Rebarbora chutná v koláčích, ale pomůže i s chytáním plžů

Možná nejste zvyklí péct rebarborové koláče z rebarbory vypěstované na vlastní zahradě, ale kupujete ji v supermarketu nebo zelenině. Rebarbora neboli reveň však může být nejen užitečná, ale i nebezpečná. O tom všem si povíme v dnešním článku.

Rebarbora chutná v koláčích, ale pomůže i s chytáním plžů
Rebarbora chutná v koláčích, ale pomůže i s chytáním plžů (Zdroj: shutterstock.com)

Rebarbora (Rheum rhabarbarum) patří do rodu reveň. Ačkoli mnozí z nás mají za to, že se jedná o ovoce, botanicky je rebarbora řazena mezi zeleninu.

Jedná se o rostlinu asijského původu se značným obsahem kyseliny šťavelové. Ta ve velkém množství může vyvolat velmi nebezpečné zažívací problémy a k tomu slabost a potíže s dýcháním. To může ve vzácných případech vyvolat kóma a za jistých okolností dokonce i smrt. V období první světové války, kdy bylo velmi málo jídla, ze kterého by se dalo vařit, byl oznámen případ, kdy neznalost kuchařky, způsobila smrt jednoho britského ministra, poté, co požil pokrm připravený z reveňových listů.

Rebarbora (nebo spíše její řapíky) jsou sice výtečná pochutina zpracovávaná různými způsoby, ke konzumaci za syrova se však nehodí, neboť obsahují takové množství nejrůznějších kyselin, že by to mohlo mít na lidský organismus neblahé následky. Čepele jejích listů jsou jedovaté, a to jak pro lidi, tak pro zvířata. Obezřetnost při pěstování rebarbory na zahradách je tedy namístě.

A jak je to s chytáním plžů na rebarboru? Pokud máte na zahradě několik rostlin rebarbory anebo jednu velkou, využijete i zmíněné jedovaté listy. Rozprostřete je po zahradě tam, kde se domníváte, že je největší výskyt plžů, ponechejte listy otočené lícem dolů. Plži pod nimi budou hledat stín a vlhko a v momentě, kdy se pod listy shromáždí, můžete je pohodlně vysbírat a zlikvidovat, nejlépe navečer. Například je pak zkuste zasypat v kyblíku solí.

Ale vraťme se k tomu, proč mnozí z nás rebarboru pěstují na své zahradě. Jak jsme se již zmínili, řapíky rebarborových listů se konzumují pouze tepelně zpracované. Pro svou kyselost vyžadují přídavek cukru a dušení. Vznikne tak velmi chutná marmeláda, která se dá použít na palačinky, lívance nebo na mřížkový koláč z lineckého těsta. Výborná je i na buchtách s tvarohem. Dá se z ní vyrobit chutný štrúdl anebo kompot. Často se kombinuje s jahodami, aby zmírnila jejich sladkou chuť a od jahod získala hezkou červenou barvu. Při přípravě rebarborové marmelády a dalších pokrmů z ní pamatujte na to, že se nesmí vařit a připravovat v nádobí z hliníku. Kyseliny obsažené v rebarboře totiž reagují s hliníkem a ten se pak uvolňuje do pokrmu.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 23.04.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Přesazení rebarbory

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Přesazení rebarbory

Péče o rebarboru

Péče o rebarboru

Zpracování rebarbory v kuchyni

Rebarbora je známá rostlina našich babiček. Používá se třeba do sladkých koláčů nebo na výrobu šťáv. Víte, kdy ji sklízet a jak ji zpracovat v kuchyni?

Jak pěstovat rebarboru?

Máte rádi rebarboru? Vysaďte si jí na zahradě. Poradíme vám, jaké druhy rebarbory existují a jak se dá využít v kuchyni.

Rebarbora

Dana Makrlíková a její host si povídají pěstování rebarbory.

Rychlení rebarbory

Rady pro rychlení rebarbory v zimním období, aby už v lednu bylo na koláče

ČTĚTE DÁLE

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.

Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek
Kozlík lékařský není dobrý jen na spánek

Rostliny

Kozlík lékařský je bylina, která je známá svými uklidňujícími účinky. Byla používána již od starověku k léčbě různých zdravotních problémů.

Kohoutek věncový připomíná koukol
Kohoutek věncový připomíná koukol

Rostliny

Kohoutek věncový (Lychnis coronaria) je okrasná rostlina, která svým vzhledem připomíná koukol (Agrostemma githago). Obě rostliny mají nápadné květy.

Víte, co je maklura oranžová?
Víte, co je maklura oranžová?

Rostliny

Maklura je fascinující rostlina, která je známá svými nápadnými oranžovými plody. Pochází z jihovýchodních oblastí Spojených států, je velmi oblíbená.

Jak přimět kaktusy, aby kvetly
Jak přimět kaktusy, aby kvetly

Rostliny

I když jsou kaktusy často považovány za drsné a nenáročné rostliny, jejich květy jsou opravdovým zázrakem přírody. Jak na to, aby kvetly?