Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!

Plevel, co roste v každém příkopu, a intenzivně s ním bojujeme na zahradě, je doslova zázrakem pro naše zdraví, domácnost i kuchyni. Nejlepší jsou mladé rostlinky, které zanedlouho začnou vyrážet. Podívejte, co všechno z nich můžete udělat.

Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: shutterstock.com)

Skvělá ingredience

Možná jste netušili, že v minulosti se z kopřiv vařilo dokonce i pivo. Ale můžete z nich vytvořit také vynikající knedlíčky do polévky.

Recept na knedlíčky z kopřiv:
Stačí nakrájet 4 mladé kopřivy, 50 g slaniny nakrájet a rozškvařit, přidat 2 vejce, 1 žemli a 20 g másla, osolit, opepřit a doplnit hrst nasekané petrželky. K vyškvařené slanině přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme vejce, následně žemli máčenou ve vodě nebo v mléce. Pomocí másla a trochy strouhanky hmotu spojíme a tvarujeme z ní menší knedlíčky.

TIP: Do pokrmů, nádivek, polévek nebo špenátu můžete celoročně přidávat také sušené kopřivy.

Recept na kopřivový salát:
K masitým a vaječným pokrmům se skvěle hodí kopřivový salát. Vyrobíte jej z propláchnutých a spařených kopřiv. Ty vložíte do mísy vytřené česnekem, pak kopřivy přelijete zálivkou z vody, citronové šťávy a pepře a soli. Vše důkladně promíchejte.

Pro krásné vlasy

Zvláště pro krásu vlasů jsou kopřivy velmi užitečné a také využívané. Kopřivový nálev se využívá na oplachování vlasů. Tinktura se vtírá do vlasové pokožky, aby stimulovala růst vlasů a odvar z kopřiv se osvědčil jako prostředek na snížení maštění vlasů. Kopřivový odvar nepoužívejte, máte-li suché vlasy, ještě více by se vysušovaly a mohly by být lámavé a křehké.

Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: archiv redakce)
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: archiv redakce)
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: archiv redakce)
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: archiv redakce)
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!

Zbaví vás much

Víte, že čerstvými kopřivami se dobře čistí skleněné předměty? Vyzkoušejte to! Ještě před rozšířením bavlny a v době nouze se z kopřiv splétaly provazy, lana a také sítě. V období válek se z kopřiv vyráběly příze a z nich se tkaly látky na vojenské uniformy. A pokud byste si nevěděli rady s mouchami, stačí zavěsit třeba k lustru kytici čerstvě natrhaných kopřiv a much se hned zbavíte.

Skvělé hnojivo

Kopřivová jícha je ten nejrychlejší, nejlevnější a snad i nejúčinnější prostředek, kterým pak hnojíme zahradu. Necháte-li kopřivy vykvasit, získáte nejen vynikající hnojivo, ale také účinný prostředek proti sviluškám a mšicím. Vždy jíchu i zákvas před použitím zřeďte vodou, abyste rostliny nespálili.

shutterstock-284612768.jpg

Zdroj: archiv redakce

Kopřivy na sušení

Kopřivy na sušení sbíráme v období, kdy je jich všude dostatek, a tak si můžeme vybrat bezprašná místa daleko od silnic a dalších možných zdrojů znečištění. Sběr listů probíhá od července do září, to znamená v době květu rostlin. Budete-li listy sušit ve stínu a rychle, zachovají si také svou typicky zelenou barvu.

Nať sbíráme pro účely sušení ale mnohem dříve, a to už od dubna do května, neboť to ještě kopřivy nekvetou. Počítejte s množství cca 5 kg čerstvých kopřiv, abyste z nich nasušili asi 1 kg sušeného materiálu.

TIP: Pokud vás kopřivy při sběru anebo práci na zahradě popálí, použijte na zmírnění obtíží rozkrojenou bramboru a tu přikládejte na místa zasažená kyselinou mravenčí. Tato látka totiž způsobuje nepříjemné požahání.

Foto: shutterstock.com

Publikováno: 08.03.2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?

Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují
Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují

Rostliny

Asijská zelenina si své místo získává i v naší tradiční kuchyni. Někteří lidé si nejen saláty, ale i dušená masa neumí bez této listové zeleniny představit.