Skořicovníky léčí

Skořice je v evropské kuchyni velmi hojně používaným kořením. Jedná se o součást mnoha kořenících směsí. Má nezaměnitelnou chuť i vůni, které si právě během Vánoc užíváme. Mnohdy ale netušíme, odkud se toto koření vlastně na našich stolech bere.

Skořicovníky léčí
Skořicovníky léčí (Zdroj: shutterstock.com)

Skořice patří k nejstaršímu koření na světě. Zmínky o jejím pěstování a využívání jsou staré pět tisíc let. Starověcí Egypťané a Peršané čile obchodovali s Čínou a toto koření používali nejen do pokrmů, ale i jako přísadu do kadidel.

Skořicovníky (Cinamonum) patří do skupiny tropických a subtropických dřevin z čeledi vavřínovitých (Lauraceae). Těch je více než 20 druhů a vyskytují se především v jihovýchodní Asii. Zpravidla jsou to stromy dosahující výšky mezi 10 – 15 metry, na plantážích však bývají formovány do tvaru keřů, aby se tím zjednodušila sklizeň kůry. Ta se sbírá v květnu a říjnu, kdy mají rostliny mízu a tudíž se dá kůra snadno sloupnout. Vrchní kůra je hořká, seškrábe se a přikryje rohožemi, aby došlo k fermentaci, ztrátě hořkosti a posílení vůně. Pak se ještě suší na slunci. Kůra je vlastně nám známé koření. Sbírají se však i květy. Podle toho, o jaký druh skořicovníku se jedná.

Hospodářsky nejvyužívanější jsou dva druhy skořicovníku. Prvním je skořicovník cejlonský (Cinnamonum verum). Tento druh je původem z Indie. Tříleté výhony těchto keřů poskytují kůru, která se sbírá a suší. Právě sušením se stáčí do velmi dobře známých ruliček.

Skořicovník čínský (Cinnamonum cassia), druhý nejpěstovanější druh, dává při sběru spíše zlomkové kusy kůry. Ta je celkově hrubší, protože se získává ze starších větví, dokonce až ze sedmiletých. Je tedy i tmavší a také již méně aromatická. Právě z tohoto druhu se kromě kůry získávají i květy těsně po odkvětu. Jedná se o takzvané kasiové květy. Ty svým vzhledem připomínají hřebíček. Využívají se jako koření pouze v některých oblastech Číny a Indie.

V tropické Asii se jako koření používá i kůra jiných skořicovníků, hlavně skořice indonéská (Cinnamonum burmanii) a také vietnamská skořice (Cinnamonum loureii). Hojně se využívají listy skořice Cinnamonum tamala, a to v severoindické kuchyni. Je to koření vhodné k dochucování masa i zeleniny.

Evropská kuchyně využívá skořici téměř výhradně k dochucování sladkých pokrmů. Dáváme ji do moučníků, kompotů, provoníme s ní svařené víno anebo ovocné čaje. V Asii má skořice mnohem širší možnosti využití. Je tam běžně přidávána do obilovin, luštěnin, zeleniny, i masa. Tvoří součást kořenících směsí, jako jsou například kari, garam masala, baharat nebo koření pěti vůní.

Skořiceléčivý vliv na naše trávení, zvyšuje chuť k jídlu a léčí průjem. Ze skořicovníků se získávají silice, jež mají antimikrobiální a dezinfekční účinky.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 25.05.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Informace o skořicovníku a využití skořice

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Informace o skořicovníku a využití skořice

Pěstování skořice

O pěstování skořicovníku.

Různé druhy koření

Pokud rádi vaříte, jistě se zajímáte o různé druhy koření. Pomůžeme vám se orientovat při výběru.

Kořenky

Vychytávka, jak snadno uchovávat koření a vyznat se v něm.

Houbové koření

Když už je řeč o houbách, tak nemůže chybět ani houbové koření, bez kterého se neobejde bramboračka.

Jak správně používat koření

Pepř je nedílnou součástí mnoha receptů. Známe několik druhů, ale možná už nevíme, jak s pepřem zacházet.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.