Stává se dost často, že zahrádkář spíš bojuje s náporem divokých malin, které své odnože dovedou pod zemí vést pěkně daleko a směle vyrazí trnité výhony uprostřed cesty nebo okrasného záhonu. Přesto si maliny na stráňce za plotem nejspíš nezlikvidujeme, protože nám v létě nabízejí slaďoučké plody. Zkuste těm divokým čelit tak, že si na zahradě někde u plotu, u stěny altánu nebo u sloupku pergoly vysadíte zahradní odrůdy. Brzy vám pak přestane těch planých za plotem být líto a postupně je v okolí své zahrady vysekáte a zaženete je raději dál.
Bílé, žluté, růžové maliny
Odrůd zahradních malin je celá řada. Všechny se vyznačují plody podstatně většími než plané. Mohou být bílé, žluté a samozřejmě hlavně růžové až červené, chuťová škála si nezadá s tím, co známe u zahradních jahod. V našich podmínkách se nejlépe osvědčují Granát, Lloyd George, Rubín, Veten, Zeva II. Můžete pěstovat i dvakrát plodící maliníky Medea, Heritage nebo Ada. Malinám svědčí slunné stanoviště a kvalitní kompost s půdní reakcí 5,6 až 6,5 pH. Potřebují dostatek vláhy, ale místa trvale přemokřená jim nesvědčí. I zahradní maliníky vyhánějí měkké dlouhé šlahouny. Aby nesly bohatou úrodu, musíte jim poskytnou oporu a nejlépe je k ní vyvazovat. Dobře se tak pěstují u drátěného plotu, pokud je chcete mít někde u zdi, potáhněte ji pletivem s oky a k němu výhony přichycujte. Po sklizení úrody výhony zakraťte nízko nad zemí, na jaře znovu vyrazí.
Zdravé ovoce
Maliny obsahují hojně vitaminů C a A, vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, dále kyselinu jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí, salicylovou, glykosidy, pektin a třísloviny. Tento přírodní koktejl je v lidovém léčitelství známý od pradávna. Čínská medicína využívala maliny proti šerosleposti, obsah vitaminu A je skutečně natolik významný, že maliny mohou být doplňkem léčby některých poruch vidění. Maliny jsou močopudné a žlučopudné, proto se doporučují při revmatismu a ledvinových a jaterních poruchách. Obsah kyseliny salicylové lze zase využít při léčbě horečnatých onemocnění zvláště u dětí, kde je přísun kyseliny salicylové přírodní cestou k tělu liberálnější než podávání aspirinu. Červené barvivo malin je zdrojem antioxidantů, o jejichž významu pro prevenci civilizačních chorob už nikdo nepochybuje.
Čerstvé i naložené jsou vždy lahodné
Maliny jsou ovšem především sladké, silně aromatické a chuťově výrazné ovoce. V létě si jich dopřejte v čerstvém stavu co hrdlo ráčí, nezapomeňte se ale zásobit i nějakou tou marmeládou, zmrazenými plody nebo sirupem na dobu zimy. Právě utržené maliny jsou samozřejmě nejlepší a jejich využití v kuchyni má mnoho podob. Až vás omrzí prostý pohár malin s trochou šlehačky, můžete vyzkoušet některý z našich rychlých receptů.
Nutelové chlebíčky
Bílý toustový chléb opečte do křupava, namažte trochou Nutely a navrch dejte čerstvé maliny. Tyto rychlé letní obložené chlebíčky okouzlí vaše děti i nečekanou návštěvu.
Rychlý čokoládový dort
Upečte jednoduchý piškot v dortové formě, případně pro ještě větší urychlení můžete koupit světlý dortový korpus. Rozpusťte sáček hořké čokoládové polevy a korpus ním pomažte. Do ještě měkké čokolády nasázejte hustě čerstvé maliny. Kombinace hořké čokolády a malin je úchvatná. Na nakrájené kousky dortu můžete přidat kopeček šlehačky pro zvláčnění chuti.
Dort za studena
Do mísy rozložte dětské piškoty. Našlehejte dvě kysané smetany s dvěma nízkotučnými tvarohy a třemi lžícemi medu. Do našlehané hmoty zlehka vmíchejte čerstvé nebo zmrazené maliny, vše nalijte na piškoty a dejte ztuhnout do ledničky na 24 hodin. Porce na talířku můžete ještě posypat další dávkou čerstvých malin a zakápnout malinovým sirupem.
Rukolový salát
Oprané lístky rukoly natrhejte a v míse promíchejte s čerstvými malinami a na kostičky nakrájenými oloupanými letními jablky. Lehce zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem.
Text: Gabriela Koulová