Hokkaido – stále oblíbenější tykve

Pěstování těchto tykví je zvláště rozšíření mezi labužníky a milovníky zdravé stravy. Dříve byly zeleninou málo pěstovanou, ale společně s mnoha dalšími rostlinami jako jsou třeba lilky anebo patisony se neustále zvyšuje zájem o tento druh zelenin. Ze všech stran se dozvídáme nejrůznější návody a recepty, jak tuto zeleninu v našich končinách pěstovat a využívat k přípravě zdravých pokrmů.

Hokkaido – stále oblíbenější tykve
Hokkaido – stále oblíbenější tykve (Zdroj: shutterstock.com)

Je však dobré vědět, že čistou odrůdu sami nevypěstujeme. Všechny tykve jsou totiž jednodomé, cizosprašné a k opylování potřebují hmyz. Na jedné rostlině tedy najdeme květy obou pohlaví, samčí i samičí. Hmyz je velkými oranžovými květy tykví velmi přitahován a snadno tak přenese pyl z jedné odrůdy na druhou. To ve výsledku způsobí nežádoucí hybridizaci. Jestliže chceme sklízet odrůdově čistá semena vhodná pro další výsev, je nutné zajistit opylení samičího květu pylem téže odrůdy. Jednodušší tedy rozhodně bude nakoupit každoročně semena u renomovaných firem, které zaručí jak pravost deklarované odrůdy, tak její vysokou klíčivost.

Pro tykve je dobré zvolit maximálně osluněný pozemek. V průběhu svého vegetačního období vytvoří mnoho organické hmoty, takže budou vyžadovat dostatečně živinami zásobenou zeminu s dostatečným množstvím humusu. Propustná půda bude pro tykve to pravé, a pokud je občas přihnojíme dobře rozloženým kompostem anebo chlévskou mrvou, jistě budou také velmi vydatně plodit. Kořenová soustava tykví je velmi bohatá a zasahuje hluboko do půdy. Proto tykve nepotřebují příliš zavlažovat. Právě díky hlubokým kořenům si dokážou obstarat dostatek vláhy i živinpůdy samy.

Hokkaido – stále oblíbenější tykve
Hokkaido – stále oblíbenější tykve
Hokkaido – stále oblíbenější tykve
Hokkaido – stále oblíbenější tykve
Hokkaido – stále oblíbenější tykve
Hokkaido – stále oblíbenější tykve

Vegetační období těchto druhů tykví se pohybuje v rozpětí od 110 do 130 dnů. Tykve zimní je nutné sklízet, až jsou plně vyzrálé. To znamená v době, kdy do jejich tvrdých slupek nelze zarýt nehet.  Tykve na dlouhých výhonech nasazují plody postupně. Ty nejmladší, které mají ještě měkkou slupku, nebudou vyzrálé ještě ani před příchodem prvních mrazíků. Proto je musíme zpracovat jako první, velmi rychle se kazí a hnijí a v žádném případě se nehodí k uskladňování.

Všechny plody sklízíme nejpozději před příchodem prvních mrazíků a na každém plodu necháme asi tak 3 až 5cm stopku. Po sklizni je dobré umístit plody asi na týden na slunce anebo alespoň na vzdušné chráněné místo, kde slupka pěkně vytvrdne.  Tímto způsobem skladování a sklizně výrazně prodloužíme trvanlivost tykví.

Celkově rozlišujeme u těchto tykví tři typy: kabocha, hubbard a buttercup, které se od sebe liší hlavně tvarem plodů a jejich hmotnosti. Na výrobu tykvového pyré a polévek je nejoblíbenější odrůda Golden Delicious mající jasně červené srdcovité plody o váze 3 až 6 kg. Velmi tmavě zelenéčerné bradavičnaté plody má odrůda Green Hubbard, která je velmi dobře skladovatelná a skvěle se hodí pro kuchyňskou úpravu. Tvrdou šedomodrou slupku mají tykve odrůdy Blue Hubbard se zvrásněným a mírně rýhovaným povrchem. V posledních letech si mezi pěstiteli celého světa získává oblibu zvláště odrůda Sunshine typu kabocha. Při dobré péči může mít každá jednotlivá rostlina až 8 plodů. Velikost plodů je závislá na velikosti prostoru, který rostlinám poskytneme.

Text: Zuzana Bohdalová

 

Publikováno: 12.04.2019

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.

Připravte se včas na nekončící boj s plevelem
Připravte se včas na nekončící boj s plevelem

Rostliny

Jakmile vyraší první jarní tráva a zahrada se zazelená, je tu čas na nepříjemnou otázku – a tou je likvidace zahradních plevelů. Jak si s nimi poradit?

Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu
Cesmína není pouze symbol Vánoc. Může zdobit i naši zahradu

Rostliny

Cesmína je stálezelená rostlina s jasně červenými plody. Na zahradách se pěstuje jako okrasný keř, ale hodí se i pro vybudování živého plotu.

Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy
Celer je králem mezi zeleninou, pěstujte jej i vy

Rostliny

Celer patří k základním plodinám, které na zahrádce nesmí chybět. Jak celer na zahradě pěstovat, abychom dosáhli velké úrody? Vše se dozvíte v našem článku.

Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit
Krasavec, který vás může na zahradě pěkně potrápit

Rostliny

Krásný keř jménem janovec metlatý se vyjímá v přírodě i na zahradě. Je to ale úporná rostlina, která se nehodí do každé zahrady a kterou musíte kontrolovat.

Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy
Brokolice je oblíbená zelenina, pěstujte ji i vy

Rostliny

Brokolice na zahradě vám jednoznačně nesmí chybět. Její konzumace je pro naše tělo natolik prospěšná, že ji prostě musíte pěstovat.

Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám
Víte, co s jedním z nejzávažnějších trávovitých plevelů střední Evropy? Poradíme vám

Rostliny

Škodlivá tráva chundelka metlice sice vypadá pěkně a někdo z ní vyrábí dekorace, zemědělci z ní však radost rozhodně nemají. Proč, se dozvíte v článku.

Syrové houby pomáhají našemu tělu
Syrové houby pomáhají našemu tělu

Rostliny

Konzumace hub v syrovém stavu je prospěšná pro lidský organismus. Proč neupravit houby na oblíbený způsob a sníst je syrové? Čím nám pomáhají?

Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují
Asijská zelenina již není doménou pouze orientální kuchyně. I tradiční česká jídla ji milují

Rostliny

Asijská zelenina si své místo získává i v naší tradiční kuchyni. Někteří lidé si nejen saláty, ale i dušená masa neumí bez této listové zeleniny představit.