Vlastnoruční želé z růží!

Nostalgický květinový sen tvořený z plnokvětých růží, vonící rezedy, půvabných hvozdíků a bělostných lilií – to byla babiččina zahrádka. Bohatství pestrých, překrásně vonících květů dokázalo vykouzlit neopakovatelnou náladu. K ní pak přispívaly typické květiny venkovských zahrádek, jako je proskurník, kosatec nebo chejr vonný, stejně jako růže bourbonské, damašské, stolisté nebo růže bílé se svou omamnou vůní.

Vlastnoruční želé z růží!
Vlastnoruční želé z růží! (Zdroj: shutterstock.com)

Na určitý čas sice trochu upadly v zapomnění, nacházejí však opět celou řadu obdivovatelů, poněvadž jsou většinou dost odolné a lépe přežívají zimu než novější odrůdy. Naše babičky pak chovaly obvzláštní náklonnost k voňavým rostlinám, které sklízely na svých zahrádkách a z nichž mohly připravovat lahůdky pro uspokojení mlsného jazyka i pro potěchu očí. V domě kouzlily babičky romantickou atmosféru květinami v květináčích – vonnou gardénií, porcelánovitou voskovkou, sametovým krutiplodem nebo velkokvětým hvězdníkem.

Růžové vonné želé

Jako přísady se nejlépe hodí okvětní lístky silně vonící odrůdy a vlastnoručně vyrobená šťáva z raných jablek nebo hotová přírodní šťáva jablečná.
Co budeme potřebovat:
125 g plátků růží
500 ml jablečné šťávy
500 g cukru
Postup:
Připravte si sklenice na zavařování a do každé vložte několik čerstvých plátků růží. Zahřejte jablečnou šťávu s cukrem za stálého míchání, až se cukr rozpustí, přidejte zbývající růžové plátky a horké plňte do sklenic – pak pevně uzavřete.

Něco málo o růžích

Štědrostí mnoha květů, tajuplnými barvami a svou nepopsatelnou vůní okouzlují růže člověka už po řadu tisíciletí. Velký počet šlechtitelů se pokoušelo vypěstovat nové růže. V roce 1870 bylo sepsáno 6000 odrůd růží, dnešní množství již nedokážeme ani určit. Přesto vyzařují zcela zvláštní kouzlo právě odrůdy starodávné. Jsou méně náročné, odolnější a bývají rovněž také mrazuvzdornější než jejich modernější následovnice. Humózní propustná půda a dostatečné zásobení kompostem nebo organickým hnojivem zajistí bujný růst a bohaté květení. Nejvhodnější čas pro výsadbu růží je jaro a podzim. K ochraně proti vysoušení a větru je třeba jejich výhonky celoročně zakrývat zeminou, přibližně do výše 15 cm.

Růže v lékařství

Hildegarda von Bingen doporučovala květy růží proti očním chorobám, nebo dokonce vředům. Pravděpodobně používala části růže galské, jejíž květy a listy nechávala přikládat na postižená místa. A jelikož byla Hildegarda ve své době uznávanou léčitelkou, pak to asi zabíralo. A jaký je recept na růžový všelék? Zeptejme se přímo Hildegardy: „ Růže je chladivá a tento lék skvělé mívá účinky,“ – začínala její rada.“Za časného jitra neb na počátku dne vezmi plátek růžový na oči si jej polož. Vtáhne on tekutinu, oči počnou slzeti a zrak se projasní. Pokud vředy na těle máš, polož na ně lístky růžové, ony hnis z nitra jejich vytáhnou.“ Konec konců, proč Hildegardu neposlechnout a alespoň to nezkusit?
Pro potěchu oka a zároveň chutným dárkem pro vaše nejbližší může být například babiččino vonné želé z růží. Pokud se však rádi necháváte inspirovat starodávnými recepturami lékárníků a léčitelů, pak nebudete rozhodně nic riskovat, pakliže zkusíte napodobit léčivou kůru léčitelky Hildegardy von Bingen, která jistě dobře věděla, co dělá.

Text: Lucie Sýkorová

Publikováno: 22.05.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?