vzhledem připomíná koukol (Agrostemma githago). Obě rostliny mají nápadné květy.

Víte, co je maklura oranžová?
Víte, co je maklura oranžová?

Rostliny

Maklura je fascinující rostlina, která je známá svými nápadnými oranžovými plody. Pochází z jihovýchodních oblastí Spojených států, je velmi oblíbená.

Jak přimět kaktusy, aby kvetly
Jak přimět kaktusy, aby kvetly

Rostliny

I když jsou kaktusy často považovány za drsné a nenáročné rostliny, jejich květy jsou opravdovým zázrakem přírody. Jak na to, aby kvetly?