Kalabasa aneb indická okurka

Je docela možné, že jste se s touto rostlinou setkali mnohem dříve někde v čajovně při popíjení lahodného nápoje než kdekoli v zahradě nebo na poli. Její suché a vyčištěné plody se totiž používají jako nádoby na tekutiny.

Kalabasa aneb indická okurka
Kalabasa aneb indická okurka (Zdroj: shutterstock.com)

Ale nejen to, ze sušených zdřevnatělých oplodí kalabasy se vyrábějí také ptačí krmítka, plováky, dokonce i hudební nástroje, nebo slouží tyto originální ozdobné plody jako dekorace.

U nás je tato rostlina poměrně málo známá. Její latinský název je dvojí – Lagenaria siceraria nebo  Cucumis lagenaria, avšak českých názvů je mnohem víc: kalabasa, indická okurka anebo divenice obecná či lagenárie. I slovenské označení této rostliny má své opodstatnění  – flaškovec obyčajný. Patří do čeledi tykvovitých.

Tato velmi zajímavá tykvovitá rostlina je jednoletka , má drsně chlupatou popínavou lodyhu a světle zelené srdčité nebo ledvinovité listy. Na dlouhých stopkách vyrůstají její velké bílé květy. Pěstební podmínky jí vyhovují stejné jako okurkám. Plody, o nichž jsme se již krátce zmínili, jsou podobné obřím okurkám a jsou velmi dužnaté. Dorůst mohou až do délky 1,5m. V našich podmínkách kvete rostlina od června až do zámrazu.

Tropická Afrika a jižní a jihovýchodní Asie jsou považovány za její pravlasti.  Její nejstarší nálezy jsou staré prý dokonce 10 tisíc let. Plod lagenárie snad vydrží plavat po vodní hladině dokonce 7 měsíců. Její domestikace má dvě větve: asijskou – odkud pochází i americká linie a druhou větví je africká linie mnohem mladší, pouhých 4 tisíce let stará.

Mladé plody jsou považovány za výbornou surovinu do salátů, také jsou vhodné na nakládání stejně jako okurky do týchž typů nálevů anebo z nich můžete vyzkoušet výrobu podobných pokrmů jako například z cuket.

Kalabasy nám nabízejí velmi výjimečnou možnost sklizně.  Dají se totiž sklízet po částech podle okamžité spotřeby a momentální chuti. Rostlina je i po odřezání její části schopna znovu dorůst, aniž by podlehla hnilobě.  Její odřezaná část totiž zaschne a plod poté pokračuje v růstu.

Pěstujeme ji podobně jako ostatní tykvovité rostliny. Sazeničky si předpěstujeme nejdříve doma za oknem, poté je vysadíme koncem března či v dubnu do skleníku anebo počkáme, až na druhou půli května a vysadíme je rovnou do volné půdy k opoře. V teplejších oblastech snesou rostliny pěstování z přímého výsevu, který umístíme nejlépe někam k plotu, abychom zajistili pro lagenárie dostatečnou oporu.  Rostlinám se zavděčíme bohatou dobře vyhnojenou půdou a pro pěstování v našich podmínkách můžeme vybírat ze tří variant v různých tvarech a velikostech.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 17.04.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.