Jak je to s dusičnany v zelenině

Mezi nejčastější nežádoucí látky obsažené v potravinách patří dusičnany. Nebezpečné mohou být zvláště pro malé děti. Které druhy zeleniny jich obsahují nejvíce? A jak jejich výskyt v zelenině redukovat? To vše a ještě více se dozvíte v našem článku.

Jak je to s dusičnany v zelenině
Jak je to s dusičnany v zelenině (Zdroj: shutterstock.com)

Vysoký obsah dusičnanů v případě zeleniny nemusí vznikat pouze přehnojením vysokými dávkami dusíkatých hnojiv, ale může se jednat o narušení látkové přeměny dusíkatých látek v rostlinách. Některé druhy zeleniny v sobě mají dusičnanů více, jiné méně. U některých druhů se hromadí spíše v listech nebo kořenech, u jiných v plodech, květech či semenech.

Zelenina s vysokým obsahem dusičnanů

Více dusičnanů najdeme vždy v ranějších odrůdách zeleniny. To je způsobeno obvykle zhoršenými světelnými podmínkami v době jejich růstu. Stejný vliv má na zeleninu i rychlení. Při dozrávání zeleniny však dochází k poklesu množství obsažených dusičnanů. Také těžší půdy vyvolávají větší hromadění nitrátů v zelenině než půdy lehčí.

Petržel, ředkvičky, kedlubny, špenát, salát, mrkev – ve vší této zelenině nalezneme vyšší obsah dusičnanů. O něco méně jich je například v paprikách, okurkách, baklažánech, melounech nebo v tykvích.

Při konzumaci zeleniny však musíme mít vždy na paměti, že i v té první skupině je vždy méně dusičnanů, než kolik jich do našeho těla dostaneme při konzumaci uzenin nebo vody.

Co ovlivňuje jejich obsah v zelenině?

Srážky a zavlažování mají překvapivě také vliv na obsah dusičnanů v zelenině. Nitráty jsou snadno rozpustné ve vodě. A přebytek vody čili zálivky anebo deště způsobuje jejich vyplavování z půdy.

Organická hnojiva jsou významnou brzdou pro hromadění nitrátů v půdě. Zejména v listové zelenině, a to při časném jarním či naopak pozdním podzimním rychlení, se výskyt dusičnanů výrazně zvyšuje, proto takovouto zeleninu raději malým dětem ke konzumaci nepodáváme.

Při sklizni přímo ze zahrádky pamatujme na to, že vyšší obsah nitrátů je v zelenině v ranních než ve večerních hodinách.

Jak nadměrný výskyt dusičnanů degulovat

Budeme-li při pěstování dodržovat doporučené dávky hnojiva, nehrozí naší zelenině zvýšený obsah dusičnanů ani při pěstování, ani nám při její konzumaci. Je třeba se snažit o pěstování zeleniny v lehčích půdách, těžké půdy tedy vylepšovat přidáváním humusu.

K hnojení využívejte spíše organická hnojiva a zeleninu nepřelévejte. Svůj význam má i protrhávání. Díky němu dojde ke zřídnutí porostu, a tak se k jednotlivým kusům zeleniny dostane více přirozeného světla.

shutterstock-293803514.jpg

Zdroj: archiv redakce

Které části zeleniny nekonzumujeme

Následně pak při konzumaci zeleniny odstraňujeme košťály ze zelí a z hlávkového salátu, nekonzumujeme ani okrajové listy. U květáku obíráme ke konzumaci vhodnější vnější růžice, košťál vyhazujeme. U červené řepy nekonzumujeme místo ve spodní špičce. U špenátu konzumujeme jen listovou část, stopky odstraňujeme.

U kedluben odkrojujeme společně se slupkou i část, kde se koncentruje nejvíce nitrátů. U pórku je nejvíce dusičnanů v sytě zelených listech, takže se snažíme konzumovat hlavně světle zelenou a bílou část. U cibule je ke konzumaci nejvhodnější středová část. U mrkve, petržele, celeru a pastiňáku je soustředěno nejvyšší množství nitrátů v části pod listy.

Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 04.12.2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Čištění vody v zahradním jezírku

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Pan Halama vysvětluje, jak pečovat o vodu v zahradním jezírku.

Vodní filtry

Vilém Hampl si povídá s odbornicí o kvalitě vody a vodních filtrech.

Pěstování zeleniny

O tuzemském pěstování zeleniny, dovoz zeleniny, jak poznat čerstvost zeleniny.

Pěstování mrkve

Pěstování mrkve

Zpracování zeleniny pro správné kvašení

Chcete ochutnat kvašenou zeleninu? Vyrobte si jí podle našeho návodu.

Jak skladovat kořenovou zeleninu

Reportáž o tom, jak správně uskladnit kořenovou zeleninu, zásady skladování.

ČTĚTE DÁLE

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.

Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek
Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek

Rostliny

Kozlík lékařský je bylina, která je známá svými uklidňujícími účinky. Byla používána již od starověku k léčbě různých zdravotních problémů.

Kohoutek věncový připomíná koukol
Kohoutek věncový připomíná koukol

Rostliny

Kohoutek věncový (Lychnis coronaria) je okrasná rostlina, která svým vzhledem připomíná koukol (Agrostemma githago). Obě rostliny mají nápadné květy.

Víte, co je maklura oranžová?
Víte, co je maklura oranžová?

Rostliny

Maklura je fascinující rostlina, která je známá svými nápadnými oranžovými plody. Pochází z jihovýchodních oblastí Spojených států, je velmi oblíbená.

Jak přimět kaktusy, aby kvetly
Jak přimět kaktusy, aby kvetly

Rostliny

I když jsou kaktusy často považovány za drsné a nenáročné rostliny, jejich květy jsou opravdovým zázrakem přírody. Jak na to, aby kvetly?