Stevie – nekalorické rostlinné sladidlo

Z jara v zahradnictvích můžeme v posledních několika letech zakoupit rostlinu stevii sladkou, která už samotným názvem dává najevo svou nasládlou chuť a doslova netušené možnosti využití. Dá se pěstovat na zahradě i doma na okenním parapetu. Jedná se o subtropickou rostlinu, u které byla prokázána vysoká sladivost listů.

Stevie – nekalorické rostlinné sladidlo
Stevie – nekalorické rostlinné sladidlo (Zdroj: shutterstock.com)

Stevie získala díky své chuti mnoho dalších označení, jako například sladká tráva, medové lístky nebo stevie cukrová. Její oficiální název je Stevia rebaudiana Bertoni, česky stevie sladká. Je to zástupce čeledi hvězdnicovitých (Asteracerae). Patří k vytrvalým rostlinám a dorůstá výšky až 1,5 metru. Pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z hraničních oblastí Paraguaje a Brazílie. Její pěstování se následně rozšířilo do USA, Japonska, Thajska, Vietnamu, Číny, Jižní Koreje a také do Německa a Bulharska.

Tato rostlina se začala využívat jako náhražka cukru právě díky vysoké sladivost i jejich listů. Obsahuje glykosid steviosid. Ten je 200 až 300x sladší než sacharóza. A právě tato skutečnost vedla k tomu, že se tato rostlina začala pěstovat v mnoha dalších zemích mimo země svého původu. Jedinou částí rostliny neobsahující steviosid je její kořenový systém. Celkově je kořenová soustava stevie dosti slabá a proto je tato rostlina poměrně citlivá k vysychání zeminy.

Listy rostliny jsou místem, kde se hromadí největší množství sladké látky. Množství steviosidu v nich obsaženého záleží na několika faktorech. Ovlivňuje ho stupeň olistění rostlin, velikost, hmotnost i tvar listů. Výzkumy prokázaly, že vetší zaoblení listů je důvodem, proč mají listy vyšší sladivost. Většina rostlin je samosprašná, nicméně možné je i opylování hmyzem anebo cizosprašnost. Bílá okoličnatá květenství jsou rozmístěna v terminální části stonku a také na větvičkách rostliny. Plodem je pak ochmýřená nažka, u které výrazně klesá její klíčivost s přibývajícím časem. Dá se říct, že po asi osmi měsících již semena nejsou schopna vyklíčit.

Pro pěstování stevie se ukazuje jako lepší varianta venkovní pěstování.  V interiéru se její pěstování nedoporučuje z toho důvodu, že listům stevie zde schází dostatečné množství slunečního svitu, což ochuzuje rostlinu o vyšší obsah steviosidu.

Pod nejrůznějším označením byla stevie užívána už před španělskou kolonizací. Využívali ji Indiáni z kmene Guaraní, kterým sloužila nejen jako sladidlo, ale také jako antikoncepční prostředek. Vzhledem k tomu, že steviosidy jsou stálé při vyšších teplotách, je vhodné dělat z listů stevie výluhy a ty pak přidávat do teplých nápojů jako jsou káva a čaj. Zcela osvědčený a spolehlivý postup je vyluhovat  1 – 2 čerstvé listy stevie, nakrájené na drobno a vložené přímo do šálku s čajem a ponechat tam listy luhovat asi 15 minut a pak třeba přikyselit šťávou z citronu a vypít.

Velkou výhodou rostlin je, že nejsou takřka vůbec napadány škůdci, neboť rostlinný steviosid působí jako spolehlivá ochrana proti hmyzím škůdcům. V zahraniční je stevie již dlouhou dobu používána jako významné nízkoenergetické sladidlo, které je vhodné nejen pro diabetiky, ale i pro lidi bez obtíží. I sušené listy se dají využívat stejným způsobem jako čerstvě posekané. V zahraničí stevii již dávno začali používat k dochucování zubních past, žvýkaček a také limonád. Evropská unie stevii odsouhlasila k používání jako sladidlo až na sklonku roku 2011. Problém se schvalováním zde představoval právě slabý hormonální androgenní účinek. Příznivé bakteriální účinky stevii předurčují k užívání jako podpůrný prostředek při zánětech dásní, aftách anebo jako prevenci rozvoje paradentózy.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 14.05.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?

Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují
Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují

Rostliny

Asijská zelenina si své místo získává i v naší tradiční kuchyni. Někteří lidé si nejen saláty, ale i dušená masa neumí bez této listové zeleniny představit.