Skořicovníky léčí

Skořice je v evropské kuchyni velmi hojně používaným kořením. Jedná se o součást mnoha kořenících směsí. Má nezaměnitelnou chuť i vůni, které si právě během Vánoc užíváme. Mnohdy ale netušíme, odkud se toto koření vlastně na našich stolech bere.

Skořicovníky léčí
Skořicovníky léčí (Zdroj: shutterstock.com)

Skořice patří k nejstaršímu koření na světě. Zmínky o jejím pěstování a využívání jsou staré pět tisíc let. Starověcí Egypťané a Peršané čile obchodovali s Čínou a toto koření používali nejen do pokrmů, ale i jako přísadu do kadidel.

Skořicovníky (Cinamonum) patří do skupiny tropických a subtropických dřevin z čeledi vavřínovitých (Lauraceae). Těch je více než 20 druhů a vyskytují se především v jihovýchodní Asii. Zpravidla jsou to stromy dosahující výšky mezi 10 – 15 metry, na plantážích však bývají formovány do tvaru keřů, aby se tím zjednodušila sklizeň kůry. Ta se sbírá v květnu a říjnu, kdy mají rostliny mízu a tudíž se dá kůra snadno sloupnout. Vrchní kůra je hořká, seškrábe se a přikryje rohožemi, aby došlo k fermentaci, ztrátě hořkosti a posílení vůně. Pak se ještě suší na slunci. Kůra je vlastně nám známé koření. Sbírají se však i květy. Podle toho, o jaký druh skořicovníku se jedná.

Hospodářsky nejvyužívanější jsou dva druhy skořicovníku. Prvním je skořicovník cejlonský (Cinnamonum verum). Tento druh je původem z Indie. Tříleté výhony těchto keřů poskytují kůru, která se sbírá a suší. Právě sušením se stáčí do velmi dobře známých ruliček.

Skořicovník čínský (Cinnamonum cassia), druhý nejpěstovanější druh, dává při sběru spíše zlomkové kusy kůry. Ta je celkově hrubší, protože se získává ze starších větví, dokonce až ze sedmiletých. Je tedy i tmavší a také již méně aromatická. Právě z tohoto druhu se kromě kůry získávají i květy těsně po odkvětu. Jedná se o takzvané kasiové květy. Ty svým vzhledem připomínají hřebíček. Využívají se jako koření pouze v některých oblastech Číny a Indie.

V tropické Asii se jako koření používá i kůra jiných skořicovníků, hlavně skořice indonéská (Cinnamonum burmanii) a také vietnamská skořice (Cinnamonum loureii). Hojně se využívají listy skořice Cinnamonum tamala, a to v severoindické kuchyni. Je to koření vhodné k dochucování masa i zeleniny.

Evropská kuchyně využívá skořici téměř výhradně k dochucování sladkých pokrmů. Dáváme ji do moučníků, kompotů, provoníme s ní svařené víno anebo ovocné čaje. V Asii má skořice mnohem širší možnosti využití. Je tam běžně přidávána do obilovin, luštěnin, zeleniny, i masa. Tvoří součást kořenících směsí, jako jsou například kari, garam masala, baharat nebo koření pěti vůní.

Skořiceléčivý vliv na naše trávení, zvyšuje chuť k jídlu a léčí průjem. Ze skořicovníků se získávají silice, jež mají antimikrobiální a dezinfekční účinky.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 25.05.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Informace o skořicovníku a využití skořice

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Informace o skořicovníku a využití skořice

Pěstování skořice

O pěstování skořicovníku.

Různé druhy koření

Pokud rádi vaříte, jistě se zajímáte o různé druhy koření. Pomůžeme vám se orientovat při výběru.

Kořenky

Vychytávka, jak snadno uchovávat koření a vyznat se v něm.

Houbové koření

Když už je řeč o houbách, tak nemůže chybět ani houbové koření, bez kterého se neobejde bramboračka.

Jak správně používat koření

Pepř je nedílnou součástí mnoha receptů. Známe několik druhů, ale možná už nevíme, jak s pepřem zacházet.

ČTĚTE DÁLE

Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek
Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek

Rostliny

Kozlík lékařský je bylina, která je známá svými uklidňujícími účinky. Byla používána již od starověku k léčbě různých zdravotních problémů.

Kohoutek věncový připomíná koukol
Kohoutek věncový připomíná koukol

Rostliny

Kohoutek věncový (Lychnis coronaria) je okrasná rostlina, která svým vzhledem připomíná koukol (Agrostemma githago). Obě rostliny mají nápadné květy.

Víte, co je maklura oranžová?
Víte, co je maklura oranžová?

Rostliny

Maklura je fascinující rostlina, která je známá svými nápadnými oranžovými plody. Pochází z jihovýchodních oblastí Spojených států, je velmi oblíbená.

Jak přimět kaktusy, aby kvetly
Jak přimět kaktusy, aby kvetly

Rostliny

I když jsou kaktusy často považovány za drsné a nenáročné rostliny, jejich květy jsou opravdovým zázrakem přírody. Jak na to, aby kvetly?

Jak je to se slunečnicí podle řeckého mýtu
Jak je to se slunečnicí podle řeckého mýtu

Rostliny

Slunečnice jsou nejen symbolem léta a optimismu, ale také mají své místo v řecké mytologii. Podle mýtu se slunečnice zrodila z nešťastné lásky.

Nádobové rostliny spojují dům se zahradou
Nádobové rostliny spojují dům se zahradou

Rostliny

Nádobové rostliny jsou velmi oblíbené a letní zahradu, terasy anebo domovní vchody či balkony si bez nich už ani nedovedeme představit. Pro výsadbu do nádob existuje mnoho oblíbených druhů, každý si může vybrat „tu svou“ květinu, stromek, či letničku.

Plevele jako půdní indikátory – 2. část
Plevele jako půdní indikátory – 2. část

Rostliny

Některé plevele můžeme na svých zahradách úmyslně tolerovat. Nejčastěji jsou to jednoleté rostliny, které však nesmějí poskytovat útočiště vytrvalým plevelům. Některé druhy využijeme k sušení, jako například fenykl obecný, kopr vonný nebo brutnák lékařský. Z jiných druhů může být účinné zelené hnojení a další druhy s barevnými květy a zajímavou vůní poslouží jako skvělé lákadlo pro motýly, čmeláky a včely.

Opomíjená něžná mařinka
Opomíjená něžná mařinka

Rostliny

V naší přírodě roste spousta zajímavých bylin, které časem upadly v zapomnění. U mnoha z nich jsou ale věky ověřené léčivé účinky tak významné, že se k nim rádi opět vracíme. Mařinka vonná neboli svízel vonný je jednou z takových bylin. Můžeme ji nasbírat ve volné přírodě, nebo vysadit na zahradě a pak ji využívat, a to hned několika zajímavými způsoby.

Měsíček lékařský je nejen bylinkou pro dobrou náladu
Měsíček lékařský je nejen bylinkou pro dobrou náladu

Rostliny

Pokud hledáte bylinku, kterou si snadno vypěstujete na své zahradě, a bude také účinná na různé zdravotní obtíže, určitě nešlápnete vedle s měsíčkem lékařským. Jeho žluté a oranžové květy najdete nejen v bylinných čajích, je to také skvělý pomocník i v podobě přírodní kosmetiky a nesmí chybět ani ve zdravých pokrmech. Věděli jste, že je neméně populární v mnoha kultivarech ve floristice?

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.