Plané druhy rostlin na talíři

Pěstování zeleniny dnes považujeme za rutinu, která nás provází mnoho staletí. V nabídce jsou různé odrůdy, které slibují stále větší plody, spolehlivý růst i odolnost vůči chorobám a škůdcům, je tedy určitě z čeho vybírat. Při pohledu na vyšlechtěnou kapustu nebo salát si už ani neumíme představit, že tyto druhy zeleniny vznikly ze svých dávných prapředků, které vzhledem spíše připomínají plevel. V současné době se opět ale rádi vracíme k planým druhům rostlin, které v lecčems předčí šlechtěnou zeleninu a mohou tak perfektně obohatit náš jídelníček.

Plané druhy rostlin na talíři
Plané druhy rostlin na talíři (Zdroj: Lucie Peukertová)

Pokud od výsadby zeleniny očekáváte bujný růst, šťavnaté listy a velké plody, zřejmě si planou zeleninu hned neoblíbíte, protože bývá v porovnání s dnešní zeleninou poněkud nenápadná a často ani netvoří takovou hmotu.

Přesto tyto plané druhy, které často považujeme za obtížný všudypřítomný  plevel, obsahují mnohem více minerálních látek a vitamínů než jejich vzhledově atraktivnější vyšlechtění kolegové, kteří si své místo na zahradě již dávno nemusí obhajovat.

Kromě vysokého obsahu pro lidské tělo důležitých látek mají tyto divoké jedlé rostliny výhodu také v tom, že nevyžadují tolik péče, jsou nenáročné na hnojení a jen tak je nenapadnou běžné choroby a škůdci, protože jsou většinou dobře rezistentní. Jejich pěstování je tedy naprosto nenáročné a i poměrně zajímavé.

-esn-kov-pomaz-nka-na-kv-skov-chleba-.JPG

Zdroj: archiv redakce

Kam na planou zeleninu

Jedlé plevele seženete samozřejmě všude kolem sebe, stačí se jen rozhlédnout. Přesto se v této oblasti nejdříve vzdělejte, abyste si náhodou domů nepřinesli jedovatou záměnu, po které vám bude spíše špatně.

Pokud se v planých rostlinách neorientujete, vezměte si s sebou zkušeného sběrače, který má s touto oblastí již nějaké zkušenosti, absolvujte některý z kurzů, kterých je v dnešní době díky velkému zájmu široké veřejnosti opravdu hojně nebo se vybavte obrazovým herbářem.

Pokud vám není sběr ve volné přírodě příjemný, protože nevíte, jestli není dané stanoviště znečištěné některými cizorodými látkami, můžete si tyto rostliny vysadit na své zahradě. Sazeničky si přineste z volné přírody, od permakulturních pěstitelů nebo přírodních zahradníků, kteří si s vámi jistě rádi vymění toto osivo zase za jiné.

Na co se plevele hodí

Fantazii se meze nekladou. Použití těchto jedlých rostlin je opravdu pestré a spíše záleží na vašich chutích. Pokud s konzumací plané zeleniny teprve začínáte, možná si na jejich intenzivní chuť budete muset chvíli zvykat, často totiž bývá poměrně výrazná a má pořádnou sílu. Přesto se nenechte hned odradit a hledejte další zajímavé recepty, které vám sednou na míru.

Ještě před tím než se vydáte na sběr, se informujte, v jakém období se ten daný druh sbírá. Pampeliškové listy jsou nejchutnější po vyrašení, česnáčkové listy a květenství v období dubna či začátkem května, kdy jsou rostliny ještě mladé, kopřivy před rozkvětem nebo třeba merlík všedobr prakticky během celé sezony.

Z česnáčku nebo medvědího česneku lze vyrobit skvělé tvarohové či jogurtové pomazánky, z česneku medvědího pak dále výborné a zdravé pesto, merlík s kopřivou nahradí zahradní špenát, květy a listy prvosenek zase doplní jarní zeleninový salát. Pokud si s použitím jednotlivých rostlin nevíte rady, sežeňte si knihy, které se touto tematikou zabývají.

sal-t-z-plan-ch-rostlin-je-pln-vitam-n-a-zaru-en-v-s-postav-na-nohy-.JPG

Zdroj: archiv redakce

Opatrnosti není nikdy dost

Každou rostlinu, kterou chcete využít v kuchyni, musíte bezpečně poznat. V přírodě se totiž nachází mnoho podobných druhů a ne všechny jsou poživatelné. Některé mohou být prudce jedovaté a jiné jsou spíše nejedlé, ale otrava se projeví až po požití opravdu velkého množství rostlin.

Vždy rostliny sbírejte na čistém stanovišti, kde nehrozí jakékoliv znečištění. Vyhýbejte se okrajům rušných komunikací nebo průmyslovým oblastem. Pozor dávejte také na staré skládky, které jsou dnes již zapomenuté a jen málokdo ví, k čemu tato stanoviště původně sloužila.

Divoké rostliny jsou totiž ve svých orgánech schopny kumulovat škodliviny z půdy a vzhledem k tomu, že člověk stojí na konci potravního řetězce, je tato opatrnost opravdu na místě.

Foto: Lucie Peukertová

Publikováno: 03.07.2020, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?

Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují
Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují

Rostliny

Asijská zelenina si své místo získává i v naší tradiční kuchyni. Někteří lidé si nejen saláty, ale i dušená masa neumí bez této listové zeleniny představit.