Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!

Jste gurmeti a preferujete pestrost chutí? Chcete jíst zdravě, ale podezříváte velké obchodní řetězce, že se jejich zelenina pouze tváří jako bio? Není nic jednoduššího, než si ji vypěstovat sám, a protože nechceme, abyste na zahradě otročili, přinášíme vám jednoduchý postup na pěstování cherry rajčat a chutného chřestu přímo od mistra chutí a slavného kuchaře Jamieho Olivera. Chřestová sezóna sice v těchto dnech končí, ale abyste si mohli příští rok užít plodů své práce, měli byste začít už dnes.

Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip! (Zdroj: shutterstock.com)

​Cherry rajčata

Rajčata jsou výborným zdrojem vitamínu A, C,beta-karotenu a lycopenu. Málokdo nad tím ale přemýšlí, když si vychutnává nějaký dobrý salát. Také zbožňujete, když se do rajčátka zakousnete a ono tak pěkně křupne?

O rajčatech už toho bylo napsáno opravdu mnoho. Co se týče vzniku, občas se informace rozcházejí, ale nejčastěji se uvádí 5.století a Jižní Amerika. Rostliny tam byly samozřejmě dříve, ale byly považovány za jedovaté. V roce 1973 si s nimi trochu pohráli v laboratořích a sklenících v Izraeli a od té doby máme cherry rajčátka. Na trhu je mnoho druhů a z barev nejčastěji červená a žlutá.

Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip! (Zdroj: archiv redakce)
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip! (Zdroj: archiv redakce)
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip! (Zdroj: archiv redakce)
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip! (Zdroj: archiv redakce)

​Pěstovat se dají, jak na balkonech tak i na zahradě, ale vždy vybírejte slunné místo.
Pokud si je nechcete předpěstovávat ze semínek, nakupte si již vypěstované malé rostlinky, které potom vsaďte do dobře prolité zeminy. Po zasazení vlhkou zeminu přikryjte vrstvou sušší, aby se zabránilo vypařování. Kořeny, které jsou ve vlhku se lépe ujmou.

Rajčata jsou samosprašná, takže pokud je umístíte do průvanu, pyl se sám dostane k blizně.
V průběhu růstu odlamujte boční výhonky, které mívají asi 5 cm. Můžete také použít podpěru, pokud se vám zdá, že se rostlina naklání. Pak už se jen těšíte z toho, jak se vám rajčátka krásně zbarvují.

Tip: Před přípravou salátu nechte hodinku rajčata v pokojové teplotě. Budou chutnější a sladší.

​Chřest

Této rostlince se také říká přírodní viagra, takže by na zahrádce neměla chybět. Slavný britský kuchař Jamie Oliver chřest miluje a je také schopen ho připravit na stovky způsobů. Protože byl ale zklamán tím, že v obchodech mají převážně chřest dřevnatý (jako i u nás), začal si ho pěstovat sám. My vám teď jeho postup přinášíme.

​Půda

Chřest potřebuje bohatou, lehkou, hlinitopísčitou půdu na chráněném, slunném místě zahrady.
Rostlina nemá ráda změny, takže pokud se jí na určitém místě daří, nepřemísťujte ji.

Sadba

Chřest  se dá pěstovat ze semínek, ale trvá až tři roky než se může sklízet. Nejlepší je koupit si v zahradnictví rok až dva staré rostlinky. Stačí jich přibližně 10. Pokud je kupujete na podzim, zasaďte je do truhlíku do prohnojené půdy a následující jaro je vysaďte do země. Sázejí se do hloubky 10 – 15 cm s mezerou okolo 30 – 45 cm. Pěkně rozložte kořeny, které trochu připomínají chobotničky tak, aby měly kolem sebe dost místa. Řádně sazeničky zalijte. Později chřest mnoho vody nepotřebuje.

Sklizeň

Chřest se sklízí třetí rok po zasazení. S naší zkratkou tedy rok. Sklízejte první měsíc sezóny (první polovina dubna – 24 června) tím, že odlomíte nebo odříznete výhonky 12 až 20 cm nad zemí. V polovině sezóny chřest dřevnatí a slábne, protože si vytváří další kořeny.
Chřest se velmi rychle kazí, a proto jej trhejte před konzumací nebo lehce povařte před zamrazením.

Chřest je nejvýživnější zelenina, jakou můžete sníst. Obsahuje veliké množství nejrůznějších vitamínů, například kyselinu listovou, kterou bychom měli konzumovat denně. Velmi blahodárná je pro těhotné, protože zamezuje výskytu rozštěpu obratle a páteře u miminek.
Chřest je také diuretikum a pročišťuje játra.

Pokud jste na něj dostali chuť, sezóna právě vrcholí.

Tip: semínka si můžete opatřit na  SEMO.CZ, hlízky chřestu najdete na ZAHRADNICTVÍKRULICHOVI.CZ

Sabrina Harisová

Publikováno: 10.05.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.