Podzimní plody jako lék

Mnoho rostlin, jejichž plody dozrávají na podzim, je natolik užitečných, že nám mohou pomáhat udržovat naše zdraví díky svému vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, nebo tříslovin, či organických kyselin. Některé z nich jsou vzácnější, jiné se vyskytují zcela běžně, avšak mnohé mají společné, mohou se stát zásobárnou přírodního léčiva na celou dlouhou zimu, kterou máme všichni před sebou. Mnohdy postačí, pokud se nám podaří uhlídat je před ptactvem, kterému rovněž tyto plody velmi chutnají.

Podzimní plody jako lék
Podzimní plody jako lék (Zdroj: Lucie Peukertová)

Temnoplodec černoplodý (Aronia melanocarpa)

Tmavé plody černého jeřábu nebo také lidově černé jeřabiny sklízíme na podzim. Na sběr nemusíme spěchat, neboť černým malvičkám neublíží ani první slabé mrazíky, spíše naopak, chuť plodů je po nich ještě výraznější. Již domorodí indiáni v Severní Americe znali velmi dobře léčebné účinky trpkých až trošku svíravých plodů temnoplodce. Trpkost plodů můžeme zmírnit povařením jeřabin v cukrovém roztoku, který si připravíme z 1 litru vody a 1,25 kg cukru. Tento roztok ještě dochutíme badyánem, hřebíčkem a skořicí a přidanou skleničkou rumu. Černé jeřabiny se dají rovněž sušit anebo zmrazit.

Budeme-li pravidelně konzumovat plody černých jeřabin, získáme pro své tělo mnoho účinných antioxidantů a rovněž vitamínů B, E a pektinu. Plody arónie obsahují ve větší míře rutin, který je prostředkem ke zpevnění cév, rovněž dokáže upravovat hladinu cholesterolu a snižuje vysoký krevní tlak. Díky vysokému obsahu jódu jsou tyto plody nápomocné i při léčbě nedostatečné činnosti štítné žlázy, harmonizují její činnost, rovněž dokážou zklidnit rozbouřený žaludek a také žlučník.

Bez černý (Sambucus nigra)

K naší velké škodě si dnes zdaleka tak nevážíme bezu černého, jak kdysi naši předkové. Možná si vzpomeneme na oblíbené rčení našich babiček „ Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni!“ Mnohým z nás je možná aroma černého bezu nepříjemné, ale to nic nemění na jeho léčivých schopnostech. Dnešní nevěsty by rozhodně nestály o sazenici bezu, jako o svatební dar, tak jak to kdysi bývalo za starých časů, ale možná až si přečtete o léčebných účincích černého bezu více, vrátíte se alespoň k tomu, že i vy začnete uctívat bezinku jako posvátný keř, stejně tak, jak ji uctívali staří Slované. Nejen plody bezinky, ale i její květy mají mnoho způsobů využití, ale o květech až někdy příště, dnes se zaměříme na využití černých lesklých plodů, které na keřích dozrávají postupně od srpna až do poloviny listopadu.

Při sběru bezinek se vyvarujte ochutnávání jejich syrových plodů, plody konzumujte až po tepelné úpravě. Tepelnou úpravou se v nich zcela odbourává glykosid sambunigrin, po kterém je lidem zle, ptactvu však nevadí. Před úpravou odstraňujte plody od stopek a stopky vyhazujte, negativně by ovlivnily chuť bezinek. Plody zpracujte ihned po sběru, nedají se uchovávat v čerstvém stavu ani v lednici, začnou plesnivět. Z plodů můžete uvařit marmeládu, vařenou šťávu, víno anebo je využít do ovocných zákusků místo borůvek, nebo na povidla. Díky svým léčebným účinkům vám pomohou při migréně, nebo nachlazení. Mají vysoký obsah vitamínů A, B, C a obsahují karoteny, cholin, organické kyseliny a cukry a kyselinu panthotenovou.

Podzimní plody jako lék
Podzimní plody jako lék
Podzimní plody jako lék
Podzimní plody jako lék
Podzimní plody jako lék
Podzimní plody jako lék

Šípky – plody růže šípkové (Rosa canina)

Šípky jsou přirozeným a snadno dostupným přírodním zdrojem vitamínů skupiny B, C a A, i minerálů, zvláště draslíku a hořčíku. Už naši předkové sbírali šípky, aby z nich připravovali marmelády, víno, pasty anebo z nich alespoň vařili zdravý čaj obsahující vysoké procento vitamínu C. Pokud si nasbíráme dostatečné množství šípků ještě předtím, než se na nich podepíše první mráz, můžeme si je nasušit na chutný a zdravý čaj, který nám v zimě dodá vitamíny a posílí naši imunitu. Sbírat však můžeme i změklé šípky, ty se ale nehodí k sušení, ale využijeme je na přípravu skvělých marmelád anebo pečeného čaje, například v kombinaci s jablky. O šípcích se tvrdí, že obsahují desetinásobné množství vitamínu C, než mají citrony.

Šípky sbírejte dobře vyzrálé, ale nepřezrálé! U přezrálých plodů klesá obsah vitamínu C. Ideální dobou na sběr šípků je září až říjen, vždy s ohledem na počasí. Po sběru šípky omyjte a důkladně usušte. K sušení lze využít i sušičku nebo troubu zahřátou ne více než na 60°C a při sušení ji nechat pootevřenou, aby vlhko mohlo unikat.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 14.04.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Jaké léčivé účinky skrývají větve bezu?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co všechno umí bez?

Aranžmá z podzimní přírody

Inspirace na aranžmá pomocí surovin z podzimní přírody.

Bezinková limonáda

Bylinkové čaje zná každý, ale bylinné šťávy jsou též osvěžující a velmi zdravé.

Dušičková vazba

Výroba podzimní dušičkové vazby k uctění památky zesnulých s Kateřinou Věntusovou

Podzimní aranžování

Inspirace na podzimní aranžování dekoračních vazeb za použití přírodnin, ale i umělých dekorací

Krmení pro ptáky v zimě

Krmení pro ptáky v zimě

ČTĚTE DÁLE

Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný
Fenykl sladký je zdraví velmi prospěšný

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Jak si ho vypěstovat?

Jak pečovat o broméliovité rostliny
Jak pečovat o broméliovité rostliny

Rostliny

Z broméliovitých rostlin máte na výběr opravdu velké množství přitažlivých druhů, které můžete pěstovat s úspěchem v domácích podmínkách.

Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny
Nemoci a škůdci brukvovité zeleniny

Rostliny

Naše výpěstky jsou neustále něčím napadány a nám nezbývá, než řešit různé postřiky a přípravky proti nemocem a škůdcům hodujícím na naší zelenině.

Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy
Pěstujte pokojové rostliny jako léčivky na neduhy

Rostliny

Je mnoho dalších pokojových rostlin, které spolehlivě účinkují proti mnoha různým neduhům. Proč je tedy nezkusit pěstovat třeba i u vás doma?

Co s rajčaty po sklizni
Co s rajčaty po sklizni

Rostliny

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jak je zpracovat při velké úrodě?

Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady
Chutnou cizrnu můžete mít z vlastní zahrady

Rostliny

Cizrna je zajímavá luštěnina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Jak ji pěstovat, se dozvíte v našem článku. A přidáme i jeden chutný recpept.

Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí
Tato ohnivá kráska z tropů se do našich končin nehodí

Rostliny

Příroda je tak bohatá na nejrůznější druhy, že člověku až zrak přechází, když vidí některé z nich v plném květu a touží je vysadit do své zahrady.

Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce
Vypěstujte si své vlastní sazeničky exotického ovoce

Rostliny

K vypěstování vlastního exotického ovoce využijte jejich pecky, nebo nechat zakořenit část z ovoce a pak jen zasadíte do substrátu.

Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví
Vypěstujte si fenykl, prospívá našemu zdraví

Rostliny

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka. Díky snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok
Vavřín ušlechtilý zůstává zelený po celý rok

Rostliny

Vavříny jsou známé již od dob starého Říma. Tehdy se věřilo, že přinášejí bohatství a štěstí. Císařové a vítězové olympijského klání byli korunováni věnci z vavřínových listů.

Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu
Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu

Rostliny

Oblíbené letničky jsou skvělou volbou do zahrady, které nejenže přinášejí krásné květy, ale také mohou být vhodné pro suchou vazbu.

Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev
Reo – atraktivní pokojová rostlina několika barev

Rostliny

Reo, známá také jako Tradescantia spathacea, je atraktivní pokojová rostlina, která zaujme svými barevnými listy a nenáročnou péčí.