Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?

Mnozí z vás jistě s velkou oblibou pěstují buďto pokojové, nebo venkovní ibišky. Ovšem málokoho napadlo pochutnat si na nezvyklých plodech jedlého ibišku (Hibiscus esculetus). V podstatě se jedná o jednoletou starou kulturní rostlinu, která se dříve pěstovala pro svou chuť, jako zelenina. Kromě potravy poskytuje ibiškovec také vlákna velmi podobná vláknům juty.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek? (Zdroj: shutterstock.com)

Ibiškovec jedlý z čeledi slézovitých

Vlastně se v tomto případě jedná o rostlinu z čeledi slézovitých, jejíž správný název je Abelomoschus esculentus, tedy ibiškovec jedlý. Někdy je také nazýván jako okra nebo proskurník jedlý. S největší pravděpodobností je rostlina původem z Indie. Využívána jako zelenina je známá v mnoha zemích, hlavně v Africe a v Asii.

Jak pěstovat jedlý ibišek v našich podmínkách

U nás lze pěstovat jedlý ibišek jen tam, kde jsou trvale lepší teplotní podmínky anebo ve sklenících. Jedná se o značně teplomilnou rostlinu, takže výsev provádíme do skleníku nebo do kelímků a předpěstujeme si rostlinky doma.

K jejich pěstování můžeme přistupovat stejným způsobem jako k pěstování paprik, ovšem s tím rozdílem, že jedlý ibišek doroste do mnohem impozantnějších rozměrů. Vzrostlé ibišky jedlé vysazujeme ven až v druhé polovině května. Jen je třeba brát ohled na to, že rostliny příliš nemilují přesazování. Rostliny začínají kvést koncem července. Po odkvětu se na místech květů objevují dužnaté plody ve tvaru tobolek.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek? (Zdroj: shutterstock.com)

Jak zalévat a hnojit

Se zálivkou to rozhodně nesmíme přehánět. Ibišky jedlé mají rády pravidelnou, ale ne příliš vydatnou zálivku. Při nadměrné zálivce totiž začnou květy i plody rostlin zahnívat. Pro jejich pěstování je tedy nejvhodnější dobře propustná zemina a přihnojování v průběhu vegetace. Jakmile plody dorostou do velikosti 5 cm na délku, začneme je sklízet. Tehdy jsou plody dostatečně šťavnaté a semena jsou ještě měkká.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek? (Zdroj: shutterstock.com)

Jakým způsobem lze využít plody

Věděli jste, že dozrálá semena jedlého ibišku se dají pražit a následně využít jako náhražka kávy? Nedozrálá semena se vaří a konzumují jako hrách. Čaj z kalichů se využívá ke zmírnění kašle anebo jako obklad na rány. Plody se mohou i sušit a v této formě posléze v zimním období využívat jako prostředek ke snížení horečky.

Dužnaté plody se běžně konzumují buďto čerstvé, nebo dušené v různých pokrmech. Dají se jimi ochutit bylinné čaje, limonády, džemy a omáčky. Plody se dají také zavařovat podobně jako oblíbené sladkokyselé okurky. Hodí se také do masových směsí, jako dušená zelenina nebo je využijeme jako zelené fazolky se slaninou a česnekem.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek? (Zdroj: shutterstock.com)

Publikováno: 17.04.2019, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.