Léto je ta pravá chvíle na zpracování bylinek!

Prosluněné dny nejsou jen obdobím pro práci na zahradě, letní sportování pod širým nebem nebo opalování u vody, je to skvělá doba také na zpracování sklizně, ať se jedná o zeleninu, ovoce nebo dokonce bylinky. Právě ony se nyní nachází ve skvělé kondici. Sklízet se dá máta, meduňka, yzop, saturejka, dobromysl, bazalka, libeček, ale jimi to rozhodně nekončí. Nepromeškejte toto období a připravte si zásobu na zimu.

Léto je ta pravá chvíle na zpracování bylinek!
Léto je ta pravá chvíle na zpracování bylinek! (Zdroj: shutterstock.com)

Léto je pro bylinkáře asi tím nejlepším obdobím, kdy se mohou na zahradě i ve volné přírodě vyřádit do sytosti. Zatímco některé bylinky mají dobu sklizně již za sebou, na řadu právě teď přichází bohatý sortiment bylinek ze středomořské oblasti, ale stejně tak mezi nimi objevíme i mnohé domácí rostliny, které běžně rostou na loukách, pastvinách nebo okrajích cest.

Léto je jak stvořené pro pupalku, třezalku, jitrocel, heřmánek či chrpu. Není na co čekat, vydejte se s košíkem na zahradu nebo do volné přírody a uchovejte si trochu té léčivé krásy na dobu, kdy bude léto v nedohlednu.

Metody zpracování

Asi nejběžnější metodou uchování bylin je jednoznačně sušení. Nejlepší a také nejšetrnější sušení probíhá v dobře větrané suché místnosti chráněné před vstupem ostrých slunečních paprsků. Stejně tak by se zde nemělo prášit. Toto sušení by nemělo ovšem trvat příliš dlouho. Pokud se náhle změní počasí nebo se zvýší vzdušná vlhkost, hrozí, že bylinky zhnědnou nebo zplesniví.

Pak stojí za úvahu dosušení umělým teplem například v sušičce na ovoce. Některé druhy se dají dosoušet také v předehřáté a pootevřené troubě. Zde ovšem platí, že tento proces musí probíhat při nižší teplotě, jinak by došlo ke znehodnocení bylinek.

Sušením si bylinky uchováte i několik let, přesto je dobré si každý rok připravit nové a čerstvé, které lze využít na přípravu kořenících směsí, čajových nálevů nebo třeba bylinkových koupelových solí.

Z běžných zahradních bylinek si tak připravíte italskou nebo provensálskou kořenící směs. Bylinky určené pro přípravu léčivých nálevů zase naplňte do čajových papírových sáčků, které seženete ve specializovaných obchodech nebo si sáčky připravte jednoduše z bílého plátýnka. Bylinkové výrobky se pak výborně hodí jako dárek pro různé příležitosti.

Bylinková másla a mražení

Kromě sušení lze bylinky uchovávat v podobě másla. To si můžete vyrobit sami nebo si kupte nějaké v bio kvalitě. Na zahradě skliďte své oblíbené bylinky, které nasekejte najemno nožem. Smíchejte je s máslem či solí a vzniklou směsí naplňte různé formičky, které pak dejte do mrazáku.

Na takto připraveném másle lze připravovat různé pokrmy nebo jím vylepšete pomazánky. Bylinky ale můžete zamrazit i v podobě ledových kostek, které pak jen tak hodíte do připraveného nápoje.

su-en-bylinky-si-m-ete-naplnit-do-ajov-ch-s-k-kter-v-m-usnadn-p-pravu-aje-nap-klad-v-zam-stn-n-.jpg

Zdroj: archiv redakce

Bylinné tinktury

Léčivky pomáhají v různých podobách, a pokud nechcete končit pouze u sušení a mražení, vyzkoušejte například výrobu léčivé tinktury. Není to nijak složité. Potřebujete pouze kvalitní alkohol. Hodí se v čisté podobě, ale stejně tak lze použít kvalitní slivovici nebo vodku. Zvolené bylinky pak do tohoto alkoholu naložíte a několik týdnů macerujete. Poté tinkturu sceďte přes plátýnko.

Pokud nevíte, jako tinkturu si vyrobit, inspirujte se některým z receptů, které najdete na internetu nebo ve starých bylinářských knihách. Oblíbené jsou například sedmikráskové nebo meduňkové, ale stejně tak je účinná i tinktura z kotvičníku, semen lichořeřišnice a mnoho dalších.

Foto: Lucie Peukertová

Publikováno: 30.06.2020, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?