Zaostřeno na dýni máslovou

Obliba tykví, jak se dýně správně označují, neustále stoupá. Jednoznačně nejvyhledávanější jsou Hokkaido. Ovšem zkoušíme neustále i další druhy, které kromě lahodné chuti zaujmou i svým tvarem. Máme pro vás tip na máslovou neboli muškátovou dýni.

Zaostřeno na dýni máslovou
Zaostřeno na dýni máslovou (Zdroj: shutterstock.com)

Tykev máslová neboli muškátová

Tykev muškátová neboli máslová se v našich zahradách vyskytuje poměrně vzácně a přitom má velmi jemnou dužinu a lahodnou chuť. Některé odrůdy muškátových dýní jsou vypěstovány v tropech a subtropech, je tedy pochopitelné, že se jim podmínky našeho prostředí nelíbí, mají rády vlhko. Pokud se je tedy rozhodnete pěstovat na své zahradě, vybírejte spíše z těch typů, které spolehlivě rostou i rodí dobře v našich podmínkách.

K odolným druhům patří například Cucurbita moschata DUCH. et Poir. Tento typ máslové dýně nejčastěji vídáme jako typický hruškovitý plod, ovšem stejně tak dobře se můžeme setkat i s válcovitými, plochými nebo kulovitými tvary. Hmotnost jednoho plodu dosahuje od 1 kg až po 20 kg. Z dalších spolehlivých odrůd jmenujme alespoň odrůdu Tiana F1, která má stabilní výnosy a plody vyrovnané hmotnosti okolo 1 kg. Máte-li v oblibě spíše velkoplodé dýně, vsaďte na odrůdu Lunga Di Napoli s plody dosahujícími hmotnosti mezi 7 až 10 kg.

Pro svou sladkou a jemně aromatickou dužinu jsou muškátové dýně velmi oblíbené v kuchyni. Pochopitelně nejvíc chuťově vyniknou až dokonale vyzrálé plody. Využijete jak při přípravě polévek, tak moučníků, ovšem skvěle se hodí i na plátky nakrájená a přidaná do francouzských brambor. My doporučujeme přidávat ji k těstovinám i k rýži.

Vyzkoušejte, jak chutná ovocný dýňový chlebíček

Dýňový chlebíček je snadný na výrobu, skvěle chutná, dobře se krájí a servíruje. Navíc mnohé ingredience z receptu se dají různě nahrazovat anebo měnit podle vámi oblíbených pochutin. Příprava této sladké dobroty vám zabere cca 1 hod. a 20 min., z čehož 20 minut činí příprava.

Budete potřebovat:
2 šálky hladké mouky, 1,5 lžičky koření vhodného do koláčů, 1 lžičku prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 3/4 lžičky soli, 6 lžic změklého másla, 1 šálek + 1 polévková lžíce cukru krystal, 2 větší vejce, 1 šálek jemně strouhané dýňové dužiny, 1 čajová lžička vanilkové tresti, 2/3 šálku neochuceného podmáslí,  1/2 šálku sušených brusinek, 1/2 šálku nasekaných ořechů, 1/8 lžičky mleté skořice.

Pracovní postup:  

  • Nejprve rozehřejeme troubu na 280 °C. Ve středně velké misce společně rozšleháme s moukou další 4 ingredience. V míse od mixéru rozšleháme máslo na pěnu a přidáme cukr, šleháme znovu do pěny. Přidáme 1 vejce, šleháme, vložíme dužinu z dýně a vanilkový extrakt. Dále přidáme podmáslí a vždy následně některou ze suchých přísad. Takto postupujeme až do konce, při neustálém střídání suchých a mokrých přísad. Končíme suchou přísadou.
  • V misce společně promícháme 1 lžíci cukru a dávku mleté skořice, směsí posypeme dýňový chlebníček nachystaný k pečení ve vymazané a vysypané formě určené na ovocný chlebíček.
  • Po dopečení a vychladnutí, pokud víte, že chlebíček celý nespotřebujete, ho můžete zabalit a dát do mrazáku, kde vydrží i půl roku, pokud se ovšem dříve nesní! Dobrou chuť!

Publikováno: 08.10.2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Vánoční dekorace ze šálků od kávy

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak vytvořit vánoční dekorace ze šálků od kávy?

Tato rostlina je přesně to pravé na boj s chřipkou

Léčivou rostlinu proti chřipce můžete pěstovat v květináči nebo jutovém pytli.

Levitující hrneček

Výroba Velikonoční dekorace s levitujícím hrníčkem společně s Láďou Hruškou

Dort á la tiramisu

Jste milovníky italské pochoutky jménem tiramisu? Tak si vezměte tužku a papír a bedlivě zapisujte ingredience, které budete potřebovat pro tento jednoduchý recept podle Ládi Hrušky.

Vlhčené ubrousky

Výroba domácích vlhčených ubrousků

Chalupa Pavla Šmoka

Chalupa Pavla Šmoka

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.