Kardamon
Vy, kdo jste již zvyklí využívat kardamon v kuchyni, víte, že velmi intenzivně voní po citrusech. Jeho zelenavé obaly skrývající tmavě hnědá semínka jsou vzhledově podobná suchým jadérkům z citrusů. O kardamonu se tvrdí, že je králem koření. Na žebříčku nejdražšího koření obsadil hned třetí místo za vanilkou a šafránem. O Vánocích ho využijeme hlavně na sušenky a další cukrovinky, ovšem i na přípravu ryb a likérů.
![Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou](https://img.primadoma.cz/w_13/fa/4a/column/fa4a71d02eebb78beb20ecd94352e24b_kardamon-jpg.jpg)
Vanilka
Když už jsme zmínili vanilku, víte, že je to vlastně plod orchideje? Voní sladce, velmi příjemně a jakoby trošku mléčně. Plody mají tvar podlouhlého úzkého lusku a jsou velmi tmavé. Obsahují černá drobná semínka. Vanilku využijeme ve sladkém vánočním pečivu i v likérech.
![Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou](https://img.primadoma.cz/w_13/0d/75/column/0d75ad84b245bafb4c612c5a9f734bd0_vanilka-jpg.jpg)
Hřebíček
Jedno z nejvýraznějších aroma má hřebíček. Velmi charakteristická kořenitá pronikavá vůně vzniká uvnitř sušených květních poupat, přímo v jejich kalichu. Bez hřebíčku si nedovedeme představit vánoční punč, perník ani kompoty. Přidává se ovšem i do dalších nápojů a také do jehněčích pokrmů nebo do šunky atd.
![Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou](https://img.primadoma.cz/w_13/90/99/column/9099407f09ef060ef4d916d7159de2a6_hrebicek-jpg.jpg)
Badyán
Stejně jako hřebíček je i badyán nedílnou součástí směsi koření do perníku. Vůní je velmi blízký anýzu jen o něco málo výraznější. Tmavohnědá souplodí mají tvar osmicípé hvězdy, která chrání uvnitř jednotlivých paprsků lesklá semínka. Badyán se přidává k drůbežímu a vepřovému masu, do svařeného vína, do povidel a pudinků, ale i k rybám, vaječným pokrmům a do kari omáček.
![Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou](https://img.primadoma.cz/w_13/a9/d3/column/a9d363b4b0a4929f49fc1af4377c50b2_badyan-jpg.jpg)
Koriandr
Malé plody koriandru jsou zakulacené žebrovité dvounažky. Svou vůní je koriandr velmi podobný kombinaci vůní pelyňku a mleté sušené pomerančové kůry. V kuchyni se využívá do cukroví, palačinek, rolády, chleba či jiného pečiva. Své místo má i v zavařeninách, polévkách, zelenině a čatní.
![Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou](https://img.primadoma.cz/w_13/60/d8/column/60d8f355f475b6b1f55f6da9055ab432_koriandr-jpg.jpg)
Skořice
Skořice je velmi dekorativním a zvláště o Vánocích žádaným kořením. Jsou to vlastně do trubiček srolované kousky kůry skořicovníku cejlonského, stromu z čeledi vavřínovitých. Na trhu ovšem převládá hrubší a méně aromatická skořice čínská s menší účinností než skořice cejlonská. Skořice dokáže dobře prohřát organismus, proto se pije v čajích, svařeném víně a punčích hlavně v zimě. Dává se také do kávy, sladkého pečiva, nákypů, zavařenin, cukroví, ovocných salátů a na drůbež.
![Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou](https://img.primadoma.cz/w_13/20/79/column/20794d879628f6ea5a0456fc92578c34_skorice-jpg.jpg)
Anýz
Svěže jakoby mentolově voní anýz chutnající po lékořici. Plody jsou velmi drobné a mají tvar kapek hnědé barvy. Uplatní se jak v čajích, tak v kompotech, likérech, mase, ale i v koláčích a cukroví.
![Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou](https://img.primadoma.cz/w_13/0c/2e/column/0c2e0ed40c03e78d5bbbfcde7fafa3a1_anyz-jpg.jpg)